Νέες διαστάσεις λαμβάνει η δικαστική διένεξη μεταξύ των μετόχων της οινοποιίας «Μαλαματίνα», καθώς πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, Αικατερίνης, δεν αποκλείεται να ανατραπεί στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της τελευταίας, Αργύρης Αργυριάδης, ο οποίος έχει διατελέσει νομικός του Άρη σε αρκετές περιπτώσεις.
«Η πλευρά του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα έχει κερδίσει μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο» επισημαίνει ο κ. Αργυριάδης, εξηγώντας ότι για το θέμα των ανυπόστατων αποφάσεων γενικών συνελεύσεων εταιρειών, επί του οποίου απεφάνθη το Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαιώνοντας την πλευρά του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο κι ότι άρα ο Άρειος Πάγος δεν αποκλείεται να αποφασίσει διαφορετικά.
«Αυτή η υπόθεση διαπλάθει δίκαιο κι αυτό που θα κριθεί στον Άρειο Πάγο θα αποτελέσει προηγούμενο βάσει του οποίου θα κριθούν άπειρες υποθέσεις στο μέλλον. Αν το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης γίνει δεκτό [στον Άρειο Πάγο], τότε δύναται να προκύψει ότι όλες οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν κατά καιρούς βγάλει ανυπόστατες αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις τους», υπογραμμίζει ο κ. Αργυριάδης (σ.σ. το Εφετείο έκρινε ως ανυπόστατες τρεις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ -βασικής μετόχου της οινοποιίας-, που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση στην εταιρεία, αφού βάσει αυτών ο Κωνσταντίνος κατέστη μειοψηφών μέτοχος με περίπου 49%).
Σύμφωνα με τον κ. Αργυριάδη ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν ευσταθεί η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης «ή αντίθετα αυτό που λένε δέκα διαφορετικοί καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι υποστηρίζουν στα συγγράμματά τους, που διδάσκονται στα πανεπιστήμια, ότι η αναφορά στο ανυπόστατο των αποφάσεων είναι περιοριστική και όχι ενδεικτική [όπως απεφάνθη το Εφετείο]. Το νομικό θέμα είναι ορθάνοιχτο. Η υπόθεση θα κριθεί σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα στον Άρειο Πάγο. Προς το παρόν τίποτα δεν είναι αμετάκλητο».
Οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια και για τρεις εκατέρωθεν μηνύσεις, μία του Κωνσταντίνου σε βάρος της Αικατερίνης για πλαστογραφία και δύο της Αικατερίνης για απιστία των μελών της προσωρινής διοίκησης (σ.σ. έχει αναλάβει από πέρυσι το φθινόπωρο) και ηθική αυτουργία του Κωνσταντίνου σε αυτήν. Οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας.
Σύμφωνα με την πλευρά της Αικατερίνης Μαλαματίνα, μεταξύ άλλων εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό αγωγές ακύρωσης της γενικής συνέλευσης που εξέλεξε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όπως και της συγκρότησης αυτού σε σώμα. «Δυστυχώς, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων επιτρέπει ένα συμβούλιο που στερείται πάσης νομικής και ηθικής βάσης να ορίζει τις τύχες της ιστορικής εταιρίας και τούτο όχι κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Αικατερίνη Μαλαματίνα.
Οι πωλήσεις της εταιρείας, συνεχίζει, κινήθηκαν πτωτικά κατά 43% στο πρώτο δίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, ενώ μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο έχουν απολυθεί με το επιχείρημα της περικοπής δαπανών αλλά στην πραγματικότητα «για λόγους εμπάθειας και εκδικητικότητας» περίπου 15 ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας με προσφορά δεκαετιών, μόνο και μόνο επειδή στήριξαν την Αικατερίνη.
«Τη Μαλαματίνα τα τελευταία χρόνια τη διοικούσε η Αικατερίνη. Τα υπερκέρδη των 6,5 εκατ. ευρώ του 2007 η Κατερίνα Μαλαματίνα τα έφερε» υποστηρίζει ο κ. Αργυριάδης. Στην ανακοίνωση της Αικατερίνης Μαλαματίνα αναφέρεται «ότι, αντί να μιλάει για τις εξελίξεις στην εταιρεία ένας απλός υπάλληλος (ο οικονομικός διευθυντής Κώστας Μαμάρας, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα επιχειρηματική αρχή και την επάνοδο του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα στα διοικητικά και μετοχικά δρώμενα της εταιρείας μετά την υπέρ του απόφαση του Εφετείου), «ίσως θα έπρεπε να πάρει θέση δημόσια, αναλαμβάνοντας και τη σχετική ευθύνη των λεγομένων του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας», ήτοι ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας.
Πηγή: topontiki.gr