Πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ζητάει ο Ζόραν Λάκοβιτς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ επανέλαβε ότι οι διεθνείς συνομοσπονδίες θα αποχωρήσουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο στο φινάλε της σεζόν.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στην “Καθημερινή”:
«Χρειάζεται η πλήρης συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων της ομοσπονδίας, των συλλόγων, των πρωταθλημάτων και της κυβέρνησης. Πρόκειται για μία μακρά διαδικασία, αλλά εάν όλα τα μέρη συνεργαστούν και συνδράμουν μαζί, μπορεί σίγουρα να επιτευχθεί πρόοδος. Ασφαλώς οι λειτουργίες της ΕΠΟ ως ομοσπονδίας είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό άλλωστε προσπαθούμε να καταφέρουμε με τους επιτετραμμένους και τα εξειδικευμένα στελέχη της FIFA και της UEFA, ιδίως στους τομείς της εσωτερικής οργάνωσης της ομοσπονδίας, της επικοινωνίας, των θεμάτων ασφαλείας στα γήπεδα, καθώς και της καταπολέμησης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων».
Για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της βίας και των χειραγωγημένων αγώνων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντηας της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Όπως ανέφερε, χρειαζόμαστε την πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, και πέρα των ποδοσφαιρικών φορέων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης. Είμαστε πολύ τυχεροί διότι η συνεργασία μας με τη νέα κυβέρνηση και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη είναι εξαιρετική από την πρώτη κιόλας επαφή. Έχουμε διαπιστώσει ιδιαίτερη διάθεση και προθυμία του να δράσει γρήγορα απέναντι σε ορισμένα θέματα που δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα στο παρελθόν. Εκτιμάμε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που θέτει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καταπολέμησης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας Steering Committee με τους εμπειρογνώμονες της FIFA και της UEFA για τα θέματα ασφάλειας στα γήπεδα (Marc Timmer) και τους προσυνεννοημένους αγώνες (Nicholas Raudenski), οι οποίοι θα προσφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Η Steering Committee θα έχει συναντήσεις στο εγγύς μέλλον για να συζητήσει την πρόταση λύσεων και παρεμβάσεων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε ότι η πρώτη συζήτηση που είχαμε σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης του αθλητικού νόμου είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην ουσία, έχουμε ενημερωθεί ότι ο νέος αθλητικός νόμος είναι ήδη σχεδόν έτοιμος να ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό που είναι σημαντικό γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι κανονισμοί της ομοσπονδίας και οι κανόνες των FIFA/UEFA».
-Οσο για το αν θα είναι η FIFA και η UEFA παρούσες στις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2020 ή δεν θα συμμετάσχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως συμμετέχουν σήμερα:
«Έχει επανειλημμένως αναφερθεί ότι η εποπτεία των εμπειρογνωμόνων των FIFA/UEFA, οι οποίοι έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα λάβει τέλος στα τέλη αυτής της σεζόν. Σίγουρα, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τη διοίκηση της ΕΠΟ να προετοιμάσει το πεδίο για δημοκρατικές εκλογές, και όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες, η FIFA και η UEFA θα παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Είμαι πεπεισμένος ότι, από την επόμενη σεζόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις δίχως την εποπτεία των FIFA/UEFA όπως συμβαίνει σήμερα. Φυσικά, όπως και για όλες τις άλλες 54 ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, θα είμαστε διαθέσιμοι για συμβουλή και βοήθεια εάν και όποτε ζητηθεί».