Την κινητοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών παράλληλα με τις ποινικές «ζήτησε» η Αντεισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλάροπουλου κατά την ομιλία της σε ημερίδα του ΟΠΑΠ για την ακεραιότητα των αγώνων.
Η κ. Σακελλαρόπουλου ήταν εισαγγελέας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην πρώτη δίκη για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου από την οποία κρίθηκαν στημένοι έξι αγώνες και επιβληθήκαν ποινές σε 5 φυσικά πρόσωπα της ποδοσφαιρικής κοινότητας.
Η φωνή της κ. Σακελλαρόπουλου προστίθεται με αυτήν της ΟΥΕΦΑ που επίσης ζητά κινητοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών.
Έτσι από το τρίγωνο UEFA – κράτος – ΕΠΟ, η UEFA και το κράτος ζητούν πειθαρχικό έλεγχο για τα στημένα και η ΕΠΟ, απομονωμένη σε αυτό το θέμα, υπό την παρούσα διοίκηση να αρνείται να προβεί σε οποιονδήποτε έλεγχο και με τη στάση της να γεννά ερωτήματα τόσο για την επάρκεια όσο και για τη βούληση της για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα από την ομιλία της κ. Σακελλαρόπουλου στην ημερίδα του ΟΠΑΠ
«Προσυνεννοημένοι αγώνες, χειραγωγημένοι αγώνες, στημένοι αγώνες είναι έννοιες συνώνυμες που αποδίδουν ένα θλιβερό φαινόμενο παρασκηνιακών διεργασιών επέμβασης στην εξέλιξη και το αποτέλεσμα αθλητικού αγώνα, ένα φαινόμενο που αμαυρώνει τον αθλητισμό και εκθέτει κάθε χώρα στην οποία ενδημεί. Η επαγγελματοποίηση του αθλητισμού, η οποία βέβαια έχει γίνει αποδεκτή στις ημέρες μας , είχε ορισμένες αρνητικές συνέπειες.
Έφερε στο προσκήνιο ένα ισχυρό κίνητρο, το οικονομικό κίνητρο, ενώ δυστυχώς περιόρισε ορισμένα από τα βασικά θετικά στοιχεία του αθλητισμού, που είναι η ανάπτυξη ψυχικών και κοινωνικών αρετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι αυτό που ορισμένες φορές ωθεί αθλητές, προπονητές, διοικητικά στελέχη να επιδιώξουν την νίκη πάση θυσία, ακόμη και με πλάγια μέσα. Παράλληλα η ραγδαία ανάπτυξη κάθε μορφής κερδοσκοπισμού σχετικά με την αθλητική δραστηριότητα (στοίχημα κ.λ.π,) κατά τα τελευταία χρόνια επιδείνωσε έτι περαιτέρω την κατάσταση και επέτρεψε σε κάποιους να πλουτίσουν επενδύοντας σε <<παράξενα>> αποτελέσματα αγώνων.
Από την καχυποψία και τα συνθήματα των οπαδών στις κερκίδες περί στημένων αγώνων, στις αναφορές της ΟΥΕΦΑ και από τις αναφορές της ΟΥΕΦΑ στα ποινικά δικαστήρια και στις αποφάσεις τους. Μία πορεία ετών που καταδεικνύει μία παθογένεια, της οποίας τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώθηκαν προ ετών και ήδη πλέον απεκάλυψε πλήρως το πρόσωπό της. Μία πορεία διάσπαρτη από καχυποψία, δυσπιστία, ερωτηματικά, αμφισβήτηση. Είναι φρονώ γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο αθλητισμός και κυρίως το πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο, περνά δοκιμασία».
Τι έγινε στο Πανσερραϊκός – ΑΕΚ το 1986
Θα αναφέρω από τη νομολογία, ενδεικτικά, μία απόφαση που αφορά δωροδοκία ποδοσφαιριστών για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΚ τον Απρίλιο του 1986. Πρόκειται για τη με αριθ. ΑΠ 1551/1993. Στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος, που ήταν παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας Α, ζήτησε από ποδοσφαιριστή της ομάδας Β να έχει μειωμένη αθλητική απόδοση αυτός και δύο άλλοι συμπαίκτες του, εκ των οποίων ο ένας να είναι αμυντικός.
Πράγματι μετά από μερικές ημέρες ξανασυναντήθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο του κατηγορουμένου πάλι ο κατηγορούμενος και οι τρεις παίκτες, πλην όμως αυτός ο οποίος παρουσιάσθηκε από τους δύο παίκτες της ομάδας Β ως αμυντικός δεν ήταν αμυντικός παίκτης, αλλά αστυνομικό όργανο του Τμήματος Ασφαλείας Σερρών, δεδομένου ότι οι παίκτες της ομάδας Β που ανέφερα ανωτέρω ενημέρωσαν το Τμήμα Ασφαλείας Σερρών.
Στην συζήτηση που επακολούθησε στο αυτοκίνητο του κατηγορουμένου, ο κατηγορούμενος υποσχέθηκε σε αυτούς το χρηματικό ποσό των 1.700.000 δρχ. για να έχουν μειωμένη αθλητική απόδοση σε επικείμενο αγώνα και επιπλέον 300.000 δρχ. στον αμυντικό εάν έδινε πέναλτι υπέρ της ομάδας Α. Μάλιστα ο κατηγορούμενος τους ανέφερε ότι ενεργούσε για λογαριασμό άλλου, που ήταν ο γενικός αρχηγός της ομάδας Α (επίσης κατηγορούμενος στην ως άνω υπόθεση), τον οποίο θα συναντούσαν την ημέρα εκείνη, αμέσως μετά στο Εθνικό Στάδιο Σερρών, πράγμα όμως που δεν συνέβη, διότι ο κατηγορούμενος αντελήφθη ότι το αυτοκίνητό του ακολουθούνταν από δύο αυτοκίνητα του Τμήματος Ασφαλείας Σερρών και επακολούθησε σύλληψή του. Εδώ καταδικάσθηκαν για δωροδοκία και ηθική αυτουργία σ΄ αυτήν τα ανωτέρω δύο άτομα (παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας Α και ο Γενικός Αρχηγός της ομάδας Α).
Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
“Και βέβαια οι άνθρωποι που χειραγωγούν παιχνίδια και αποκτούν από την πράξη τους αυτή περιουσία θα πρέπει να την νομιμοποιήσουν. Να εμφανίσουν δηλαδή αυτή ως κτηθείσα με νόμιμο τρόπο, με νόμιμα μέσα. Και οπωσδήποτε διαθέτουν και την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα για να διοχετεύσουν το παράνομο χρήμα με νομιμοφανείς διαδικασίες και οδούς. Η εφευρετικότητα αυτών των ανθρώπων δεν έχει όρια.
Έτσι περνάμε στο έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σημαίνει παροχή νόμιμου τίτλου σε βρώμικη περιουσία, ήτοι σε περιουσία που έχει παραχθεί από μία βασική εγκληματική πράξη. Έτσι ενδεικτικά αναφέρω ότι συνιστούν εταιρείες, χρησιμοποιώντας διάφορα πρόσωπα, μη έχοντα κάποια σχέση συγγενική με αυτούς, ώστε να μην είναι εύκολο να αποκαλυφθούν αυτοί, τα οποία (πρόσωπα) δεν έχουν σε βάρος τους δυσμενή οικονομικά στοιχεία, δεν έχουν δηλαδή εμπλοκή με Τειρεσία, και υποκρυπτόμενοι πίσω από τα πρόσωπα αυτά διοχετεύουν και ξεπλένουν μέσω των εταιρειών αυτών, οι οποίες βέβαια κάθε άλλο παρά εμπορική δραστηριότητα ασκούν, το παράνομο χρήμα.
Έτσι εμφανίζονται εταιρείες με αντικείμενο δραστηριότητας π.χ. την πώληση εμπορευμάτων, οι οποίες δεν έχουν ούτε ένα κατάστημα ή έχουν κάποιο κατάστημα πλην όμως δεν κάνουν συναλλαγές, ή εταιρείες με αντικείμενο την εκτέλεση έργων, οι οποίες φυσικά δεν έχουν ούτε ένα μηχάνημα , ούτε ένα φορτηγό, ούτε έναν υπάλληλο, ούτε καν ένα γραφείο πολλές φορές, και μέσω αυτών ξεπλένουν την παρανόμως κτηθείσα περιουσία. Έχομε δηλαδή έναν κύκλο αξιοποίνων πράξεων (συμμορία, δωροδοκία ή δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) με σκοπό τον εύκολο πλουτισμό και στη συνέχεια την απόκρυψη ή συγκάλυψη της τρόπου προέλευσης της περιουσίας.
Πειθαρχικές διαδικασίες και δυνατότητα αναβολής αγώνα
Σε τέτοιου είδους φαινόμενα οφείλομε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και κυρίως οι υφ΄ οιανδήποτε ιδιότητα ασχολούμενοι με τον αθλητισμό. Για τη διαχείριση όμως αυτού του φαινομένου υπάρχει ανάγκη συνεργασίας ειδικών και αρχών σε όλα τα επίπεδα.
Πέραν τούτου και ατομικά οιοσδήποτε υφ΄ οιανδήποτε ιδιότητα (αθλητής, διαιτητής, λαμβανομένου υπόψη ότι ο διαιτητής είναι ο ρυθμιστής του αγώνα) προσεγγίζεται για την χειραγώγηση ενός αγώνα οφείλει να το καταγγείλει. Επίσης όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για χειραγώγηση αγώνα να υπάρχει δυνατότητα αναβολής ή διακοπής του αγώνα. Περαιτέρω επιβάλλεται η άμεση κίνηση των πειθαρχικών διαδικασιών. Η πειθαρχική διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την ποινική δίκη. Έτσι θα πρέπει να κινούνται άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες, ενόψει και του γεγονότος ότι η ποινική διαδικασία, μαζί με την προδικασία και την κύρια διαδικασία της, ανάλογα βέβαια και με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, είναι δυνατόν να διαρκέσει επί μακρόν. Συνεπώς θα πρέπει να χωρεί η πειθαρχική διαδικασία άμεσα με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα”.
Η χαμένη αθωότητα
“Οφείλουμε να ξαναβρούμε έννοιες, όρους, λέξεις όπως άμιλλα, ήθος, που τις ξεχάσαμε. Τότε μόνο θα αλλάξομε μυαλό, νοοτροπία, τρόπο, σύστημα σκέψης και τρόπο συμπεριφοράς. Το θέμα δεν έχομε το δικαίωμα να το διαχειριστούμε κατά το δοκούν. Οφείλομε να το διαχειριστούμε με σεβασμό στο μέλλον. Οφείλομε σεβασμό στη νέα γενιά, στους νέους αθλητές, διαφορετικά αντί οι αθλητές να υπηρετούν τον αθλητισμό, ο αθλητισμός θα χάσει τη γοητεία του, τη λάμψη του , το ενδιαφέρον του και θα καταντήσει μέσο προς σκοπό, ήτοι μέσο για να κερδίζουν κάποιοι εύκολα χρήματα. Νομίζω ότι το μήνυμα το έχουμε ήδη εισπράξει. Έχομε ήδη εισπράξει την αδιαφορία των φιλάθλων με τις κενές κερκίδες και είναι βέβαιο ότι αν δεν αντιμετωπισθεί
Πηγή: soocerplus.gr