Κλειστά χαρτιά κρατάει ο ΟΠΑΠ στην πρόταση της κυβέρνησης για περαιτέρω φορολόγηση των τυχερών παιγνίων του. Παράλληλα χθες ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Γίρι Σμετς τοποθετήθηκε κατά των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προώθηση των παιγνιομηχανών (VLTs).
Ο ίδιος Τσέχος μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του παιγνίου, θα προσφύγει νομικά. «Είναι θέμα χρόνου», είπε ο κ. Σμετς, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι μια αγωγή είναι πιθανό να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία του ΚΙΝΟ που σχεδιάζεται και αποκάλυψε χθες η «Κ», η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις νομικές επιπλοκές που έχει μια επιβολή νέου φόρου 10% επί του τζίρου. Γνωρίζει δηλαδή ότι χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΠΑΠ, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη το 2013, δεν μπορεί να επιβληθεί ο νέος φόρος. Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του ΟΠΑΠ για την επιβολή του φόρου, που θα επιφέρει το ισοδύναμο αποτέλεσμα στη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην παιδεία.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η φορολόγηση του τζίρου των τυχερών παιγνίων, εκτός από νομικά ζητήματα, εγείρει και θέμα αποτελεσματικότητας του μέτρου. Το ΚΙΝΟ, όπως και κάθε άλλο παίγνιο του ΟΠΑΠ, αποδίδει ως φόρο το 30% των καθαρών εσόδων του. Με δεδομένο ότι το 70% του τζίρου επιστρέφει στους παίκτες (δηλαδή τα καθαρά έσοδα αποτελούν το 30% του τζίρου) σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει χονδρικά 9% (= 30% x 30%) του τζίρου του παιγνίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε σε 180 εκατ. ευρώ για το 2014. Ο διπλασιασμός, επομένως, της φορολογίας του παιγνίου είναι ένα βαρύ μέτρο.
Οι αναλυτές, όμως, τονίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο σημαντικές, καθώς εκτιμούν ότι θα μειώσει το ενδιαφέρον των παικτών για το ΚΙΝΟ. Πέρα από τα διαχειριστικά προβλήματα που θα δημιουργήσει (κάθε στήλη στο ΚΙΝΟ κοστίζει 0,5 ευρώ), το μέτρο θα έχει μεγάλη επίπτωση στην ανακύκλωση του παιγνίου. Εκτιμάται ότι για κάθε 100 ευρώ που βάζει ο παίκτης στο παιχνίδι, στατιστικά αυτό παράγει 330 ευρώ τζίρου, αφού το σημαντικότερο μέρος των κερδών των παικτών επαναποντάρεται.
Με την επιβολή φορολογίας, πέρα από την αρνητική ψυχολογία που θα δημιουργήσει στους παίκτες, το παιχνίδι στατιστικά θα παράγει τζίρο 220 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ του παίκτη. Στην πράξη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η επιβολή φορολογίας 10% στη στήλη των αριθμολαχείων του ΟΠΑΠ με μαθηματικούς όρους θα προκαλέσει μείωση του τζίρου κατά περίπου 30%. Δηλαδή, ευθύς εξαρχής, το Δημόσιο θα χάσει περί τα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη φορολογία των καθαρών εσόδων.
Τον κίνδυνο αυτόν τον γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό οι πιστωτές της χώρας κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου και τα προσδοκώμενα έσοδα από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το μέτρο δεν θα επιφέρει 205 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε χθες η «Κ», αλλά πολύ λιγότερα.