Όπως αναφέρει το «Athletic», οι διαδηλωτές στο Κατάρ θα τεθούν αντιμέτωποι με πενταετή φυλάκιση βάσει του ποινικού κώδικα της χώρας, με την κατηγορία της χειραγώγησης της δημόσιας γνώμης.
Το Μουντιάλ 2022 απέχει μερικούς μόνο μήνες από την πρώτη σέντρα και αναμφίβολα το κλίμα προβλέπεται «ανάμεικτο». Από τη μία η ποδοσφαιρική δράση στο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Παγκοσμίου Κυπέλλου χειμερινό σκηνικό, από την άλλη οι αντιδράσεις σε βάρος του Κατάρ για την παραβίαση ουκ ολίγων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την εκμετάλλευση των χιλιάδων εργατών που δούλεψαν στα κατασκευατικά έργα του τουρνουά, με αρκετούς εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους. Με βάση αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, μοιάζει αναπόφευκτο να μην υπάρξουν μαζικές διαμαρτυρίες και οργανωμένες δράσεις αντίθεσης από ακτιβιστές στο κράτος της δυτικής Ασίας, δράσεις που, όμως, πρόκειται να τιμωρηθούν αυστηρά.
Σύμφωνα με το «Athletic», οι διαδηλωτές που θα εκφραστούν δημόσια, ακόμα και σε απολύτως ειρηνικό κλίμα, κινδυνεύουν με ποινή πενταετούς φυλάκισης και πρόστιμο ως και 26.000 ευρώ (100.000 ριγιάλ Κατάρ), βάσει του ποινικού δικαίου της χώρας και με την αιτιολογία της «χειραγώγησης της δημόσιας γνώμης».
Συγκεκριμένα, το άρθρο 136 του νόμου περικλείει στους παραβάτες «όσους μεταδίδουν, δημοσιεύουν ή αναδημοσιεύουν ψευδή ή μεροληπτικές φήμες, δηλώσεις ή ειδήσεις ή εμπρηστική προπαγάνδα, εντός ή εκτός συνόρων, με την πρόθεση να βλάψουν εθνικά συμφέροντα, να χειραγωγήσουν την δημόσια γνώμη ή να καταπατήσουν το κοινωνικό ή δημόσιο σύστημα του κράτους»
Ο εν λόγω νόμος αυστηροποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και κατά τη Διεθνή Αμνηστία πρόκειται να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την ελευθερία που θα έχουν όσοι άνθρωποι ταξιδέψουν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Από τη μεριά της, η FIFA μέσω του «Athletic» ανακοίνωσε πως υποστηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις σε συνάρτηση όμως με τους ισχύοντες κανόνες και πως έχουν οργανώσει ειδικό μηχανισμό για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους μεγάλους χορηγούς του Μουντιάλ είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία QatarEnery και πως πρόκειται για ένα κράτος που περίπου το 60% του ΑΕΠ του προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ομάδες ακτιβιστών, λοιπόν, έμοιαζε σχεδόν βέβαιο πως θα λάβουν δράση στο Κατάρ, δεδομένων και των πρόσφατων διαμαρτυριών στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως το περιστατικό με τον Λουίς Μάκενι που δέθηκε με tie-wrap στο δοκάρι κατά τη διάρκεια του Έβερτον-Νιούκαστ φορώντας μπλουζάκι με μήνυμα «σταματήστε το πετρέλαιο». Ωστόσο, όπως αναφέρει το αγγλικό Μέσο που επικοινώνησε με διάφορα ακτιβιστικά γκρουπ