Την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο, ένα 24ωρο μετά τον εμβολισμό του ελληνικού λιμενικού σκάφους από τουρκικό στην περιοχή των Ιμίων, επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τα Ίμια «τουρκικό έδαφος», με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Stoiximan.gr: Το Τσάμπιονς Λιγκ παίζει ΕΔΩ με εκατοντάδες ειδικά στοιχήματα & πολλές εκπλήξεις!
Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί ένταση, πραγματοποιώντας περιπολίες με ικανό αριθμό σκαφών στην περιοχή, τα οποία δεν διστάζουν να προκαλέσουν επεισόδιο με ελληνικά σκάφη, με αποκορύφωμα το σοβατότατο επεισόδιο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Η ελληνική κυβέρνηση, που αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση, παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιχειρεί μέσω της διπλωματικής οδού να αποκλιμακώσει την κατάσταση, με την τουρκική πλευρά, ωστόσο, να εκτοξεύει απειλές και να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο ενέτασσε στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» – κατά τον τουρκικό χαρακτηρισμό-, «τουρκικό έδαφος».
Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται σε σύγκρουση τόσο με το διεθνές δίκαιο, όσο και με τη συμφωνία του 1996, η οποία προέβλεπε ότι στην περιοχή δεν μπορούν να πλέουν πολεμικά σκάφη, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή των Τούρκων αναφέρεται:
«Σε μία δήλωση που έγινε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ο ισχυρισμός ότι έγινε έντονο διάβημα από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό στα Καρντάκ, παρουσία του δικού μας Γενικού Γραμματέα. Δυστυχώς με αυτή τη δήλωση, η ελληνική πλευρά, παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί τα γεγονότα όπως πάντα».
Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».
Απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία
Σχετικά με την απάντηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής:
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Μεγάλη ανησυχία στο Πεντάγωνο – Ενημερώνει το ΝΑΤΟ ο Καμμένος
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» επικρατεί μεγάλη ανησυχία μετά τις άκρως προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος θα μεταφέρει στη σύνοδο των υπουργών, στο ΝΑΤΟ, τα τελευταία γεγονότα.
Ο υπουργός Άμυνας θα παραθέσει ως στοιχεία όλα όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες από το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) σε ουρανό και θάλασσα στο Αιγαίο, προκειμένου να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.
Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ στην περιοχή των Ιμίων έχουν πλεύσει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Τι προβλέπει η συμφωνία του 1996
Με συμφωνία απομάκρυνσης στρατιωτών, πλοίων και σημαιών από τα Ίμια και από τις δύο πλευρές, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ οι οποίες ήταν και εγγυήτριες για την τήρησή της, επιτεύχθηκε η αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων το 1996.
Η συμφωνία είχε αποτυπωθεί σε επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ προς τους ομολόγους του, τον Έλληνα υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο Ντενίζ Μπαϊκάλ, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το 2011 (στην εφημερίδα Καθημερινή).
Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τη δέσμευση κάθε χώρας ότι δεν θα τοποθετούσε τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό στις νησίδες, ούτε θα τοποθετούσε πλοία κοντά στις νησίδες.
Με αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ αναλάμβαναν τον ρόλο του εγγυητή, ώστε να αποτραπεί νέο επεισόδιο, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις.
Η επιστολή που δημοσιεύτηκε το 2011 ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».
Επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ
Με τις εξελίξεις να τρέχουν και το κλίμα να οξύνεται επικίνδυνα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.
Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».
Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Πηγή: protothema.gr