Εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια στην χώρα μας. Έμαθε Ελληνικά, υιοθέτησε συνήθειες μας και δημιούργησε φιλίες που άντεξαν στον χρόνο. Τα γεγονότα που τον οδήγησαν στο παρελθόν για 550 ημέρες στην φυλακή μοιάζουν πια με μακρινό εφιάλτη. Ο Έρνεστ Ρατζέν, μέλος τεχνικών τιμ επί σειρά ετών στον Άρη και στη συνέχεια στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Κίνα ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.
Σε συνέντευξη του στο Sportbubble ο Έρνεστ Ράτζεν είπε τα εξής:
“Τώρα βρίσκομαι στην Κίνα, είμαι βοηθός του Νέβεν Σπάχια στους Shanghai Sharks , μια αξιόλογη ομάδα του πρωταθλήματος η οποία λειτουργεί σε πολύ επαγγελματικά πλαίσια. Το μπάτζετ μας πρέπει να ξεπερνάει τα 30 εκ.δολάρια. Το πρωτάθλημα εδώ ξεκίνησε όμως αυτό το διάστημα υπάρχει διακοπή εξαιτίας υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας. Λειτουργούμε όπως το NBA . Δηλαδή έγινε κι εδώ μια …φούσκα στην πόλη Zhui που βρίσκεται στην επαρχία της Ζhejang. Συνολικά 20 ομάδες χωρίστηκαν σε 2 ομίλους των 10 και παίζουν και προπονούνται σε συγκεκριμένα γήπεδα”
“Στην Κίνα ο κορονοϊός υποχωρεί”
“Έχω συνηθίσει στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε εργάζομαι σε αυτή την χώρα. Δυο χρόνια δούλεψα για την Shandong Jinan. Στη συνέχεια δέχθηκα πρόταση και εργάσθηκα ως πρώτος προπονητής για άλλα δυο χρόνια στην Jiangsu Nanjing. Ακολούθησε συνεργασία μου με την Qingdao Eagles και στη τώρα συνεχίζω με τους Shanghai Sharks.
Τα πράγματα στην Κίνα έχουν αρχίσει να αλλάζουν προς το καλύτερο σχετικά με τον κορονοϊό. Βγήκαμε με τον κόουτς Σπάχια για φαγητό πριν από λίγες ημέρες, έξω ο κόσμος άρχισε να μην φοράει και μάσκες, έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα κρούσματα.
Υπάρχουν βέβαια απαγορεύσεις και πρωτόκολλα που τηρούνται. Στο μπάσκετ ας πούμε στα ματς δεν υπάρχουν φίλαθλοι ενώ γίνονται συνεχώς έλεγχοι. Όλη η προσοχή και συγκέντρωση μου τώρα είναι στην ομάδα καθώς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να φτάσει ψηλά”.
Ο Φριντέτ κι ο Ντένμον
“Στην ομάδα μας παίζουν και δυο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Τζιμέρ Φριντέτ και ο Μάρκους Ντένμον που ξεκίνησαν καλά και νομίζω στη συνέχεια θα ανεβάσουν κι άλλο την απόδοση τους. Ο Φριντέτ είχε παίξει και παλαιότερα εδώ. Τον αγαπάει ο κόσμος. Είναι καταπληκτικός σκόρερ. Η Ευρωλίγκα είναι αλλιώς. Έχει άλλα χαρακτηριστικά, πιο δυνατές άμυνες, πιο κλειστά ματς… Στο πρωτάθλημα της Κίνας νομίζω πως ίσως ο Φριντέτ ταιριάζει καλύτερα. Έχει στοιχεία που δεν βρίσκεις εύκολα σε έναν παίκτη, διαθέτει πολύ ταλέντο”.
Η ζωή στη φυλακή
“Έζησα πολλά. Ίσως πρέπει να σκεφτώ να κάνω ένα βιβλίο με τη ζωή μου. Σίγουρα μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μου ήταν όταν κατηγορήθηκα για εγκλήματα πολέμου. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόμουν ως προπονητής.
Η Κροατία ζήτησε την έκδοση μου. Οι ελληνικές αρχές με κράτησαν 13 μήνες, αρχικά Θεσσαλονίκη και μετά για λίγο στον Κορυδαλλό. Τελικά έγινε η έκδοσή μου, μεταφέρθηκα στο Ζαντάρ όπου κατάφερα τελικά να αποδείξω την αθωότητα μου. ‘Ήμουν Σέρβος γεννημένος στην Κροατία…Πίσω από όλο αυτό υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Έμεινα 550 ημέρες συνολικά φυλακισμένος. Ήταν μια εμπειρία που σίγουρα κάποιον άλλον θα μπορούσε να τον λυγίσει. Είχα την αγάπη μου για το μπάσκετ, τα άφησα πίσω όλα αυτά και προχώρησα στη ζωή μου.
Ασφαλώς και έχω φίλους Κροάτες. Έχω και Κροατικό και Σέρβικο διαβατήριο. Ο κόουτς Νέβεν Σπάχια σας θυμίζω είναι Κροάτης και μου είπε από την πρώτη στιγμή. “Η συνεργασία μας δεν αφορά την φιλική μας σχέση αλλά την ικανότητα να δουλέψουμε όσο καλύτερα για την ομάδα”. Ο κόουτς έχει πολλές παραστάσεις από υψηλό επίπεδο, είναι ένας από τους καλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θέλω να στείλω τα χαιρετίσματα μου στους Έλληνες φίλους, στις ομάδες του Άρη, του ΠΑΟΚ με τις οποίες συνεργάστηκα στο παρελθόν και δε θα ξεχάσω ποτέ. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πολύ καλή φήμη κι αυτό το καταλαβαίνει όποιος εργάζεται στο εξωτερικό. Μου λείπει η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη όπου έχω πολλούς φίλους. Προσπαθώ τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να έρχομαι, το καλοκαίρι να πηγαίνω Χαλκιδική”.
**Ο Έρνεστ Ράτζεν γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1959. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών με τον Άρη ως συνεργάτης των Β. Αλεξανδρή, Σ. Μαρκόπουλου, Σ. Σερφ, Σ. Γιατζόγλου, Μ. Μίνιτς, Τ. Μπάρτον. Ακολούθησαν συνεργασίες του με την ΜΕΝΤ, τον ΠΑΟΚ, την Βοϊβοντίνα, την Φενέρ (γυναίκες), Εθνική Ουγγαρίας.