Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ημέρα που ξέσπασε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το σκάνδαλο με τα “ύποπτα παιχνίδια” το περίφημο “κασέτα Gate” με τους φακέλους της UEFA για παιχνίδια της Football League και τον κοριό της ΕΥΠ να καταγράφει συνομιλίες.
Από την ημέρα εκείνη αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου “παρέλασαν” από τις δικαστικές αίθουσες, άλλοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, άλλοι αθωώθηκαν, ενώ η ανάκριση συνεχίζεται και κάπου μέσα στο 2014 αναμένεται να γίνει και η δίκη.
Τον Ιούνιο του 2011 λοιπόν οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι ήταν 83, δύο χρόνια αργότερα και μετά από τις έρευνες των ανακριτών οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι έφτασαν στους 188!
Ένας μεγάλος αριθμός για την υπόθεση ο οποίος προέκυψε μετά από την έρευνα των δύο εφετών ανακριτών σε κάθε ύποπτο παιχνίδι από τον κατάλογο της UEFA, όπου καλούν όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εμπλεκόμενων ομάδων.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζουν και προηγούμενα ή επόμενα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν επιπλέον μάρτυρες.
Οι κατηγορίες που αποδίδονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και στο τέλος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός με την έκδοση απαλλακτικών βουλευμάτων για αρκετούς εκ των κατηγορουμένων.
Μοναδικός προφυλακισμένος ο Ψωμιάδης
Τον Ιούνιο του 2011 λοιπόν με το που ξέσπασε το σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο, άρχισαν οι συλλήψεις και προφυλακίσεις παραγόντων, αλλά και μπουκμέικερ.
Δύο χρόνια αργότερα, ο μοναδικός που παραμένει προφυλακιστέος για την υπόθεση είναι ο Μάκης Ψωμιάδης, που βρίσκεται 14 μήνες προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Βέβαια, αναμένεται να αποφυλακιστεί και αυτός πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (η προφυλάκιση είναι 18 μήνες), ενώ νωρίτερα, είχαν αποφυλακιστεί οι Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης.
Οι επιπτώσεις στις ομάδες
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που είχαν μπλεχτεί, ουσιαστικά μόνο τρεις την πλήρωσαν εκείνη την χρονική περίοδο. Αυτές ήταν η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου όπου είχαν κάνει μια εξαιρετική πορεία στην Super League το 2011 και η Ηλιούπολη που μετείχε στο πρωτάθλημα της Football League.
Η αρχική τιμωρία της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος της Super League, ήταν υποβιβασμός σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα και τιμωρία εφ’ όρου ζωής σε ότι σχετίζεται με το ποδόσφαιρο σε Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη.
Οι δύο ομάδες έκαναν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όπου και η απόφαση άλλαξε με τους δύο συλλόγους να τιμωρούνται με αφαίρεση 10 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα της Super League, αλλά όχι με υποβιβασμό!
Τελικά οι δύο σύλλογοι δεν κατάφεραν να γλυτώσουν τον υποβιβασμό, όταν πέρασαν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (ΕΕΑ).
Η Επιτροπή η οποία εξετάζει κυρίως τα μετοχολόγια των ΠΑΕ και από που βρίσκουν τα χρήματα για να συντηρούνται, έκρινε πως δεν είχαν απεμπλακεί ολοκληρωτικά οι Μπέος και Ψωμιάδης από τις διοικήσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και έτσι δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Με τους τότε νόμους της ΕΕΑ (το 2011) μια ομάδα που δεν εξασφάλιζε πιστοποιητικό συμμετοχής, αυτόματα διαλυόταν σαν εταιρεία και υποβιβαζόταν στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (Δ’ Εθνική) και αυτό έγινε.
Οι δύο ΠΑΕ υποβιβάστηκαν στο Περιφερειακό πρωτάθλημα μετά από την μη χορήγηση πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Σε ό,τι αφορά την Ηλιούπολη είχε και αυτή την ίδια τύχη, αλλά όχι από την ΕΕΑ, αλλά από την Πειθαρχική Επιτροπή της Football League.
Παράλληλα τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό για τα “ύποπτα παιχνίδια” δύο ακόμη ομάδες ο Διαγόρας Ρόδου και ο Αγροτικός Αστέρας.
Ηλιούπολη, Διαγόρας Ρόδου και Αγροτικός Αστέρας έκαναν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και η μοναδική απόφαση που δεν άλλαξε ήταν αυτή για την Ηλιούπολη, σε σχέση με Διαγόρα και Αγροτικό που αθωώθηκαν.
Πού βρίσκονται τώρα
Η επόμενη σεζόν (2012) λοιπόν θα βρει τους Αχιλλέα Μπέο, Γιώργο Τσακογιάννη στην φυλακή, τον Μάκη Ψωμιάδη εκτός Ελλάδος και Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα και Ηλιούπολη στο Περιφερειακό πρωτάθλημα.
Το καλοκαίρι του 2012, η κατάσταση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού άλλαξε σε ότι αφορά τις αποφάσεις της. Η ΕΠΟ πήρε την ευθύνη να τιμωρεί αυτή τις ομάδες που δεν εξασφαλίζουν πιστοποιητικό συμμετοχής και πλέον η ΕΕΑ δεν μπορεί να τιμωρήσει με υποβιβασμό τις ΠΑΕ.
Μετά από την απόφαση αυτή, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα σαν θιγόμενοι για την τιμωρία που τους είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2011, ζήτησαν “δικαίωση” και να επιστρέψουν στις επαγγελματικές κατηγορίες όπου και ανήκαν πριν.
Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ της Πολιτείας (Γιάννης Ιωαννίδης) της ΕΠΟ, της Super League και της Football League, αποφασίστηκε οι δύο σύλλογοι (μαζί και ο Ηρακλής που είχε υποβιβαστεί για πλαστό έγγραφο) να συμπεριληφθούν στο πρωτάθλημα της Football League.
Μάλιστα οι τρεις σύλλογοι στο πρωτάθλημα που μόλις ολοκληρώθηκε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Ηρακλή να παίρνουν μέρος στα play off της ανόδου, ενώ η Καβάλα να εξασφαλίζει άνετα την παραμονή της στην κατηγορία.
Όσον αφορά την Ηλιούπολη δεν είχε την ανάλογη εξέλιξη, καθώς πλέον συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ.
Πηγή: sport24.gr