Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν και με κοινοποίησή της προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή FIBA Europe κ. Καμίλ Νόβακ δεν παρέλειψε να ρίξει μομφές στη FIBA για τις τελευταίες εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό χάρτη.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και η κόντρα της FIBA με την Euroleague έφεραν την αντίδραση του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου. Αυτή εκφράστηκε μέσω επιστολής του όπως στέκεται σε 13 ενστάσεις του ενώ στο φινάλε αυτής και με την υπογραφή του στο υστερόγραφό του στάθηκε σε πρόσφατη δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή και προέδρου της Eurolague Τζόρντι Μπερτομέου.
Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στάθηκε στη συνάντηση της 3ης Μαϊου που είχε πραγματοποιηθεί στο Μόναχο και ειδικότερα το πως εξελίχθηκε η επόμενη μέρα αυτής. Ακόμη φρόντισε να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2000 όταν ξεκίνησε η διαμάχη με την Euroleague για να φθάσουμε στο σήμερα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η στάση των FIBA και FIBA Europe μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στα εθνικά πρωταθλήματα. Μάλιστα παραδέχεται στην κριτική που πραγματοποιεί πως η επικοινωνιακή πολιτική της Euroleague το τελευταίο διάστημα έχει υπερτερήσει.
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, προς τον Γενικό Γραμματέα της FIBA κ. Πάτρικ Μπάουμαν με κοινοποίηση προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή FIBA Europe κ. Καμίλ Νόβακ ανέφερε τα εξής:
“Αγαπητέ Πάτρικ
Παρακολουθώ με έκπληξη και προβληματισμό τις εξελίξεις της διένεξης με την Euroleague, ειδικά σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της μεταξύ μας συνάντησης, στις 3 Μαϊου, στο Μόναχο. Πρέπει να εκφράσω την πλήρη απογοήτευσή μου για την τακτική που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και για τον χειρισμό σε θέματα εναντίον της Euroleague και των αρχών της, όπως η ECA (σ.σ. η εταιρεία που διοικεί την Euroleague).
1. Όπως υπογράμμισα αρκετές φορές στο παρελθόν, δεν μπορούμε να πραγματοποιούμε συναντήσεις και συζητήσεις αυτού του επιπέδου χωρίς σοβαρή προετοιμασία, χωρίς να θέτουμε συγκεκριμένες θέσεις και στόχους, καθώς και καθορισμό των τακτικών μας. Aυτό πρέπει να υλοποιείται μέσω της διαβούλευσης και πιθανής εμπλοκής των σημαντικότερων παραγόντων και συμμάχων, από την πλευρά μας. Έχω ζητήσει επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες να πραγματοποιήσουμε ακόμα μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των πιο σημαντικών Εθνικών Ομοσπονδιών, ωστόσο αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.
2. Δεν είναι ευκόλως κατανοητό ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των συναντήσεων, ποιος είναι στην πραγματικότητα ο μεγάλος στόχος, από τη στιγμή που αυτός ο στόχος συνεχώς διαφοροποιείται. Από το 2000, όταν ξεκίνησε η διαμάχη με την Euroleague, δεν έχουμε έναν μόνιμο και συγκεκριμένο στόχο. Η θέση μας, παράλληλα με τη στρατηγική μας, προσαρμόζεται ανάλογα με τις θέσεις και τις αρχές των αντιπάλων μας.
3. Ίσως ακούγεται εγωιστικό, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στη Γενική Συνέλευση στο Bad Kreuznach, το 2001, περιέγραψα την αρνητική εξέλιξη αυτής της κατάστασης που επρόκειτο να ακολουθήσει. Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο αντιμετωπίστηκα σαν μάντης κακών.
4. Δυστυχώς, οι προτάσεις μου δεν συζητήθηκαν ποτέ ουσιαστικά. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε εσωτερικές κόντρες, από τις οποίες οι αντίπαλοί μας εκμεταλλεύονται την έλλειψη σταθερών θέσεων και αντιδράσεων.
5. Η πρόταση που υποβλήθηκε από την Euroleague στις 3 Μαϊου είναι μακράν η χειρότερη από εκείνη που υποχρεώθηκα να υπογράψω το 2004, ως πρόεδρος της FIBA Europe, προκειμένου να αρχίσουμε τη διαδικασία επαναπροσέγγισης. Εκείνη η συμφωνία δεν τηρήθηκε από την Euroleague. Είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
6. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ήδη στις 3 Νοεμβρίου 2015 ζήτησα εγγράφως την πρόσληψη μεγάλου δικηγορικού γραφείου, ώστε να ακολουθήσουμε τις ύποπτες σχέσεις ανάμεσα στην ECA και τις «διακλαδώσεις» της. Υπέβαλα τις συγκεκριμένες προτάσεις ξανά στις 29 Φεβρουαρίου 2016.
7. Είμαι περίεργος να μάθω υπό ποιες συνθήκες και με ποια κριτήρια πάρθηκε η απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της FIBA για τη συνάντηση.
8. Οι θέσεις που εκφράστηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης στις τάξεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ τους τελευταίους μήνες δίνουν την εντύπωση ότι η FIBA και η FIBA Europe προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες τους στις εθνικές ομοσπονδίες. Οι κίνδυνοι ενδέχεται να έχουν καταστροφική επίδραση στα εθνικά πρωταθλήματα.
9. Στις μέρες μας, ο τρόπος που ερχόμαστε σε επικοινωνία με την κοινή γνώμη είναι τεράστιας σημασίας. Δυστυχώς σε αυτή τη διαμάχη, το επικοινωνιακό κομμάτι μας είναι πολύ κακό, για να μην πω ανύπαρκτο. Η άλλη πλευρά κυριαρχεί. Ίσως κάποια αυτοκριτική να είναι χρήσιμη ώστε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς δεν πάει καλά και να το διορθώσουμε, ακόμα και τώρα.
10. Από τότε που άφησα την προεδρία της FIBA Europe, σταδιακά διαχειριστήκαμε να καταργήσουμε μία χρήσιμη μορφή σώματος που είχαμε δημιουργήσει, την οποία και είχαμε ονομάσει Association of European Team Sports. Αυτό το σώμα είχε την δυνατότητα να υπερασπιστεί καλύτερα τις θέσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας το ειδικό βάρος πολλών Διεθνών Ομοσπονδιών που ενεργούν από κοινού, όντας σε συνεργασία με την IOC και φυσικά με την FIBA.
11. Για πρώτη φορά δείχνετε να ανέχεστε την ακατάλληλη χρήση του όρου “επαγγελματικό μπάσκετ” σε μία διαπραγμάτευση. Αυτή η έννοια χρησιμοποιείται από την Euroleague με το σκεπτικό πως μόνο οι σύλλογοι που συνεργάζονται είναι “επαγγελματικά”. Αυτό σημαίνει πως εμείς, ο υπόλοιπος μπασκετικός κόσμος στην Ευρώπη, δεν είμαστε επαγγελματίες. Δηλαδή, είμαστε ερασιτέχνες και ανεύθυνοι; Αυτό είναι μία προσβολή. Πως είναι δυνατόν να αποδέχεστε να συζητήσετε μαζί τους σε αυτή την βάση με αυτή την διάκριση που καταργήθηκε τον προηγούμενο αιώνα; Μπορούμε ποτέ να δεχτούμε να διαιρεθεί το Ευρωπαϊκό μπάσκετ σε μία μικρή και σε μία μεγάλη ελίτ με χιλιάδες πληβείους;
12. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω ποιος θα πληρώσει για την πραγματοποίηση αυτής της θεωρίας από αυτούς του “επαγγελματικού μπάσκετ” που ζητούν τα επαγγελματικά σωματεία-εταιρίες να αποζημιωθούν για την συμμετοχή των παικτών τους στις διεθνείς διοργανώσεις με τις εθνικές τους ομάδες. Πως θα καθοριστεί η αξία τους για τους παίκτες και τις ομάδες τους για τις σχετικές διοργανώσεις; Ή θα πρέπει να εξετάσουμε πως είναι φυσιολογικό η κοινωνία του μπάσκετ που ήδη πληρώνει για την ανάπτυξη των παικτών και η τεράστια πλειοψηφία των συλλόγων σε κάθε χώρα, πρέπει επίσης να πληρώσει για τους επαγγελματίες; Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως μία τέτοια απόφαση είναι απαγορευμένη συνταγματικά σε πολλές χώρες; Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση που ακολουθούμε, την κατεύθυνση που το σπορ προχωρά. Ρισκάρουμε και διακινδυνεύουμε μεταξύ του σπορ και της κοινωνίας, το οποίο βασίζεται σε ιδέες. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε σε κίνδυνο την παραγωγή νέων παικτών, αλλά και ολόκληρη την ύπαρξη του αθλήματος.
13. Τέλος, φοβάμαι πως έχετε εκχωρήσει την πολιτική δράση της FIBA, από τους ανθρώπους του μπάσκετ σε δικηγορικά γραφεία. Ίσως εκεί εξηγείται το γεγονός πως έχουμε δυσκολίες στο να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Έχω κάποιες θέματα να αναφέρω τα οποία πρέπει να σχολιάσω (όπως η προστασία των συμφερόντων σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά προτιμώ αυτό να το κάνω προφορικά από κοντά μαζί μας.
Με χαιρετισμούς, Γιώργος Βασιλακόπουλος.
ΥΓ: Σχετικά με την τελευταία δήλωση του κ. Μπερτομέου, έχω ένα πράγμα μόνο να πω: άθλιες και ανήθικες ανοησίες”.
Κι όσο για το τι αναφέρουν πηγές της FIBA; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις στην πρόσφατη πρόταση μας, ακόμη κι εντός της οικογένειας της FIBA. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Αλλά πάρα το γεγονός αυτό πως μπορεί να υπάρχουν μερικές φωνές που δεν συμφωνούν πλήρως με την πρόταση και ζητούν για σκληρότερη στάση, η γενική άποψη μεταξύ των μελών μας είναι να προχωρήσουμε με αυτό που βλέπουμε ως την καλύτερη πρόταση σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή με σκοπό να εξασφαλίσουμε μια λύση στο υπάρχον αδιέξοδο στον χώρο των ευρωπαϊκών συλλογικών διοργανώσεων.
Πηγή: sport24.gr