Ο τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής της ΚΑΕ Άρης και ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Όμηρο Νετζήπογλου, Δημήτρης Μήτσικας, μίλησε για τον 18χρονο γκαρντ, το παρόν και το μέλλον των ακαδημιών του Άρη, την Έλενα Τσινέκε, αλλά και για τους υπόλοιπους Έλληνες νεαρούς των κιτρινόμαυρων.
Αναλυτικά όσα είπε στο στο Yellow Radio 101,7:
Για την δουλειά που έγινε εν μέσω κορωνοϊού:
Είναι μια δύσκολη χρονιά. Ο αναπτυξιακός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός περνάνε δύσκολες καταστάσεις. Παρόλα αυτά προσπαθούμε, με τον Α.Σ. να είναι δίπλα μας και να μας λύνει τα χέρια όσο και όπου μπορεί, να είμαστε δίπλα στους αθλητές. Γίνονται συνδιασκέψεις σε όλα τα τμήματα της ακαδημίας. Στο παιδικό τμήμα που είμαι προπονητής υπάρχει εβδομαδιαία επικοινωνία με τους αθλητές και με τον αθλητικό ψυχολόγο της ομάδας, Γιώργο Ιωάννου, αλλά και με τον διατροφολόγο Θανάση Τσιούδα. Ο Βασίλης Τζελέτας που είναι ο γυμναστής παιδικοεφηβικού στέλνει καθημερινά προγράμματα ενδυνάμωσης στους αθλητές.
Να ευχαριστήσω την ΚΑΕ Άρης και τον Σάββα Καμπερίδη γιατί μας έδωσαν την ευκαιρία να εντάξουμε παιδιά για κάποιες προπονήσεις στην ανδρική ομάδα, όταν υπήρχε η διακοπή του πρωταθλήματος.
Για το πώς θα αξιολογηθούν τα παιδιά από μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι, για να αποφασιστεί ποιοι θα ακολουθήσουν την προετοιμασία της ομάδας και θα ενταχθούν στο ρόστερ, όπως ο Νετζήπογλου και ο Σιδηροηλίας:
Το προσωπικό σταφ των ακαδημιών και της ανδρικής ομάδας ξέρουν πολύ καλά την δουλειά τους. Γνωρίζουν ποια παιδιά πρέπει να προωθηθούν στην ανδρική ομάδα. Το έχει δείξει η ιστορία του συλλόγου. Η παραγωγή των αθλητών είναι συνεχής, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά σε βάθος ετών. Από τους προκατόχους μου και τους προπονητές που ήταν στον Άρη, ο στόχος είναι πάντα η ανάδειξη νέων ταλέντων, τόσο στο να στελεχώσουν την ανδρική ομάδα, όσο και στο να παράγουμε παίκτες για τις χαμηλότερες κατηγορίες.
Για το αν είναι ικανοποιημένος από το ταλέντο που υπάρχει αυτή την στιγμή στις ακαδημίες:
Υπάρχει ταλέντο. Οι συνισταμένες είναι περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν παρεμβάσεις τα παιδιά και χάνουν τη συγκέντρωση και το στόχο τους. Ωστόσο, το ταλέντο των Ελλήνων αθλητών είναι δεδομένο. Αν συνεχίσουν να δουλεύουν, είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πολύ όμορφα πράγματα από τις ακαδημίες μας.
Για το αν θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα παιδικού και εφηβικού:
Η ενημέρωση που έχουμε, είναι η ίδια με αυτή που έχει ο κόσμος. Αν αρχικά δεν επιτρέψει το Υπουργείο την διεξαγωγή προπονήσεων, δεν μπορούμε να συζητάμε για πρωταθλήματα. Υπήρχε μία επιστολή του κ. Αυγενάκη για την επανέναρξη των παιδικών και εφηβικών πρωταθλημάτων, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό προς το παρόν.
Για το πώς βιώνουν οι ακαδημίες την κατάσταση του κορωνοϊού:
Ελπίζω πως θα βγούμε το συντομότερο από αυτήν την κατάσταση, διότι περνάει πολύ δύσκολα ο αναπτυξιακός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται και μάλιστα με κοινωνικές προεκτάσεις. Τα παιδιά πρέπει να βγουν από το σπίτι, πρέπει να φύγουν από τον υπολογιστή και να αθληθούν. Να έχουν επαφή με συνομήλικους και να παιδαγωγηθούν από τον αθλητισμό. Ο Α.Σ. μας στηρίζει και πιστεύω πως θα βγούμε ακόμη πιο βελτιωμένοι από αυτήν την κατάσταση. Συζητάμε μάλιστα για την στελέχωση της ακαδημίας με ανθρώπινο δυναμικό.
Για το τι άλλο να περιμένουμε, δεδομένου της παρουσίας ψυχολόγου και διατροφολόγου:
Γιατρούς και φυσιοθεραπευτές και βελτίωση ακόμη και στο προπονητικό τιμ. Να εντάξουμε περισσότερους προπονητές στο σύλλογο, για να γίνεται ακόμη πιο παραγωγική δουλειά.
Για το ότι ο Άρης κινείται στις ακαδημίες στα ευρωπαϊκά πρότυπα:
Είναι ο στόχος μας. Είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών που βιώνουμε, αλλά ο στόχος μας είναι να κινούμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Για το αν ήταν «καταστροφικές» οι συνέπειες της πανδημίας και των μη προπονήσεων στα παιδιά των ακαδημιών:
Είναι μεγάλο το πλήγμα. Ειδικά στις ηλικίες 13,14,15 που είναι ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς για τα παιδιά αυτά σε επίπεδο εκμάθησης δεξιοτήτων και τακτικής. Θεωρώ ωστόσο, ότι όλα καλύπτονται αν υπάρχει όρεξη για δουλειά. Τα προβλήματα είναι για να τα προσπερνάμε. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στο γήπεδο, θα δουλέψουμε ακόμη πιο εντατικά και θα επανέλθουμε στο επίπεδο που πρέπει.
Για το ότι ο Άρης «χρωστάει» στον ίδιο την ανακάλυψη του Νετζήπογλου:
Δεν χρωστάει τίποτα ο Άρης σε εμένα. Δεν ήμουν καν στην ομάδα όταν ο Όμηρος ήρθε στην ομάδα. Είχα την… ατυχία να τον έχω αντίπαλο τον Όμηρο τότε στην παιδική ομάδα και με τιμώρησε και στα δύο παιχνίδια που παίξαμε! Επικοινώνησα με ένα άτομο που ήταν κοντά στον Άρη, γιατί ο Όμηρος ξεχώριζε από τότε. Ήταν ένα χρόνο μικρότερος από τους υπόλοιπους αθλητές και έκανε την διαφορά. Έπρεπε ο Όμηρος να ενταχθεί σε ανταγωνιστικό σωματείο, να δουλέψει σε υψηλό επίπεδο και δίπλα σε καλούς προπονητές. Όχι ότι δεν ήταν καλοί εκεί, απλώς γίνεται αντιληπτό, ότι μιλάμε για διαφορετικό επίπεδο και ανταγωνισμό όταν αναφερόμαστε για Άρη. Χαίρομαι που έβαλα ένα λιθαράκι από την μεριά μου στην πορεία του.
Για το πόσο διαφορετικός ήταν ο Όμηρος προ τριετίας, με την εικόνα που μας έδειξε κόντρα στον Ιωνικό:
Σωματικά και τεχνικά πολύ διαφορετικός. Έχει βελτιωθεί πολύ μέσα από την δουλειά που έχει κάνει με όλους τους προπονητές του. Το μόνο που δεν διαφέρει είναι το πάθος και η διάθεσή του. Αυτό ξεχώριζε από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Η ενέργεια που έβλεπες μέσα στο γήπεδο ήταν σαν έκρηξη!
Για το αν τον εξέπληξε η εικόνα του κόντρα στον Ιωνικό:
Ήμουν σίγουρος ότι θα σταθεί στα πόδια του. Το να έχει αυτά τα ποσοστά, είναι κάτι που δεν το περιμένεις εύκολα. Έχει μπασκετικό θράσος και ήμουν σίγουρος ότι θα ανταπεξέλθει και ότι θα δείξει πράγματα. Θα επιμείνω όμως ότι αυτό που ξεχωρίζει έναν αθλητή, είναι η διάρκεια. Εγώ του ευχήθηκα να είναι υγιής, να έχει το κεφάλι κάτω και να συνεχίσει να δουλεύει.
Για το ότι η ταπεινότητα, η δουλειά και το βήμα παραπάνω είναι στοιχεία που τον ακολουθούν στην μέχρι τώρα πορεία του:
Είναι πολύ ταπεινό παιδί. Σέβεται όσους τον έχουν βοηθήσει και πιστεύω ότι θα μείνει συγκεντρωμένος στον στόχο του και θα συνεχίσει να μας χαρίζει όμορφες στιγμές.
Για τα ποια είναι τα αγωνιστικά του στοιχεία θετικά και αρνητικά:
Στα καλύτερά του στοιχεία είναι η ενέργεια που βγάζει μέσα στο γήπεδο. Τα πολύ δυνατά του πατήματα στα τελειώματα και τα σωματικά προσόντα που έχει. Έχει μεγάλη φυσική δύναμη. Το σουτ είναι αξιόπιστο, ωστόσο δεν είναι από τα δυνατότερά του στοιχεία. Θέλει βελτίωση στην ταχύτητα του σουτ, όπως και στον χειρισμό.
Για το ότι πρέπει να στηριχτεί και σε μέρες που ενδεχομένως να μην είναι τόσο καλές:
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοιες εμφανίσεις συνέχεια. Θα έρθουν αντίπαλοι που θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αγώνα και θα είναι πιο ανταγωνιστικό το επίπεδο. Θα έρθουν οι κακές στιγμές. Ο Όμηρος θα πρέπει να είναι προσηλωμένος στον στόχο του και να συνεχίσει να δουλεύει. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα επαναλήψεων. Όσες περισσότερες επαναλήψεις κάνεις, τόσο περισσότερο θα βελτιωθείς.
Για την Έλενα Τσινέκε που πλέον βρίσκεται στην Αμερική:
Είμαι πολύ χαρούμενος για την Έλενα. Και με την Έλενα ήμασταν σε παρόμοια διαδικασία με τον Όμηρο. Δουλεύαμε την μεταβατική περίοδο με ατομικές προπονήσεις. Φαινόταν ότι τα περιθώρια βελτίωσής της είναι ατελείωτα. Φαινόταν ότι η πορεία της θα ήταν κάπως έτσι. Εύχομαι να παραμένουν υγιή τα παιδιά και να συνεχίζουν συγκεντρωμένα στο στόχο τους.
Για το αν είναι ικανή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στο WNBA:
Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου. Θα τα καταφέρει.
Για τους Πετανίδη, Σιδηροηλία και Τσιρογιάννη:
Είναι παιδιά που δουλεύουν πολύ, αλλά είναι «άγουρα» ακόμη, ειδικά στο τακτικό κομμάτι. Ωστόσο, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και η τριβή μέσα στην ομάδα αυτόν τον χρόνο τους έκανε πολύ καλύτερους. Είμαι σίγουρος ότι όταν είναι έτοιμοι και έρθει η στιγμή, ο κόουτς θα κάνει το καλύτερο δυνατό, γιατί έχει δείξει ότι η ομάδα θέλει να στελεχώσει το ανδρικό με Έλληνες παίκτες.
Ο Πετανίδης και ο Τσιρογιάννης είναι άγουροι σε κάποια κομμάτια. Είναι θέμα χρόνου στο να πατήσουν λίγο καλύτερα στα πόδια τους και να κερδίσουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής.
Για το αν μπορεί ο Άρης να φτιάξει ρόστερ με 3 ή 4 ξένους δίνοντας μεγαλύτερη βάση στο ελληνικό στοιχείο:
Όχι μόνο μπορεί αλλά και πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο ο Άρης. Όπως και οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Υπάρχει πολύ ταλέντο στους Έλληνες αθλητές. Μπορεί να στελεχωθεί μία ομάδα με κορμό Ελλήνων παικτών. Η ανδρική ομάδα προσανατολίζεται σε αυτό το μοτίβο. Με σωστές κινήσεις και την προσθήκη κάποιων καλών ξένων παικτών, η ομάδα μπορεί να γίνει πολύ ανταγωνιστική.
Για το ποιο είναι το ταβάνι του Νετζήπογλου:
Το ταβάνι του κάθε αθλητή, είναι θέμα εργατοωρών. Ο Όμηρος μας έδειξε πάρα πολλά πράγματα στο ξεκίνημά του. Αν συνεχίσει και δουλεύει με αυτόν τον ρυθμό, δεν υπάρχει ταβάνι.