Διαιτητές που έχουν σημαδέψει το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν 50 ετών και ήδη έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για την κατάργηση του ηλικιακού ορίου. Αναστόπουλος, Σχινάς, Καρακατσούνης οι διεθνείς ρέφερι που με βάση τον κανονισμό της FIBA πρέπει να σταματήσουν.
Φουντώνει κάθε μέρα και περισσότερο στους κύκλους της ελληνικής διαιτησίας η συζήτηση περί κατάργησης του ορίου ηλικίας στους ρέφερι και ειδικά σε αυτούς που σφυρίζουν στην Basket League. Κι άλλες φορές στο παρελθόν τέθηκε επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα, με την ΕΟΚ να στέκεται σταθερά στον κανονισμό της FIBA που δεν επιτρέπει συμμετοχή σε διαιτητές που είναι άνω των 50 ετών, όμως ειδικά φέτος το θέμα έχει πάρει άλλη έκταση και οι υποστηρικτές της κατάργησης των ορίων παρουσιάζουν νέα επιχειρήματα.
Μέχρι τώρα, λοιπόν, κανείς δεν μπορούσε να συνεχίσει στις εγχώριες διοργανώσεις (σε εθνικό επίπεδο) αν γινόταν 50 ετών. Είχαν προσπαθήσει πολλοί διαιτητές να ξεπεράσουν αυτό το σκόπελο, έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια, όμως κανείς δεν πέτυχε κάτι. Τι μπορεί να αλλάξει τώρα; Ίσως το γεγονός ότι η ίδια η ΕΟΚ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη, ως προς το δικό της Διοικητικό Συμβούλιο και εν όψει των εκλογών, με ηλικιακούς περιορισμούς. Πώς μπορεί να πολεμά την κυβέρνηση για ένα τέτοιο ζήτημα και την ίδια ώρα να βάζει όρια στους διαιτητές;
Η FIBA ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Υπάρχει, βέβαια, η απάντηση της FIBA που αυτή θέτει το όριο των 50 ετών. Υπάρχει όμως και ένα άλλο επιχείρημα και είναι οι υπόλοιπες εγχώριες λίγκες σε όλη την Ευρώπη.
*Στην Γαλλία δεν υπάρχει το όριο των 50 (μάξιμουμ τα 55 έτη), αρκεί οι διαιτητές να ανήκουν στους 10 καλύτερους αξιολογημένους και να περνούν τα αγωνιστικά και γραπτά τεστ.
* Στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας, αρκεί να είναι στους 10 καλύτερους αξιολογημένους και να περνούν τα αγωνιστικά και γραπτά τεστ.
* Στην Τουρκία δεν υπάρχει το όριο των 50 (μάξιμουμ τα 55 έτη), αρκεί να περνούν τα τεστ (αγωνιστικά και γραπτά), να βρίσκονται στο Top 10 και έχουν οριστεί σε ημιτελικά ή τελικά.
* Στη Λιθουανία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο ηλικίας όμως δεν έχουν κάποιον διαιτητή που να είναι 50 χρονών αυτή τη στιγμή. Ο μεγαλύτερος διαιτητής που αγωνίζεται είναι 46 ετών.
Όλα αυτά είναι ενδεικτικά. Η ηλικία δεν κάνει κάποιον καλό ή κακό διαιτητή. Όμως το 2020 δεν μπορεί να υποστηρίζει κανείς ότι τίθεται θέμα φυσικής κατάστασης ή αντίληψης ενός 50χρονου, όταν υπάρχουν αθλητές που συνεχίζουν να αγωνίζονται ακόμα και μετά τα 40. Το μόνο πρόβλημα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια ήταν η εμμονή στους “παλιούς” και η μη ανάδειξη νέου αίματος, αλλά αυτό είχε να κάνει αποκλειστικά με τα μικροσυμφέροντα και την ανικανότητα στον τομέα της επιλογής. Ειδικά την τελευταία τετραετία.
Ο ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Όπως και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η ΕΟΚ που θα κληθεί να αποφασίσει. Και εδώ και καιρό γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις, με διαιτητές όπως οι διεθνείς Παναγιώτης Αναστόπουλος, Τόμι Σχινάς, Χάρης Καρακατσούνης, αλλά και οι έμπειροι Παφίλης, Μπήτης (όπως και άλλοι μικρότερων κατηγοριών) να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Γι αυτόν, πάντως, που είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη η κατάσταση, είναι για τον πολυσυζητημένο Παναγιώτη Αναστόπουλο, ο οποίος δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τη διαιτησία, ακόμα κι αν η ΕΟΚ αποφασίσει να αλλάξει το όριο. Έχει πει πως σταματά από την ενεργό διαιτησία κι αυτό δεν αλλάζει.
Πηγή: sport24.gr