Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν και ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες, ο Kepler -452b έχει… πυροδοτήσει τη φαντασία, με τους επιστήμονες να θεωρούν πως βρέθηκε η νέα Γη, και να κάνουν λόγο για μελλοντική… μετακόμιση της ανθρωπότητας εκεί.
Μόνο που, σε αυτό, υπάρχει, προς το παρόν, ένα μικρό πρόβλημα: Η τρομακτική του απόσταση από εμάς, 1300 έτη φωτός μακριά (όπου ένα έτος φωτός ίσο… μόνο με 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα), δηλαδή, αν ξεκινούσαμε σήμερα, με την υπάρχουσα τεχνολογία, θα χρειαζόμασταν 26 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε στον αστερισμό του Κύκνου, όπου και βρίσκεται ο εν λόγω πλανήτης!
Είναι τέτοιες οι ομοιότητες του Kepler -452b με τη Γη, ωστόσο, που ήταν λογικό να ξεκινήσει μια κουβέντα για το αν, αφενός, υπάρχει ζωή εκεί και αν όχι, αν δύναται να φιλοξενήσει και, αφετέρου, αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει -αναγκασμένη, προκειμένου να γλιτώσει τον αφανισμό- να… μετακομίσει τόσο ασύλληπτα (προς το παρόν;) για το ανθρώπινο μυαλό μακριά.
Το ντοκιμαντέρ του Science Channel είναι χαρακτηριστικό της συζήτησης που έχει ανοίξει…
Μόλις πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Ιούλιο, ανακοίνωσε η NASA την ανακάλυψη του «ξάδερφου», όπως η ίδια τον χαρακτήρισε, πλανήτη της Γης.
Οι ομοιότητες, τρομακτικές.
Ο Kepler -452b βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη» γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας. Είναι, δηλαδή, στην ιδανική απόσταση για την ύπαρξη (ή μετέπειτα φιλοξενία;) ζωής. Στη σωστή θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστός, ούτε πολύ κρύος. Όπου «κατοικήσιμη ζώνη» βάλτε «εκεί όπου οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη συγκέντρωση υγρού νερού στην επιφάνεια ενός πλανήτη».
Είναι, δε, κατά 60% μεγαλύτερος σε διάμετρο από τη Γη και θεωρείται υπερ-Γαία. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το εξής: Η τροχιά του Kepler-452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 μέρες. Έχει, δηλαδή, μόλις 5% μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνη της Γης γύρω από τον Ήλιο. Είναι, επίσης, 5% πιο μακριά από το μητρικό του άστρο, σε σχέση με τη δική μας απόσταση από το Ήλιο. Επιπλέον, το άστρο του εν λόγω πλανήτη είναι κατά 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ήλιο, καθώς η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 6 δισεκατομμύρια έτη, και είναι κατά 20% φωτεινότερο.
Καλλιτεχνική απεικόνιση της Γης (αριστερά) και του Kepler -452b (δεξιά), πλάι πλάι.
Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια;
Ότι αυτός ο πλανήτης έχει περάσει 6 δισεκατομμύρια χρόνια περισσότερα από τη Γη εντός της «κατοικήσιμης ζώνης» του άστρου του.
«Σκέψη που προκαλεί δέος, αφού οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο χρόνος είναι τουλάχιστον… υπεραρκετός για τη δημιουργία ζωής ή την ύπαρξη των απαραίτητων συνθηκών για τη φιλοξενία της», όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας που ανακάλυψε τον… ξάδερφο.
Πηγή: sport-fm.gr