Ο Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας και αναφέρθηκε τόσο στην αύξηση των ομάδων, όσο και στις σχέσεις με το FIBA Champions League…
Διαβάστε αναλυτικά
Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα σας από το νέο σύστημα διεξαγωγής;
«Συνήθως όταν κάνουμε κάποια αλλαγή περιμένουμε κάποιες σεζόν για να βγάλουμε συμπεράσματα. Παρόλα αυτά η ανταπόκριση και τα στοιχεία που είχαμε μας δείχνουν ότι ξεκάθαρα κάναμε μια πολύ καλή επιλογή. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον τρόπο με τον οποίο έχει μετρηθεί η επιτυχία του νέου συστήματος διεξαγωγής και ο τρόπος που τον δέχτηκε το κοινό. Οι φίλαθλοι έδειξαν ότι απόλαυσαν αυτή την αλλαγή. Είχαμε 15% αύξηση των εισιτηρίων. Το τηλεοπτικό κοινό αυξήθηκε κατά 30% και επίσης υπήρχε τεράστια ανάπτυξη στα s ocial media, από 200% ως 500% σε Facebook, Twitter και Instagram. Αυτά τα νούμερα δίνουν την αληθινή απάντηση. Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν αυτό που εκλάβαμε κι εμείς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε το κοινό».
Υπάρχει κάτι που σας προβλημάτισε; Κάτι που χρειάζεται βελτίωση;
«Έχουμε πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε. Ήταν επί της ουσίας η πρώτη εμπειρία των ομάδων σε ένα τέτοιο σύστημα, με δύο για παράδειγμα παιχνίδια την εβδομάδα. Υπήρχαν σίγουρα προβλήματα σε οργανωτικά και οικονομικά θέματα, που αφορούν τις αποστολές, δηλαδή τα ταξίδια, τις μετακινήσεις και την διαμονή των ομάδων. Είναι επίσης σημαντικό, όχι την επόμενη χρονιά, αλλά στο μέλλον, να βελτιωθούν και οι υποδομές των ομάδων, με στόχο την ταχύτερη και καλύτερη αποθεραπεία και αποκατάσταση των παικτών μετά τα παιχνίδια και μετά από τραυματισμούς. Υπάρχουν πολλά θέματα που σηκώνουν βελτίωση γύρω από το σύστημα διεξαγωγής, το καλεντάρι. Είμαστε στην πρώτη χρονιά και υπάρχει πάντα χρόνος για βελτίωση. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τις ομάδες, τους παίκτες και τους προπονητές».
Με τα νέα δεδομένα και τον «μαραθώνιο» της κανονικής περιόδου εξετάζετε αλλαγές σε ότι αφορά τον αριθμό των συμβολαίων και το χρονοδιάγραμμα των μεταγραφών;
«Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε ο κανονισμός με τα 18 συμβόλαια ανά ομάδα. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο παράπονο ή μορφή πίεσης από τις ομάδες για να αλλάξει. Δε νομίζω ότι ο μάξιμουμ αριθμός συμβολαίων ήταν εμπόδιο για τις ομάδες. Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσαρμόσουμε είναι οι ημερομηνίες των μεταγραφών. Δουλεύουμε με το αρμόδιο τμήματα της διοργάνωσης για να παρουσιάσουμε και να προτείνουμε ένα πιο ευέλικτο χρονικό πλαίσιο στο οποίο οι ομάδες θα μπορούν να προσθέσουν ή να αλλάξουν παίκτες».
Ο κ. Μπασάνι έκανε δηλώσεις για αύξηση των ομάδων σε 18. Το επιβεβαιώνετε;
«Είχαμε τονίσει από την αρχή ότι το 16 δεν θα είναι το τελικό νούμερο σε ότι αφορά τις ομάδες που συμμετέχουν στην Euroleague. Επιθυμούμε περισσότερες ομάδες και περισσότερες περιοχές και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η αύξηση των ομάδων σε 18. Και αργότερα να φτάσουν στις 20. Είναι κάτι που θα γίνει στο μέλλον, όχι άμεσα. Έχει νόημα. Την επόμενη σεζόν οι ομάδες θα είναι 16, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Το καλοκαίρι, ωστόσο, θα ξεκινήσει μια συζήτηση με τις ομάδες για την επέκταση των ομάδων. Αυτό θα επηρεάσει όπως αναμένεται το καλεντάρι και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η πρόθεση να αυξηθούν οι ομάδες, όμως, είναι δεδομένη».
Έχετε καταλήξει στα κριτήρια επιλογής των επιπλέον ομάδων που θα προστεθούν;
«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε τα κριτήρια επιλογές των ομάδων».
Η αύξηση των ομάδων και επομένως των αγώνων σας προσανατολίζει σε αλλαγή του συστήματος και άρση της round-robin λογικής;
«Το round robin σύστημα θα διατηρηθεί. Είναι πολύ σημαντικό. Όσες και να είναι οι ομάδες θα πρέπει να διατηρήσουμε το σύστημα της λίγκας, τη μορφή δηλαδή ενός πρωταθλήματος που όλοι θα παίζουν με όλους. Το σύστημα διεξαγωγής είναι κλειδί για την επιτυχία της διοργάνωσης. Θα είναι βέβαια πιο δύσκολο, γιατί όταν οι ομάδες θα γίνουν 18 θα χρειαστούμε 34 ημερομηνίες για αγώνες. Το καλεντάρι επομένως θα είναι ένα θέμα. Το νέο μεγάλο βήμα της Εuroleague ήταν η μετάλλαξη σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή λίγκα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω».
Από τη νέα σεζόν μπαίνουν στο πρόγραμμα και τα προγνωστικά των εθνικών ομάδων. Έχετε προβλέψει τη δημιουργία παραθύρων στο πρόγραμμα για αυτά τα παιχνίδια;
Είχαμε συμφωνήσει πριν μερικές σεζόν ότι το σύστημα θα διατηρηθεί ως έχει. Αυτό επικυρώθηκε και το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή στα χέρια μας έχουμε μόνο αυτή την απόφαση, όχι κάτι άλλο. Το καλοκαίρι στη γενική συνέλευση θα τεθεί το θέμα και θα δούμε τι θα αποφασιστεί. Θα γίνει συζήτηση αυτό το καλοκαίρι. Τώρα το μόνο που έχουμε είναι η απόφαση των ίδιων των ομάδων να μείνει το σύστημα διεξαγωγής ως έχει.
Υπάρχει στο συρτάρι Plan-B;
«Δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο. Δουλεύουμε ένα σχέδιο όταν βρισκόμασταν σε συζητήσεις με τη FIBA, ψάχνοντας λύσεις που θα άφηναν ικανοποιημένες τις δύο πλευρές. Πάντα τα εγχώρια πρωταθλήματα θα είναι αυτά που θα επηρεαστούν περισσότερο. Μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο, η επίσημη θέση της Euroleague είναι ότι μένει ως έχει».
Πόσο επηρεάστηκε η Euroleague από το FIBA Champions League;
«Οι αριθμοί επίσης δείχνουν ότι το Eurocup είναι η δεύτερη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση στην Ευρώπη. Είναι σημαντική η βελτίωση της διοργάνωσης της FIBA. Είναι καλά νέα για το μπάσκετ και θα πρέπει να είναι όλοι ικανοποιημένοι με την πρόοδο τους. Ούτε η Euroleague, ούτε το Eurocup επηρεάστηκαν, όμως. Με τον νέο ευρωπαϊκό νόμο είναι ξεκάθαρο ότι οι ομάδες δεν θα μπορούν να επηρεαστούν από τη FIBA, ή τις εγχώριες ομοσπονδίες για το που θα παίξουν. Ξεκαθαρίστηκε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες. Είναι σίγουρο ότι αρκετές ομάδες και χώρες θα επιστρέψουν. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα διατηρήσουμε το πλάνο μας, δεν θα αλλάζουμε κάθε φορά που βγαίνει κάποια είδηση ή φήμη. Ούτε πρόκειται να αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων. Δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο και έχει αποδειχτεί ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που οδηγεί στην επιτυχία. Η σταθερότητα.
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η FIBA δείχνει ότι ακολουθεί το δικό μας μοντέλο. Όπως για παράδειγμα τις wild cards. Όταν η Euroleague είχε εφαρμόσει τις wild card, είχε κατηγορηθεί ότι δίνει βάρος μόνο στα χρήματα. Αλλά τώρα κάνει το ίδιο και η FIBA. Η δική μας φιλοσοφία πάντως είναι να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο το Eurocup και να προσφέρουμε εντέλει τη δυνατότητα περισσότερες ομάδες να προκρίνονται στη Euroleague μέσω αυτής της διοργάνωσης».
Τι αλλάζει μετά την είδηση ότι του χρόνου η FIBA θα προσφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ στον νικητή;
«Έχουμε τα δικά μας σχέδια. Οι ομάδες μειώθηκαν για τους λόγους που ξέρουμε όλοι, αλλά η προσέλευση του κοινού στα γήπεδα αυξήθηκε κατά 30%, όπως επίσης και το τηλεοπτικό κοινό. Είχαμε επίσης έναν μεγάλο χορηγό για πρώτη φορά. Πρέπει να είμαστε συνεπείς και να δουλεύουμε πάνω στις αρχές μας. Δεν θα παρεκκλίνουμε από τις αρχές μας. Δεν θα αλλάξουμε. Το Eurocup θα συνεχίσει την προσπάθεια του και θα αφιερώσουμε προσπάθεια για να αυξήσουμε τα κέρδη. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα έσοδα, επειδή ακριβώς όλο αυτό βγάζει νόημα, όχι επειδή θέλουμε να εντυπωσιάσουμε. Τα έσοδα θα προκύψουν από το πλαίσιο που θέτουμε. Δεν βλέπουμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των διοργανώσεων. Ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Πώς κρίνετε ως τώρα τη συνεργασία με την IMG;
«Η συνεργασία με την IMG ήταν από την αρχή πάρα, πάρα, πάρα πολύ εύκολη. Συνήθως σε τέτοιες συνέργειες απαιτείται χρόνος προσαρμογής. Δεν ήταν όμως μια τέτοια περίπτωση. Ίσως γιατί συνεργαζόμαστε μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα άλλο όμως πλαίσιο. Ίσως γιατί είναι μια τέτοιου είδους εταιρία, που κάνει όλα να μοιάζουν πιο εύκολα από το συνηθισμένο. Δεν ήμασταν μαθημένοι στο να μοιραζόμαστε τόσα πολλά πράγματα με εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά οι συγκεκριμένοι κατανόησαν πλήρως το προϊόν και κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Εξάλλου, οι προσδοκίες και οι αναμενόμενοι στόχοι για την πρώτη χρονιά επιτεύχθηκαν πλήρως, οπότε είναι δεδομένο για μας ότι η συνεργασία βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση».
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι φέτος από τις 16 ομάδες οι 4 είναι τουρκικές, ενώ είναι πολύ πιθανό του χρόνου από τις 16 οι 5 να είναι ισπανικές;
«Υπάρχουν δύο πτυχές στο ζήτημα. Σύμφωνα με την πρώτη δεν μας απασχολεί η χώρα προέλευσης των ομάδων. Μας νοιάζει μια ομάδα να είναι καλή, όχι το από που είναι. Γνωρίζουμε όλοι ότι η 5η ομάδα της Ισπανίας είναι καλύτερη από τη 2η σε άλλες χώρες, ή ακόμη και την πρωταθλήτρια. Στον τελικό του Eurocup αγωνίστηκαν δύο ισπανικές ομάδες, ενώ άλλη μια ισπανική κατέκτησε το FIBA Champions League. Θέλουμε ποιότητα. Δεν εκπροσωπούμε χώρες, αλλά ομάδες. Ο Παναθηναϊκός για μας δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα, αλλά τον ίδιο τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα. Αυτό είναι το σκεπτικό μας.
Η δεύτερη πτυχή αφορά τα logistics. Είναι αλήθεια ότι δημιουργούνται προβλήματα με το καλεντάρι, με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τις μετακινήσεις. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι θα δημιουργηθούν τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να λύσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι χρειαζόμαστε ποιότητα. Και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες φίλαθλοι προτιμούν αγώνες με καλές ομάδες, παρά με κακές, από όπου κι αν προέρχονται».
Από τη μια η Euroleague πρεσβεύει τη δημιουργία πλαισίου σταθερότητας για τις ομάδες (εγγυημένα συμβόλαια, πολλά παιχνίδια κτλ) και από την άλλη βλέπουμε το επιτυχημένο φετινό παράδειγμα της Νταρουσάφακα, ή το περσινό της Λοκομοτίβ Κουμπάν, ομάδων που πήραν wild card. Πώς σχολιάζετε αυτή την αντίφαση;
«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει σύγκρουση. Η βασική μας αρχή είναι η σταθερότητα: και στις ομάδες και στις αγορές. Για αυτό έχουμε και 11 ομάδες με μακροχρόνια συμβόλαια. Στο μέλλον θα αυξήσουμε τις ομάδες και αυτές που προκρίνονται από το Eurocup. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν πολλά διαφορετικά κριτήρια όταν δίνουμε μια wild card. Έτσι συνέβη με την Νταρουσάφακα, αλλά και παλαιότερα με το Μιλάνο. Η διαφορά στην περίπτωση της Νταρουσάφακα είναι ότι η δική της συμφωνία συνέπεσε με την μείωση των ομάδων σε 16. Αν παρέμεναν οι 24 ομάδες δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η Νταρουσάφακα θα συνέχιζε στην Euroleague. Είμαι σίγουρος πάντως ότι το συγκεκριμένο κλαμπ έμαθε πολλά από αυτή την εμπειρία και θα γίνει μια πολύ ισχυρή ομάδα στο Eurocup, που πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην Euroleague».
Πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση της κατάστασης με το θέμα της Τουρκίας που προέκυψε;
«Η κατάσταση την Τουρκία προκάλεσε πολλές δυσκολίες από την αρχή. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα επηρεάζουν όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα συναισθήματα μας περιπλέκονται. Χρειάστηκε να δούμε μπροστά και να ψάξουμε για λύσεις, που σημαίνει να μειώσουμε οποιοδήποτε ρίσκο και να επικοινωνήσουμε τα σωστά μηνύματα. Είναι, όμως, αλήθεια ότι δεν έχει διαφορά το αν το Final Four θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα ή στη Βαρκελώνη, γιατί παίρνουμε πάντα πολύ προσεκτικά μέτρα ασφαλείας. Αυτό δεν έγινε φέτος, αλλά ισχύει σταθερά τα τελευταία χρόνια λόγω των γεγονότων που έχουμε δει ανά την Ευρώπη. Επομένως όπου και να γινόταν το Final Four θα παίρναμε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση συσσώρευσης πολύ κόσμου».
Εξετάζετε το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των εισιτηρίων; Για παράδειγμα να λαμβάνουν περισσότερα εισιτήρια οι ομάδες που προκρίνονται στο Final Four;
«Όταν τα εισιτήρια εξαφανίζονται σε 90 λεπτά, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε sold-out. Η παρούσα πολιτική που ακολουθούμε αποδεικνύεται επιτυχημένη. Το να δώσουμε περισσότερα εισιτήρια στις ομάδες για να τα διαχειριστούν οι ίδιες, δεν εγγυάται τίποτα διαφορετικά. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την πολιτική μας».
Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το Final Four;
«Ο τελικός θα είναι είτε ΤΣΣΚΑ-Ρεάλ, είτε Ολυμπιακός-Ρεάλ, είτε ΤΣΣΚΑ-Φενέρ, είτε ΤΣΣΚΑ-Ρεάλ. Είμαι σίγουρος για αυτό! Πέρα από την πλάκα το φετινό Final Four είναι πιο ανοιχτό από ποτέ. Κανένα αποτέλεσμα δεν θα προκαλέσει έκπληξη. Συμμετέχουν κορυφαίες ομάδες που άξιζαν πέρα ως πέρα να βρίσκονται εδώ. Καμία δεν βρέθηκε τυχαία. Κατά τη διάρκεια της σεζόν έδειξαν την αξία τους σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Κάθε ομάδα έχει 25% και δεν το λέω από διπλωματία, αλλά όντως το φετινό Final Four είναι πολύ ανοιχτό».
Έχετε κάποιο μήνυμα προς τους Έλληνες φιλάθλους;
«Είχαμε φέτος μια εξαιρετική περιπέτεια και μακάρι να έχει αντίστοιχο τέλος, το οποίο θα βιώσουμε όλοι μαζί».