Να ενοποιηθούν οι τέσσερις δόσεις που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο ζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης η Αθήνα. Μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, το Ταμείο ανακοίνωσε πως κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, καθώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, υπάρχει σχετική απόφαση που το επιτρέπει.
Βάσει της επίσημης δήλωσης του κυρίου Ράις, οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε το σχετικό αίτημα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Ελλάδα δεν πληρώνει την πρώτη δόση του μήνα – ύψους 300 εκατ. ευρώ – που θα έπρεπε να καταβληθεί αύριο Παρασκευή, παρά τις προ δέκα ημερών διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι δόσεις του Ιουνίου που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα, είναι αυτή της Παρασκευής 5 Ιουνίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της Παρασκευής 12 Ιουνίου, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, της 16ης (περίπου 560 εκατ. ευρώ) και της 19ης Ιουνίου (350 εκατ. ευρώ).
Στην ιστορία του ΔΝΤ, πάντως η σχετική απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού έχει χρησιμοποιηθεί μόλις για μία ακόμα φορά. Η δυνατότητα αυτή προβλέφθηκε τότε για λόγους διοικητικής διευκόλυνσης χωρών που έχουν να κάνουν πολλές πληρωμές στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.
Η σχετική απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου είχε ληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα όταν ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν χρήματα διεθνώς και αφορά μόνο σε αποπληρωμή κεφαλαίου, όπως τυχαίνει να είναι και οι τέσσερις πληρωμές της Ελλάδας τον Ιούνιο, σχολίαζαν πηγές από το Ταμείο.
Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ το ελληνικό αίτημα
«Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο ότι σχεδιάζουν να ενοποιήσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία τώρα ορίζεται για τις 30 Ιουνίου», αναφέρει το ΔΝΤ σε επίσημη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Τζέρι Ράις.
«Σύμφωνα με απόφαση της δεκαετίας του 1970 από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, οι χώρες – μέλη μπορούν να ζητήσουν την ενοποίηση περισσότερων πληρωμών ενός μήνα σε μία (δεν υπολογίζονται οι πληρωμές τόκων). Η απόφαση είχε σκοπό να διευκολύνει τις πολλαπλές πληρωμές σε μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρεται επίσης στην δήλωση του κυρίου Ράις.