Ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, διατήρησε σήμερα τον πολιτικό προσανατολισμό του υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου σε μια συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία, παρακάμπτοντας έτσι την απαγόρευση από τη Μαδρίτη της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος.
«Θα υπάρξει μια ψηφοφορία αλλά δεν θα είναι βασισμένη στο διάταγμα» που υπογράφηκε για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Μας την επομένη της ανακοίνωσης πως εγκαταλείπεται το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο η Μαδρίτη θεωρούσε αντισυνταγματικό.
Το δημοψήφισμα ανεστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση.
Αν το διοργάνωνε, η κυβέρνηση αυτής της ισχυρής περιφέρειας των 7,5 εκατ. κατοίκων (από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών) θα ενεργούσε παρανόμως και θα έθετε σε κίνδυνο τους εργαζομένους στο δημόσιο που θα συμμετείχαν σ’ αυτό.
Ο Αρτούρ Μας επέλεξε συνεπώς τη νομιμότητα, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν υποχώρησε επί της ουσίας.
«Το ισπανικό κράτος είναι ο αντίπαλος», τόνισε ο Μας, ένας συντηρητικός εθνικιστής, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βαρκελώνη. Έδειξε επίσης να κωφεύει στις εκκλήσεις για «διάλογο σε πλαίσιο σεβασμού του νόμου» που απηύθυνε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Λιγότερο από μια ώρα νωρίτερα, στη διάρκεια μιας διάσκεψης που οργανώθηκε στη Μαδρίτη από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Ραχόι είχε δηλώσει πως πρέπει «να στραφούμε προς το μάλλον» και είχε εκφράσει την επιθυμία η ισπανική κυβέρνηση «να κάνει διάλογο» και «να μιλήσει» με τους Καταλανούς.
«Αυτοί που επιθυμούν από τα βάθη της καρδιάς τους να ζήσουμε μαζί είναι πολλοί», τόνισε.
Στις 9 Νοεμβρίου, οι καταλανοί πολίτες ηλικίας από 16 ετών και άνω που το επιθυμούν, «θα μπορέσουν να καταθέσουν την ψήφο τους σε κάλπες» για να εκφρασθούν σχετικά με την ανεξαρτησία, διευκρίνισε ο Μας, υποσχόμενος πως τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 10 Νοεμβρίου.
«Είναι μια παρωδία», μια «μαζική δημοσκόπηση», ήταν η αντίδραση της Αλίσια Σάντσες Καμάτσο, ηγέτιδας του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλωνία, η οποία κατηγόρησε τον Μας ότι «εξαπατά» τους Καταλανούς.
Ο Μας παραδέχθηκε πως στους κόλπους των τεσσάρων κομμάτων, της δεξιάς και της αριστεράς, που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, «η συναίνεση έχει ρωγμές».
Ορισμένοι, ιδιαίτερα στην Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα (ERC, αριστερά υπέρ της ανεξαρτησίας), προτείνουν πολιτική ανυπακοή.
Ο Αρτούρ Μας υποστήριξε πως, όταν βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος μ’ ένα «μεγάλο κύμα, είναι προτιμότερο να βουτήξει ώστε στη συνέχεια να αναδυθεί και να συνεχίσει να κολυμπά», παρά «να αφήσει να τον παρασύρει το κύμα».
Αντίθετα από τη Βρετανία, η οποία είχε δεχθεί να αποφανθεί η Σκωτία για την ανεξαρτησία της –την απέρριψε στις 18 Σεπτεμβρίου–, η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση είχε επικαλεσθεί το Σύνταγμα για να απαγορεύσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης παρουσίασε έτσι ένα σχέδιο σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο θα πραγματοποιηθεί μια συμβολική ψηφοφορία και κατά το δεύτερο θα οργανωθούν στην Καταλωνία εκλογές στις οποίες το σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία θα κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό πρόγραμμα: την ανεξαρτησία.
«Αυτό δεν είναι το τέλος. Το τέλος θα είναι η διοργάνωση εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Μας, παραδεχόμενος ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει τα άλλα κόμματα.
«Το πρόβλημα (με την Καταλωνία) δεν έχει τελειώσει για τον Ραχόι. Θα συνεχισθεί με περισσότερη ένταση και μπορεί η ηγεσία να μετακινηθεί από τον κ. Μας στον Οριόλ Χουνκέρας», τον ηγέτη της Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα, που είναι και περισσότερο ριζοσπαστικός, προέβλεψε ο καταλανός φιλόσοφος και αρθρογράφος Γιοζέπ Ραμονέντα.
πηγή: newsbeast.gr