Στο Όρχους συνεχίστηκε η βελτίωση του Άρη σε πολύ συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού του, τα οποία λίγες βδομάδες πριν τον πλήγωναν με οδυνηρές ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Συνεργασίες πλέον υπάρχουν. Και προκύπτουν από την καλή κυκλοφορία της μπάλας. Για να συμβεί αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι.
Πρώτα η πάσα, μετά το σουτ
Ο πρώτος είναι ότι έχουν αρχίσει όλοι να αντιλαμβάνονται αυτό που τόνιζε ο Δημήτρης Πρίφτης μετά τη νίκη επί της Κύμης, ότι δηλαδή όσο θα σκέφτονται οι παίκτες περισσότερο την πάσα από το σουτ, τόσο θα λειτουργεί καλύτερα όλο το σύστημα.
Πέραν των πλέι μέικερ, όλοι συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία της μπάλας. “Μοιράζουμε σωστά τη μπάλα”, είπε χθες ο Μάικλ Τζένκινς, που έχει ο ίδιος 10 τελικές πάσες στις τέσσερις σερί νίκες του Άρη. Δεν έδωσε ασίστ μόνο κόντρα στους Έλιος Σανς αλλά εκεί αγωνίστηκε μόλις 10 λεπτά.
Ο Κάμινγκς σε θέση “2”
Ο δεύτερος είναι ότι σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού ο Γουίλ Κάμινγκς παίζει στην θέση “2” και δεν έχει την ευθύνη της οργάνωσης. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος κυρίως και σε δεύτερο χρόνο ο Δημήτρης Φλιώνης δίνουν την συγκεκριμένη περίοδο μεγαλύτερη ηρεμία γιατί είναι “pass first” πόιντ γκαρντ σε αντίθεση με τον Αμερικανό.
Η δυναμικότητα των αντιπάλων
Ο τρίτος λόγος είναι η δυναμικότητα των αντιπάλων. Κολοσσός, Κύμη, Έλιος Σανς και Μπέαρς είναι αντίπαλοι που θεωρείται αυτονόητο ότι ο Άρης πρέπει να τους κερδίσει, διότι έχουν χαμηλότερα ποιότητα και σίγουρα δεν μπορούσαν να βάλουν δύσκολα, εκτός κι αν το επέτρεπαν οι ίδιοι οι κίτρινοι.
Βέβαια, στον συγκεκριμένο λόγο θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ότι ο Άρης αγωνίζεται με πολλές και σοβαρές απουσίες και δεν έχει καταφέρει να βρει συνοχή κυρίως λόγω αυτού του δεδομένου.
83,2 πόντους, 55% δίποντα, 44,2% τρίποντα, 16,2 ασίστ
Ο Άρης στις τέσσερις νίκες του σκοράρει 83,2 πόντους, έχοντας εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας: 55% στο δίποντο (77/140) και 44,2% στο τρίποντο (42/95). Η ίδια ομάδα που είχε 10/63 με Ρέθυμνο και ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της χρονιάς…
Δεν υπάρχει διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε εκείνους τους αντιπάλους και τους τωρινούς που ο Άρης κερδίζει εύκολα. Αυτά τα ποσοστά είναι προϊόν της καλής κυκλοφορίας, η οποία μεταφράζεται σε 16,2 ασίστ ανά αγώνα (65 στο σύνολο).