Υπό μορφή αγέλης συνωστίζονται στην έξοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκατοντάδες hedge funds στην προσπάθειά τους να ρευστοποιήσουν ελληνικές μετοχές μετά από πέντε εβδομάδες αργίας. Την ίδια ώρα οι Ελληνες επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι και χωρίς να μπορούν να κάνουν συναλλαγές εάν δεν έχουν πιστωτικά υπόλοιπα σε χρηματιστηριακές εταιρίες (δεν υπολογίζονται πάνω από 70 εκατ ευρώ) ή εαν δεν καταθέσουν μετρητά στους νέους τραπεζικούς λογαριασμούς (new money) που δημιουργήθηκαν στις τράπεζες.
Ο γενικός δείκτης στο ξεκίνημα του πραγματοποίησε βουτιά μέχρι το -22,87% στις 615,22 μονάδες για να περιορίσει σχετικά τις απώλειες αυτή την ώρα καθώς υποχωρεί -19,79% στις 639,72 μονάδες. Η αξία των συναλλαγων παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω του εγκλωβισμου των επενδυτών που δεν μπορούν να βρούνε αγοραστές και γι αυτό εχουν κλειδώσει όλες σχεδόν οι μετοχές μεταξύ -20% έως και -30%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο τίτλος της Αφοι Κορδέλλου που ενισχύεται 4,76% και διαπραγματεύεται στο 0,222 ευρώ.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι κλειδωμένες στο limit down -30% ενώ απώλειες άνω του 70% καταγράφουν τα τραπεζικά warrants. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έχει κλειδώσει στο -30%, στα 0,28 ευρώ με 55 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η ΕΤΕ βρίσκεται επίσης στο -30% στα 0,84 ευρώ με 16 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η Alpha Bank είναι στο -30% στα 0,226 ευρώ με 95 εκατ. τεμάχια προς πώληση και η Eurobank επίσης στο -30% στα 0,101 ευρώ με 133 εκατ. τεμάχια προς πώληση.Κλειδωμένα και τα περισσότερα blue chips του FTSE 25 στο -29%. Το ελληνικό χρηματιστήριο επαναλειτουργεί με σημαντικούς περιορισμούς ειδικά για τους έλληνες, ενώ οι ξένοι που ελέγχουν το 70% του τζίρου θα μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν πράξεις χωρίς περιορισμούς πλην αυτών που ορίζονται από την αγορά ελλείψει αντισυμβαλλόμενων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας πριν λίγη ώρα στο πρακτορείο Bloomberg για την σημερινή επανέναρξη του Χρηματιστηρίου δήλωσε τα εξής: «Κανείς δεν περίμενε ότι σήμερα το χρηματιστήριο θα πήγαινε καλά. Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν οι κανόνες είναι δίκαιοι για τους Ελληνες επενδυτές λόγω της κατάστασης που δημιούργησαν τα capital controls. Επίσης ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπογράμμισε ότι υπήρχαν περίπου 165 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των ελλήνων επενδυτών στις χρηματιστηριακές προκειμένου να γίνουν αγορές. Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο να φύγουν εταιρείες από το ΧΑ (delisting) εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί αν και σημείωσε ότι το κλείσιμο της αγοράς είναι ένα μειονέκτημα. Τέλος ο δ/νων σύμβουλος της ΕΧΑΕ εκτίμησε ότι είναι δύσκολο σήμερα να υπάρξει κάποιος κλάδος που θα κλείσει με άνοδο, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση.
Η Υπουργική απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευη ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτρέπει την μεταφορά κεφαλαίων ανάμεσα στις Ελληνικές Τράπεζες τόσο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές και τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα περιορισμό.
Ως νέα κεφάλαια νοούνται αυτά που προέρχονται
α) από έμβασμα εξωτερικού,
β) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων
γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin),
δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων),
ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα στ) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Ελλάδα και
ζ) από καταβολή σε μετρητά σε Πιστωτικά Ιδρύματα και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Εάν πρόκειται για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές), ή το άνοιγμα θέσεων επί Παραγώγων, τα νέα κεφάλαια πρέπει να έχουν πιστωθεί μετά την έναρξη ισχύος της Υπουργικής απόφασης.
Με το άρθρο 4 επίσης επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα για την απόκτηση νεοεκδιδόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από Πιστωτικά Ιδρύματα προς ανακεφαλαιοποίηση τους.
Επιπλέον, λόγω του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το Χ.Α. αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του Χ.Α. και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) -Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Χ.Α στις 26 Ιουνίου 2015, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες με άνοδο 2,03% και με την κεφαλαιοποίηση να κλείνει στα 48,508 δισ. ευρω.
Πηγή: kathimerini.gr