Η αντίστροφη μέτρηση για τον αγώνα με τον Πανσερραϊκό ξεκίνησε και ο Γιάννης Ιωαννίδης* σχολιάζει και αναλύει τους παράγοντες που θα κρίνουν την αναμέτρηση.
Εσχάτως, διαπιστώνω ότι ‘στήνεται’ παγίδα όξυνσης του κλίματος από τον αντίπαλο. Η κρισιμότητα του αγώνα είναι αναμφισβήτητη, αλλά δε γίνεται να εξομοιώνονται δύο ομάδες με χαώδη διαφορά βεληνεκούς στο βωμό μίας συγκυριακής συνάντησης. Ο Άρης συμμετέχει στη Γ Εθνική (ως φυσική παρουσία), αλλά δεν ανήκει εκεί (ως οντότητα). Δε χρειάζεται, επομένως, να μπαίνει ο κόσμος σε διαδικασία εξωαγωνιστικής κόντρας με ομάδες ‘τύπου Πανσερραϊκού’. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η σωστή νοοτροπία.
Μιας και αναφέρθηκα στη νοοτροπία…Με αηδιάζουν οι μετά Χριστόν προφητείες και η επινόηση εξιλαστήριων θυμάτων, κατόπιν εορτής. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να υπογραμμίσω ότι η έκβαση του τελικού αποτελέσματος είναι αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του Άρη.
Διοίκηση
Και μόνο η φημολογία περί επικείμενης ‘εύνοιας’ του Πανσερραϊκού από τη διαιτησία πλήττει θανάσιμα το prestige των κιτρινόμαυρων. Δε νοείται να λέγεσαι Άρης, να συμμετέχεις στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της ΄Γ Εθνικής και να μη μπορείς να διασφαλίσεις ούτε το 50%-50%!
Εάν ο Άρης ‘σφαχτεί’, δε θα περάσει στα ψιλά η αδυναμία της διοίκησης να προστατεύσει την ομάδα. Ο διαιτητής δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ΄κολυμβήθρα του Σηλωάμ’ για να αποκρυφτούν ενδεχόμενες ‘εσωτερικές παραλείψεις’…
Καλαϊτζίδης
Ως υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος, οφείλει να παρουσιάζει βελτιωμένη αγωνιστική εικόνα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Η αδυναμία των Σανιά-Καλογέρη να ανταποκριθούν απέναντι σε τρεις αντίπαλους μέσους (4-4-2 vs 4-3-3) δεν πρέπει να ξαναπαρουσιαστεί. Υπάρχουν δύο τρόποι:
-
είτε να τους κάνει να ‘βγάλουν χημεία’ στο κέντρο απέναντι στην αριθμητική υπεροπλία των Σερρών
-
είτε να γεμίσει τον άξονα με ακόμα ένα ποδοσφαιριστή (σύστημα 4-3-3 ή οπισθοχωρημένο 4-2-3-1), ώστε να βασίσει την ανασταλτική λειτουργία του κέντρου σε τρεις παίκτες.
Ο Άρης, ίσως, πρέπει να προσαρμόσει την τακτική του (σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια) ώστε να απενεργοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πανσερραϊκού. Όποιος αψηφά τα ‘δυνατά στοιχεία’ του αντίπαλου το πληρώνει. Τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στη ζωή…
Ποδοσφαιριστές
Η καραμέλα του υπερβολικού άγχους πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Είναι πληρωμένοι και ‘εισπράττουν’ την απόλυτη στήριξη του κόσμου. Έχουν, συνεπώς, υποχρέωση να κοιτάξουν τον αντίπαλο μέσα από τα μάτια των οπαδών.
Να βγαίνουν πρώτοι στη μπάλα, να κερδίζουν τις προσωπικές μονομαχίες, να επιδεικνύουν μεγαλύτερο πάθος στις διεκδικήσεις και να κυνηγάνε τις φάσεις μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Τέτοια παιχνίδια κρίνονται, κυρίως, στη δύναμη: θα κερδίσει όποιος το θέλει περισσότερο.
Διαιτητής
Σε μία εποχή που η βία ανθεί, ο κόσμος του Άρη δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στο Χαριλάου. Δε θα πατήσει, φυσικά, τη μπανανόφλουδα ούτε στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό… Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί το ‘λευκό ποινικό μητρώο’ της κερκίδας και να μην επιδείξει υπερβολική ευαισθησία σε ‘γηπεδικά πταίσματα’.
Η προσκόλλησή στο γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, ίσως, τινάξει το παιχνίδι στον αέρα. Η εύνοια, άλλωστε, δε φαίνεται μόνο σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Η επιλεκτική αυστηρότητα είναι εξ’ ίσου ‘εγκληματική’ εφόσον ισοδυναμεί με ‘ασπίδα προστασίας’ για τη μία εκ των δύο ομάδων.
Συνταγή νίκης
Η πορεία του Πανσερραϊκού μοιάζει με της… Μπαρτσελόνα, αλλά το roster δεν υπερτερεί έναντι του Άρη. Είμαι βέβαιος ότι η νίκη θα επιτευχθεί, αρκεί να υπάρχει το εξής ‘μείγμα’:
-
διασφάλιση ισονομίας (από τη διοίκηση)
-
προσαρμογή του συστήματος στις δυνατότητες των παικτών και όχι των παικτών στις απαιτήσεις του συστήματος (από τον Καλαϊτζίδη)
-
απόδοση στο 110% των δυνατοτήτων (από τους ποδοσφαιριστές)
-
δίκαια σφυρίγματα και κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του παιχνιδιού (από τον διαιτητή)
Μετά τη νίκη, δε χωράνε πανηγύρια. Η ομάδα θα συνεχίσει να παίζει σε ένα ‘περίεργο’ πρωτάθλημα, με ‘περίεργους’ αντίπαλους, ‘περίεργα’ αποτελέσματα και ‘περίεργη’ εξέλιξη. Είμαστε, δυστυχώς, αναγκασμένοι να παρακολουθούμε τις ‘περίεργες’ καταστάσεις βήμα-βήμα για να μη χαθεί η άνοδος στις ‘περίεργες’ λεπτομέρειες…
Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά οδηγεί στην κάθαρση από τις ‘αμαρτίες’ των παραγόντων του παρελθόντος…
* Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr