Σημαντικές μεταβολές περιλαμβάνει ο κανονισμός αδειοδότησης της ΕΠΟ, με τις οδηγίες της UEFA, έπειτα από το φιάσκο με τον Πανιώνιο που – κατά την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία – πήρε κακώς άδεια πέρυσι.
Για τις αλλαγές εκτός από τις ομάδες της Super League σε σεμινάριο που έγινε την Δευτέρα 30/1, ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ από τον διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ Γιώργο Δημητρίου.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
1. Αν μια ομάδα δεν πάρει άδεια για οικονομικούς λόγους θα υποβιβάζεται στην Football League καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της βαθμολογίας. Μέχρι πέρσι η ποινή ήταν περιορισμός μεταγραφών. Του χρόνου, η ποινή του υποβιβασμού θα ισχύει για τις ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια για οποιοδήποτε λόγο. Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι απόφαση της Super League που πάρθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Για την Football League η εξέταση των φακέλων θα γίνει τον Ιούνιο αλλά τα κριτήρια και λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη πέραν του ότι για να παίξουν οι δύο ομάδες που θα προβιβαστούν, στην Super League, θα πρέπει να έχουν πάρει άδεια.
2. Για πρώτη φορά διαχωρίζεται η ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια. Αν μία ομάδα δεν πάρει άδεια για να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της UEFA και τα κριτήρια για τα οποία δεν πήρε άδεια είναι κοινά με το ελληνικό πρωτάθλημα, τότε θα ανακαλείται (εφόσον υπάρχει) η άδεια συμμετοχής στην Super League. Τα κριτήρια συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ως επί το πλείστον, πιο ελαστικά από αυτά της UEFA.
3. Αποσύνδεση προϋπόθεσης αδειοδότησης για τη συμμετοχή ομάδας στα play offs. Τα play offs θα ξεκινήσουν κανονικά και οι φάκελοι των ομάδων θα εξεταστούν πιθανότατα στα μέσα Μαΐου. Η δε τελική απόφαση θα έχει παρθεί μέχρι τις 31 Μαΐου που λήγει η προθεσμία για την δήλωση των ευρωπαίων στην UEFA.
Αν μία ομάδα παίξει στους αγώνες κατάταξης και στη συνέχεια δεν πάρει άδεια, τη θέση της στην Ευρώπη θα πάρει η επόμενη ομάδα στη βαθμολογία. Το σκεπτικό του διαχωρισμού είναι ότι η άδεια αφορά το νέο πρωτάθλημα και είναι παράλογο να συνδεθεί με τα play offs, για την περίοδο που “τρέχει” δηλαδή.
4. Αλλαγή σύνθεσης των δύο δικαιοδοτικών οργάνων αδειοδότησης τα οποία θα στελεχώνονται: το πρωτοβάθμιο από έναν πρόεδρο (συνταξιούχο δικαστή), δύο ορκωτούς λογιστές και δύο νομικούς, το δευτεροβάθμιο από έναν πρόεδρο (επίσης συνταξιούχο δικαστή), τρεις ορκωτούς λογιστές και τρεις νομικούς. Η θητεία τους θα είναι τετραετής, ξεκινάει απόε φέτος και θα εκπαιδευτούν από τον διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης Γιώργο Δημητρίου.
5. Καταργείται ο τρίτος βαθμός εξέτασης των φακέλων από το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. Υπάρχει μόνο το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο όργανο. Για την ευρωπαϊκή άδεια μόνο, μία ομάδα μπορεί να προσφύγει στο CAS.
6. Δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, περίληψης του σκεπτικού των δικαιοδοτικών οργάνων στις περιπτώσεις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται. Θα αφορά μόνο την απόφαση σε πρώτο βαθμό και περιληπτικά θα αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η ομάδα δεν αδειοδοτήθηκε.
7. Ο προπονητής θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει δίπλωμα UEFA PRO και να αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, στο φύλλο αγώνα και να δίνει το “παρών” στις συνεντεύξεις Τύπου. Θα σταματήσει έτσι το φαινόμενο ο πραγματικός προπονητής να μην έχει δίπλωμα και να παρουσιάζεται ως τεχνικός της ομάδας ο βοηθός του που έχει τα απαραίτητα προσόντα (δίπλωμα).
8. Ιδιωτικά συμφωνητικά με ποδοσφαιριστές που δεν δηλώνονται είναι αιτία αρνητικής εισήγησης για άδεια από το τμήμα αδειοδότησης της ΕΠΟ.
9. Σύμφωνα με το άρθρο 52β. αν μία ΠΑΕ έχει αρνητική καθαρή θέση (αρνητικά κεφάλαια στις ενδιάμεσες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις) θεωρείται ότι έχει υποπέσει σε “παραβίαση δείκτη”, κριτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως “υποχρεωτικό” για την αδειοδότηση μίας ΠΑΕ. Η ομάδα σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να μην πάρει άδεια. Όποια ομάδα έχει αρνητική καθαρή θέση θα κληθεί να παρουσιάσει προϋπολογισμό για την περίοδο της αδειοδότησης (τους επόμενους 12 μήνες δηλαδή) και να παρουσιάσει διασφαλίσεις για το αρνητικό ποσό που θα υπάρχει. Οι διασφαλίσεις αυτές μπορεί να είναι μία συμφωνία για πώληση παίκτη, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εγγυητική επιστολή, δάνειο. Το μέτρο αυτό πήρε αναβολή για ένα χρόνο, η Super League θέλει για δύο.
10. Σύμφωνα με το άρθρο 18β. η κάθε μία ΠΑΕ θα πρέπει να έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με δύο γηγενείς (Έλληνες) ποδοσφαιριστές κάτω των 21, οι οποίοι θα πρέπει να αγωνιστούν σε τουλάχιστον πέντε αγώνες (της πρώτης ομάδας), πρωταθλήματος ή και κυπέλλου Ελλάδας, τουλάχιστον για εξήντα λεπτά ανά αγώνα. Ως αποδεικτικό στοιχείο θα είναι το φύλλο αγώνα. Το μέτρο αυτό πήρε αναβολή για ένα χρόνο, η Super League θέλει για δύο.
Πηγή: contra.gr