Πρώτο δείγμα θετικό για τον Άρη στα Πηγάδια, σ’ ένα παιχνίδι όπου νωρίς-νωρίς έφτασε να παίζει με την πλάτη στον τοίχο… Όπως και πέρσι, το σύνθημα για το restart δόθηκε από την Ξάνθη, η πολύτιμη νίκη ήρθε σε κομβικό σημείο, όμως ο δρόμος είναι μακρύς, ανηφορικός και δύσβατος, εξαιτίας και των σημαντικών λαθών που έκανε ο Άρης από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα.
Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ξανά στο θέμα της ενίσχυσης. Οι αδυναμίες είναι γνωστές, η απόφαση για να γίνουν προσθήκες έχει παρθεί και ήδη στον Άρη κινούνται προς αυτό το μοτίβο, παράλληλα με τις συζητήσεις για ανανέωση από τώρα σε βασικούς παίκτες (Βέλεθ, Ντιγκινί, Ματίγια). Οποιαδήποτε σχετική συζήτηση δεν έχει νόημα τώρα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και την 16η αγωνιστική και πριν το Άρης-ΠΑΟΚ, η ομάδα θα στηριχθεί στο σημερινό ρόστερ. Κανείς δεν μπορεί να προστεθεί μέχρι τότε…
Στα της Ξάνθης όμως… Είδαμε μια ηρεμία και έναν ρεαλισμό να ξεκινάει από τον πάγκο και να μεταδίδεται στο χορτάρι. Ο Μίχαελ Ένινγκ πήρε το πρώτο συν της θητείας του, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν αρκεί. Κατάφερε να προσδώσει περισσότερο καθαρό μυαλό στην ομάδα, η οποία είχε συμπαγείς τις γραμμές της και να κάνει ουσιαστικές αλλαγές, ακόμη και σε στιγμές πίεσης, όταν προέκυψαν τα προβλήματα με Βέλεθ, Γκάμα ή έδειχναν να μένουν από… καύσιμα οι διεθνείς Φετφατζίδης, Κόρχουτ.
Ο Γερμανός ξέρει, το είπε στην συνέντευξη, το έλεγε και μετά την Ξάνθη: ο Άρης μεσοεπιθετικά κάνει φάσεις, έχει τελικές, δημιουργεί κινδύνους, οπότε το “στοίχημα” που έχει στο… καρνέ του είναι τριπλό:
1. Να δημιουργήσει μια συμπαγή άμυνα, η οποία θα ξεχάσει την… αφέλεια που στοίχισε φθηνά γκολ από την Ευρώπη μέχρι και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήδη στην πρώτη βδομάδα που είναι στον Άρη δούλεψε πάνω στο κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας γνωρίζοντας ότι αν δεν δεχθεί γκολ μια ομάδα, τότε βάζει τις βάσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα και ειδικά μια ομάδα όπως η κιτρινόμαυρη οι οποία έχει την ευχέρεια να δημιουργεί φάσεις.
2. Να δώσει μια πιο ρεαλιστική φιλοσοφία στο παιχνίδι του Άρη που θα λειτουργεί πιο κυνικά, ωμά παίρνοντας τα αποτελέσματα, χωρίς να σπαταλάει όπως π.χ. με την ΑΕΛ ή με τον ΟΦΗ σωρεία κλασσικών ευκαιριών. Και με την Ξάνθη ο Άρης έχασε τα… άχαστα κι αυτό είναι που θέλει να αλλάξει ο 53χρονος προπονητής. Μια ομάδα που με ρεαλισμό να μετουσιώνει σε γκολ τις μεσοεπιθετικές της αρετές και τις πολλές ευκαιρίες και όχι να πετάει στα σκουπίδια τόσες και τόσες προσπάθειες.
3. Την δημιουργία ενός πειθαρχημένου συνόλου, που θα είναι συγκεντρωμένο 100% σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Με την Μόλντε μια στιγμή ήταν αρκετή για να χάσει ότι έχτιζε σε όλο το ματς, με την Λάρισα κλώτσησε το πλεονέκτημα των δυο γκολ, με τον Ολυμπιακό το γεγονός ότι προηγήθηκε κοκ.
Είναι τρεις άξονες πάνω στους οποίους ξεκίνησε να δουλεύει ο Ένινγκ, έχοντας δίπλα του δυο πολύτιμους συνεργάτες: τόσο τον Άγγελο Χαριστέα, όσο τον Απόστολο Τερζή. Η συνέχεια επί σκηνής…
ΥΓ1: Ο Έμαν ήθελε πρώτα για τον εαυτό του μια καλή αγωνιστική εμφάνιση, όπως της Ξάνθης. Ψυχολογικά θα τον βοηθήσει να… ξεψαρώσει ποδοσφαιρικά πιο νωρίς και να βοηθήσει από την πιο δύσκολη θέση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο.
ΥΓ2: Τέτοια κακή διαιτησία δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά. Ο Καραντώνης έκανε σοβαρά λάθη, τα οποία ευτυχώς δεν στοίχισαν στον Άρη. Δυστυχώς σε αυτήν την νοσηρή ελληνική πραγματικότητα, ο Άρης θα πρέπει να κερδίζει και τους διαιτητές.
ΥΓ3: Με Παναιτωλικό την Κυριακή και μετά Πανιώνιο (εκτός) και Αστέρα Τρίπολης εντός, ο Άρης μπορεί να πετύχει τρεις νίκες και να μειώσει την… χασούρα των πρώτων αγωνιστικών. Αρκεί να δουλέψει πάνω στα λάθη του και να εκφράσει τα “θέλω” του νέου προπονητή.