Στα βράχια οδηγείται, το deal που προέβλεπε τη μεταβίβαση των 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία που θα δημιουργούσαν ηΜαρινόπουλος και η Σκλαβενίτης.
Το συγκεκριμένο “ναυάγιο” οφείλεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη σε τεχνικές δυσκολίες και νομικά κωλύματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.
Τα ζητήματα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο στη διαχείριση των χρηματοοικονομικών ζητημάτων της Μαρινόπουλος και δη στα 2.000 εξώδικα που έχουν στείλει προμηθευτές της τελευταίας στην αλυσίδα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προβάλει ενστάσεις ζητώντας αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας. Πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε έχουν διαψευστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή, αναφέρουν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρεται να έχει ζητήσει τη μη συμμετοχή της οικογένειας Μαρινόπουλος ή στελέχους της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.
Βέβαια ακόμη δεν έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους σε αυτό το deal, αν και οι πιθανότητες αναβίωσης θεωρούνται μικρές, και αυτό γιατί πρέπει να ξεπεραστούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Στην περίπτωση που ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια η Σκλαβενίτης φέρεται να παραμένει πρόθυμη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Πάντως στελέχη της αγοράς σχολίαζαν πως το σχέδιο που εκπόνησε η Μαρινόπουλος υπερεκτιμήθηκε, αφού μόλις σε διάστημα 2-3 μηνών αποδεικνύεται ότι δεν είναι βιώσιμο. Για τον λόγο αυτό τα ίδια στελέχη ανέφεραν στο Capital.gr πως απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να βρεθούν εκτεθειμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και ένα ολόκληρο οικοσύστημα επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την επιβίωση της Μαρινόπουλος.
Το Capital.gr έγραψε νωρίτερα:
Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αλυσίδα Μαρινόπουλος. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών είναι πυρετώδεις σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση προκειμένου η αλυσίδα να μην οδηγηθεί στην κατάρρευση. Κάτι το οποίο απεύχονται όλοι στην αγορά. Γιατί όλοι γνωρίζουν πως τα απόνερα από το τσουνάμι που θα προκληθεί αν καταρρεύσει το 1% του ΑΕΠ της χώρας (σ.σ. στο ύψος αυτό υπολογίζεται το άνοιγμα και ο τζίρος της Μαρινόπουλος στην αγορά), θα συμπαρασύρει εκατοντάδες προμηθευτές της, χιλιάδες θέσεις απασχόλησης ενώ θα “χτυπήσει” ακόμη και τις Τράπεζες αφού εκτός από τον Μαρινόπουλο, πελάτες τους με δάνεια τα οποία ενδέχεται να κοκκινίσουν έχουν και οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος αρκετοί εκ των οποίων όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς δεν θα αντέξουν. Ακόμη και οι ανταγωνιστές της Μαρινόπουλος γνωρίζουν ότι ενδεχόμενο “κανόνι” της θα προκαλέσει νέο περίοδο αστάθειας στην αγορά και στην ελληνική οικονομία.
Πληροφορίες του Capital.gr, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, υποστηρίζουν πως έχει προταθεί από τις τράπεζες στην οικογένεια Σκλαβενίτη να αναλάβει την τύχη της Μαρινόπουλος και όχι μόνο τα 33 υπερμάρκετ που προέβλεπε το αρχικό deal μεταξύ των δύο λιανεμπορικών αλυσίδα. Η πρόταση περιλαμβάνει παροχή ρευστότητας υπό μορφή δανείου προς τη Σκλαβενίτης άνω των 400 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο προβλέπει και “κούρεμα” οφειλών της Μαρινόπουλος.
Το αν εν τέλει η συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή να γίνει η Σκλαβενίτης, ο από μηχανής Θεός για την Μαρινόπουλος, θα βρει ευήκοα ώτα στην οικογένεια Σκλαβενίτη, μένει να αποδειχθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες όπως και αν η οικογένεια Μαρινόπουλος θα συναινέσει σε αυτή τη λύση. Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους μίλησε το Capital.gr υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση η οικογένεια Σκλαβενίτης είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για την περίπτωση της Μαρινόπουλος. Στηρίζουν αυτή τους την εκτίμηση στο ισχυρό όνομα της οικογένειας στην αγορά, στις καλές σχέσεις που έχει κτίσει με τους προμηθευτές της όλα αυτά τα χρόνια “η οποία βασίζεται σε αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης”, όπως λένε χαρακτηριστικά, στο επιτυχημένο της management και στο γκελ που έχει στους καταναλωτές.
Βέβαια δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και με αρκετό ρίσκο όχι μόνο για την Μαρινόπουλος αλλά κυρίως για τη Σκλαβενίτης, η οποία εν μια νυκτή, αν και εφόσον προχωρήσει αυτό το σχέδιο, θα υπεριδπλασιάσει το δίκτυό της, θα αποκτήσει πανελλαδικά παρουσία με όποια προβλήματα συνεπάγεται κάτι τέτοιο, και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση η οποία για να γυρίσει, πέρα φυσικά από χρήμα, χρειάζεται χρόνο και πλάτη από τους προμηθευτές και τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα αρκετοί προμηθευτές ποντάρουν στην οικογένεια Σκλαβενίτης εκτιμώντας ότι είναι ίσως η μόνη λύση, πιθανότατα και η τελευταία, για να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει η Μαρινόπουλος. Ένα ακόμη κρίσιμο κομμάτι του παζλ είναι αν θα δεχθούν οι προμηθευτές “κούρεμα” των οφειλών που τους χρωστάει η Μαρινόπουλος, κάτι που ακούγεται ότι περιλαμβάνεται στην πρόταση των τραπεζών. Η λογική του μη χείρον βέλτιστον μπορεί να βρει αντίκρισμα σε μεγάλη μερίδα προμηθευτών οι οποίοι φοβούνται τα χειρότερα, δηλαδή να μην πάρουν τίποτε στο τέλος αν ο Μαρινόπουλος οδηγηθεί στην κατάρρευση ή υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει σε όλους ευήκοα ώτα, τη στιγμή που αντίστοιχο σχέδιο διάσωσης (σ.σ. πρόκειται για το deal Βερόπουλος – METRO) δεν προέβλεπε κούρεμα οφειλών προς τους προμηθευτές.
Τον τελευταίο λόγο για το αν θα γίνει αυτό το deal, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη σε πρώτη φάση, θα έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην Ανεξάρτητη Αρχή άλλωστε βρίσκεται και ο φάκελος της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Σκλαβενίτης – Μαρινόπουλος η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση σε κοινή εταιρεία, των 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν η νέα συμφωνία να πατήσει πάνω στην αρχική αφού γίνουν φυσικά οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η όλη διαδικασία ώστε να υπάρχει εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι η Μαρινόπουλος δεν θα καταρρεύσει, η πλευρά Σκλαβενίτης θα αναλάβει τον ρόλο του “λευκού ιππότη”, η οικογένεια Μαρινόπουλος θα συναινέσει και φυσικά θα ανακοπεί το κύμα διαταγών πληρωμής στα δικαστήρια από τους προμηθευτές.
Πηγή: capital.gr