Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Άρης, Δημήτρης Γουλιέλμος μίλησε για το αυριανό ραντεβού ζωής στο Παλέ, για την στήριξη της οικογένειας του Δημήτρη και υπογράμμισε πως αυτό που γίνεται είναι το αυτονόητο και πως η προσπάθεια της οικογένειας του Άρη δεν σταματάει στο αυριανό φιλικό με τον Ερμή Λαγκαδά.
Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με 300+ ειδικά στοιχήματα σε κάθε αγώνα του Άρη!
Ο κ. Γουλιέλμος μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και υπογράμμισε αρχικά: “Ο Δημήτρης είναι ένα δικό μας παιδί, φίλαθλος του Άρη από πάντα, παιδί της οικογένειας του Άρη. Συνεπώς είναι ευκαιρία αυτό που έχουμε, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Δείχνουμε την ανθρωπιά μας, δείχνουμε το αυτονόητο. Με το που μάθαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, είπαμε αμέσως ότι κάτι πρέπει να γίνει και φυσικά η βοήθεια της οικογένειας του Άρη δεν θα σταματήσει εκεί.
Οργανώνουμε αυτό το παιχνίδι με το “σπίτι” του Δημήτρη, τον Ερμή Λαγκαδά, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στον Δημήτρη. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην οικογένεια, διότι το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο δεν καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας του σε ένα κέντρο αποκατάστασης, ενώ θα έπρεπε, οπότε βοηθάμε και προς εκείνη την κατεύθυνση. Ψάχνουμε να βρούμε μια οριστική λύση, γιατί δεν μπορεί αυτή η οικογένεια να βασανίζεται άδικα και μάλιστα για ένα νεαρό παιδί. Υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, τι μπορούμε να κάνουμε για το νομικό κομμάτι, θα προσφέρω και τις νομικές μου υπηρεσίες εφόσον το χρειαστεί η οικογένεια.
Είναι ένα κάλεσμα που κάνει η ομάδα μπάσκετ του Άρη, η οποία εγώ το λέω και το ξαναλέω, είναι η ομάδα μπάσκετ της καρδιάς μας! Πρέπει όλο το μπάσκετ, όχι μόνο ο Άρης, να βγει στην κοινωνία και να διεκδικήσει τον ρόλο που κάποτε είχε και για κάποιο λόγο τον ξέχασε. Αυτός ο ρόλος είναι ότι το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να το βλέπουν οικογένειες. Το μπάσκετ δεν έχει ασχήμιες. Όποια στραβά συμβαίνουν είναι μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχει αυτά που γίνονται σε άλλα αθλήματα.
Το Παλέ είναι γεμάτο από οικογένειες και πρέπει το μπάσκετ να καλέσει όλον τον κόσμο και να θυμίσει ξανά ότι είναι μια γιορτή του αθλητισμού. Και μια κοινωνική γιορτή παράλληλα, διότι τραβάει τα παιδιά και τις οικογένειές μας μακριά από οτιδήποτε κακό και άρρωστο. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που θα δώσουμε, γιατί το μπάσκετ αυτό πρεσβεύει”.
Σχολιάζοντας την παρουσία του Νίκου Γκάλη στο αυριανό φιλικό επεσήμανε: “Για τον Νίκο Γκάλη εγώ είμαι πολύ μικρός να πω κάτι ή να μεταφράσω τη διάθεσή του για προσφορά στον Άρη που είναι το σπίτι του. Ο Νίκος Γκάλης είναι μια παγκόσμια καλαθοσφαιρική προσωπικότητα. Οτιδήποτε κάνει έχει πολλαπλά αποτελέσματα. Έχει μια αποτελεσματικότητα που μας ξεπερνάει όλους. Πέραν αυτού όμως και η ίδια η εκδήλωση δεν πρέπει να της δώσουμε κάποιο ειδικό χρώμα. Είναι μια εκδήλωση που θα έπρεπε να συμβαίνει συνέχεια για τέτοιου είδους προβλήματα και όχι μόνο από τον Άρη, αλλά από όλες τις ομάδες και σε όλα τα αθλήματα. Σαφώς κι άλλες ομάδες κάνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο. Πρέπει να ξαναδέσουμε το μπάσκετ με την κοινωνία. Πως θα το κάνουμε αυτό; Να ξαναδείξει το μπάσκετ ότι είναι ένα με την κοινωνία, ανασαίνει μαζί της. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι αυτό; Είναι εντυπωσιακή η ευκολία για να συμβεί αυτό, γιατί η κοινωνία διψάει. Εμείς δεν ανοίγουμε τα αυτιά μας και την καρδιά μας για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες”.
Ρωτήθηκε πως ουδείς πρέπει να ξεχνάει πως η σχέση κόσμου και ομάδας είναι αλληλεπίδρασης και πως πολλές φορές στο παρελθόν ο κόσμος στήριξε την ομάδα σε πολύ δύσκολες στιγμές και απάντησε: “Συνέχεια συμβαίνει αυτό… Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά ο Άρης είναι η κατεξοχήν μπασκετική ομάδα στη χώρα. Δεν θα μιλήσω για Αυτοκράτορα, αυτά τα έχει… Όσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από τη Θεσσαλονίκη, τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεσαι την αξία της ομάδας σου. Στη Θεσσαλονίκη τη θεωρούμε δεδομένη και αρχίζεις και βλέπεις πράγματα που σου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση”.
“Η μόνη ΚΑΕ που είναι στο… σεντ στις υποχρεώσεις της”
Πέρα από το φιλικό για τον Δημήτρη ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ρωτήθηκε και για τις κρίσεις που διαχειρίστηκε στον Άρη από τότε που ανέλαβε και απάντησε: ““Μόνο δύσκολες κρίσεις έχω αντιμετωπίσει. Μόνο με τον Πανιώνιο χάρηκα αγώνα μπάσκετ, σε όλα τα άλλα ήμουν… να με κλαίνε οι ρέγκες. Ο Άρης βρίσκεται ακόμα σε μια τρικυμία διοικητικά μιλώντας, αλλά μέρα με μέρα γίνεται μια αθλητική ανώνυμη εταιρεία όπως θα πρέπει να στέκεται. Αντιμετωπίζει με τιμιότητα τις υποχρεώσεις του. Είναι η μόνη ΚΑΕ που είναι στο σέντ στις υποχρεώσεις της. Αθλητικά αν θέλετε εγώ πιστεύω ότι όταν τα πράγματα πάνε καλά γύρω γύρω, δηλαδή διοικητικά, επικοινωνιακά, με τους φιλάθλους, με τις χορηγίες, τότε είναι μοιραίο ότι θα πάνε καλά και αθλητικά. Γιατί αν υπάρχει πρόβλημα, περιορίζεται σε ένα επίπεδο. Ήταν μοιραίο λοιπόν κάποια στιγμή να αρχίσει η ομάδα να αποδίδει. Ηρέμησαν όλοι και σιγά σιγά άρχισε να αποδίδει, γιατί έχουμε και καλούς παίκτες, αν και με χαμηλό μπάτζετ. Κάθε μέρα κοιτάμε την επόμενη, πώς θα κερδίσουμε το επόμενο παιχνίδι”.
Ρωτήθηκε για το πλάνο του σε σύνδεση με τα ban της FIBA και το θέμα προπονητή και απάντησε: “Ομάδα που κερδίζει , γενικώς δεν αλλάζει. Με τον κ. Καστρίτη είμαστε στην ίδια σελίδα, είναι αποτελεσματικός ο κ. Καστρίτης όσο καιρό έχει καθίσει στον πάγκο. Έχουμε άριστη επικοινωνία. Είναι ένας άνθρωπος που επικοινωνείς εύκολα, όλοι το κάνουν με τον κ. Καστρίτη. Πετυχημένες ομάδες έχουν για πολλά χρόνια τον ίδιο προπονητή. Ο κ. Αγγέλου δική μου επιλογή ήταν και ήταν επιλογή όχι μόνο λογικής, αλλά και της καρδιάς μου. Στα αποτελέσματα χωρίς να έχει ευθύνη ο ίδιος, δεν τον δικαίωσε η προσπάθεια. Τι έπρεπε να κάνω; Να κάθομαι να τον κοιτάω και να χάνουμε; Που μπορεί με τον κ. Αγγέλου η ομάδα να είχε κερδίσει και περισσότερα παιχνίδια. Δεν θα το μάθουμε ποτέ”.
“Το θέμα του ban πρέπει να λυθεί, αλλά είναι ακριβό”
Για το θέμα του απαγορευτικού μεταγραφών είπε: “Η διάθεση του Άρη είναι σταδιακά να κάνει μια πεντάδα Ελλήνων. Αυτό δεν γίνεται σε μια χρονιά ή δύο. Το θέλουμε αυτό διότι ελληνικό είναι το μπάσκετ και θέλουμε να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στο ελληνικό πρωτάθλημα, που για μένα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αν δείτε τον ανταγωνισμό των ομάδων και το πόσους εξαιρετικούς παίκτες υπάρχουν. Το όνειρό μου είναι να κάνω μια ομάδα με βασική πεντάδα Ελλήνων και να φτιάξει ο Άρης ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα. Να έρθουν τα νεαρά παιδιά κοντά στο μπάσκετ, να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Να θυμίσουμε στον κόσμο τι είναι μπάσκετ. Μπάσκετ είναι χαρά, αλληλεγγύη, μπάσκετ είναι αυτό που ξέρουμε όλοι στην καρδιά μας και το ονομάζουμε αθλητισμός.
Ως προς τα ban, είναι μια διαδικασία που όταν τελειώσει, τότε θα ανακοινωθεί. Πιο πριν κάνει κακό να μιλάει ο Άρης πολύ για τα ban. Έχει επτά απαγορευτικά. Ας πούμε ότι έχει λύσει τα τέσσερα και μένουν τρία. Οι υπόλοιποι θα είναι πιο δύσκολοι… Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ο Άρης να πάει να τους πληρώσει όλους. Όλα τα ban είναι 1.650.000 ευρώ. Συνεπώς γίνονται καθημερινά ενέργειες. Περίπου μόνο εγώ το χειρίζομαι, βοηθούν και οι Έλληνες μάνατζερ. Είναι ένα αγκάθι στα πλευρά του Άρη. Δεν είναι ωραίο να παίζει μια ομάδα στην Ευρώπη και να έχει ban. Πρέπει να λυθεί, αλλά είναι ακριβό”.
“Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα στην ελληνική διαιτησία”
Για το θέμα της διαιτησίας κι αν μπορεί να γίνει επαγγελματική στην Ελλάδα είπε: “Είναι επαγγελματική. Εγώ ξέρω ότι τον κάθε διαιτητή εγώ τον πληρώνω μια χαρά μετά από κάθε ματς. Αν οι διαιτητές που κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, θεωρούν ότι δεν το κάνουν κατ’ επάγγελμα, εγώ δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι. Κάνουν έναρξη (επαγγέλματος) στην εφορία, έχουν ΑΦΜ. Κάποιοι έχουν και άλλο επάγγελμα. Δεν είμαι ο αρμόδιος. Αρμόδιοι είναι η ΕΟΚ, ο πρόεδρός της, η ΚΕΔ, η κυβέρνηση. Υπάρχουν σαφώς πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν στην ελληνική διαιτησία. Όταν βγήκαμε εμείς και διαμαρτυρηθήκαμε σε κάποιους αγώνες, υπάρχουν πράγματα να βελτιωθούν. Όταν η ελληνική διαιτησία επιβραβεύεται με την συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές. Το σύστημα πρέπει να αλλάξουμε, τον τρόπο με τον οποίο ορίζονται και ελέγχονται οι διαιτητές. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να δούμε ξανά την ελληνική διαιτησία, όπως πρέπει να βλέπουμε τα πάντα. Γιατί το πρωτάθλημα δεν πρέπει να το ξαναδούμε; Πρέπει να τα βλέπουμε με τη ματιά του ότι πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία το άθλημα. Μόνο τότε θα γίνει ξανά προϊόν το μπάσκετ, γιατί σήμερα δεν είναι προϊόν, ούτε χαρά, ούτε γιορτή”.
Ρωτήθηκε τι τον κάνει αισιόδοξο για τον Άρη και απάντησε: “Μου δίνει χαρά και αισιοδοξία αυτό που μου είπε ένας φίλος μου για τους Αρειανούς. Εγώ μέσα μου πολλές φορές διαμαρτύρομαι γιατί δεν υπάρχει μαζικότερη παρουσία σε αυτή τη προσπάθεια. Τώρα θα μου πείτε ότι διαμαρτύρομαι εγώ που έχω γεμάτο Παλέ κάθε Σάββατο. Τι να πουν οι άλλοι που τα πανό τους είναι περισσότερα από τους φιλάθλους. Όταν οι Αρειανοί βρίσκονται σε ανάγκη, μπορεί να διαμαρτύρονται, αλλά έρχονται στο γήπεδο και διαμαρτύρονται. Οι υπόλοιποι φίλαθλοι του μπάσκετ διαμαρτύρονται και κάθονται σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται παιδιά της οικογένειας.