Τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση. Σύσταση στους γονείς να γυρίσουν από διακοπές μέχρι τέλη του μήνα. Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε με λεπτομέρειες το πότε θ’ ανοίξουν τα σχολεία αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν εν μέσω πανδημίας, και την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως η μάσκα είναι όπως η ζώνη στα αυτοκίνητα για τα παιδιά. «Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσία και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό-ακαδημαϊκό έτος, 2020-21.
“Χρέος η μάσκα στο σχολείο”
Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.
«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.
«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», τόνισε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».
Εν συνεχεία η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων πρόληψης για τα σχολεία.
Όπως είπε το παρόν σχέδιο βασίζεται στις οδηγίες της Επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του covid-19 βάσει των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων.
Τόνισε πως στην πορεία κάθε βήμα θα επαναξιολογείται και θα επικαιροποιείται.
Οι σχολικές δομές: Βάσει του μέχρι τώρα σχεδιασμού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει παράταση. Στόχος να περιοριστούν οι μετακινήσεις μία βδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η διασπορά. Έκανε έκκληση στις οικογένειες να επιστρέψουν από τις διακοπές μέχρι τέλη Αυγούστου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτέμβρη.
Σημείωσε πως ο μ.ο. μαθητών ανά τάξη είναι 17 μαθητές και πως τα σχολεία θα ανοίξουν με όλα τα παιδιά.
Ως προς τα μέτρα πρόληψης:
Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα του φαγητού. Δεν προβλέπεται στα διαλείμματα που θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ενώ δεν προβλέπεται και στη γυμναστική.
Για τους εκπαιδευτικούς η μάσκα είναι υποχρεωτική, κάτι που ισχύει και για τους μαθητές. Ειδική εκπαίδευση θα υπάρξει για τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη δημοτικού.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για όποιον συνοδεύει τα προνήπια.
Όπως σημείωσε η κυρίας Κεραμέως, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Ακόμη, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση οδηγιών και συνεδρίες από γιατρούς και εκπαιδευτικούς για τη σωστή χρήση της μάσκας.
Θα διανεμηθούν αντισηπτικά στα σχολεία, ενώ προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός κατά τη διάρκεια λειτουργίας και μετά το πέρας αυτής.
Προβλέπονται δειγματοληπτικά τεστ στις περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί.
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με μάσκα και μέτρα προστασίας. Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και συνέδρια. Οι επισκέψεις σε μουσεία και οι περίπατοι θα γίνονται ανά τμήματα.
Επίσης, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ενώ δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Σε εργαστήρια και αίθουσες πληροφορικής, καθώς και για τα μουσικά όργανα, προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός.
Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
Ισχυρή σύσταση υπάρχει για χρήση ατομικού νερού-παγουριού. Το ίδρυμα Λασκαρίδη θα δωρίσει από ένα παγούρι για κάθε μαθητή.
Εφεξής οι απουσίες δικαιολογούνται ως εξής: Αν νοσεί ο μαθητής ή εκπαιδευτικός παραμένει σπίτι του με ιατρική βεβαίωση.
Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα ακολουθεί τηλεκπαίδευση.
Η υπουργός σημείωσε πως η τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη να στηρίξει τα σχολεία τη νέα χρονιά. Η σύνδεση μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο.
Δια ζώσης διαλέξεις στα Πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές
Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.
Από το νέο εξάμηνο ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.
Πηγή: news247.gr