Με αφορμή την μεταγραφή του Ούγγρου, Μιχάλι Κόρχουτ στον Άρη, επιχειρούμε μία αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, πως ήρθε στους “κιτρινόμαυρους”, ο Σαντόρ Γκουιντάρ, συμπατριώτης του Κόρχουτ και ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του συλλόγου.
Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη
Διαβάστε το αφιέρωμα, στην μεταγραφή του, αλλά και στον μοιραίο του τραυματισμό…
“Το καλοκαίρι του 1982 ο Άρης βρισκόταν σε αναζήτηση ενός ικανού γκολκίπερ. Αιτία ήταν η μη συμφωνία με την ανανέωση της δωδεκαετίας του Στέλιου Παπαφλωράτου, που είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του από την ομάδα. Όταν χάνεις έναν τερματοφύλακα του επιπέδου του Στέλιου, λογικό είναι να ψάξεις να βρεις κάτι πολύ καλό.
Οι μάνατζερ εκείνης της εποχής προτείνουν στον Άρη τον Γιουγκοσλάβο Πέτερ Μπορότα. Επρόκειτο για ένα μεγάλο όνομα της εποχής, βασικός στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας το 1977-78, τερματοφύλακας της Παρτιζάν (1976-79) και της Τσέλσι (1979-1982). Ωστόσο ο παίκτης είναι ακριβός και το Δ.Σ. της ΠΑΕ αποφασίζει να το σκεφτεί λίγο περισσότερο.
Ταυτόχρονα στα γραφεία της ΠΑΕ έρχεται μια ειδοποίηση από έναν οπαδό του Άρη από την Ουγγαρία, τον κ.Φατσιάδη. Προτείνει τον 31χρονο Ούγγρο διεθνή τερματοφύλακα Σάντορ Γκουιντάρ, της Χόνβεντ, ο οποίος είχε αγωνιστεί στο μουντιάλ του 1978.
Πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο όνομα, το οποίο είναι φτηνότερο και με συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας. Οι κίτρινοι κινούνται γρήγορα. Στέλνουν τον κ.Χασιώτη, σύμβουλο και αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, στην Ουγγαρία για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Για τον Γκουιντάρ λέει τα καλύτερα λόγια και ο Κώστας Μόκαλης, που είχε ζήσει στην Ουγγαρία.
Ταυτόχρονα ο Βούλγαρος Πανώφ απομακρύνεται από το ρόστερ της ομάδας και έτσι ανοίγει θέση για ξένο. Στις 8 Ιουλίου 1982 ο παίκτης υπογράφει προσύμφωνο με τον Χασιώτη στην Ουγγαρία, καθώς το Δ.Σ. της ΠΑΕ δίνει το πράσινο φως για τη μεταγραφή.
Ο παίκτης καταφθάνει την επόμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη όπου τον υποδέχονται οι άνθρωποι του Άρη. Δηλώνει χαρούμενος για την έλευση του στον Αρη. Ο πρόεδρος της Χόνβεντ αναφέρει μια Ουγγρική παροιμία: Το ένα μας μάτι κλαίει και το άλλο γελάει! Κλαίει γιατί χάνουμε τον καλύτερο Ούγγρο τερματοφύλακα, γελάει γιατί του δίνουμε την ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη βήμα στην καριέρα του.
Ο παίκτης πέρασε ένα σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική, ξεκουράστηκε και αναχώρησε για την πατρίδα του. Μετά από μερικές μέρες επέστρεψε και πήγε να συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα που προετοιμάζονταν στην Φλώρινα.
Από την πρώτη του προπόνηση έδειξε τα χαρίσματα του. Μακρυά χέρια, εκπληκτικά αντανακλαστικά και πολύ καλές τοποθετήσεις, εντυπωσίασαν τους ανθρώπους του Άρη και τους συμπαίκτες του. Ακόμη περισσότερο εντυπωσίασε ο χαρακτήρας του. Σοβαρός, μετρημένος και άκρως επαγγελματίας, έδειξε πως η ερχόμενη σεζόν του ανήκε.
Και έτσι ήταν. Ο Άρης στο πρόσωπο του Σαντόρ Γκουιντάρ, βρήκε έναν μεγάλο τερματοφύλακα, μια εγγύηση για τα μετόπισθεν. Το καλοκαίρι του 1982 ο Άρης με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες, έκανε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές ξένου παίκτη που εντάχθηκε ποτέ στο ρόστερ του.
Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ…
Τον Αύγουστο του 1983 ο Άρης κάνει την προετοιμασία του στην ακριτική Φλώρινα υπό τη τεχνική καθοδήγηση του Αντώνη Γεωργιάδη. Το κλίμα στην ομάδα είναι καλό, ωστόσο ένα δυσάρεστο περιστατικό σημαδεύει την προετοιμασία. Ο τερματοφύλακας Σάντορ Γκουιντάρ τραυματίζεται σοβαρά και διακομίζεται εσπευσμένα με ασθενοφόρο στη Θεσσαλονίκη!
Ο Ούγγρος διεθνής τερματοφύλακας Σάντορ Γκουιντάρ, είχε έρθει στην ομάδα ακριβώς πριν ένα χρόνο και κατά γενική ομολογία ήταν ο ΜVP της χρονιάς που μόλις είχε περάσει. Υψηλόσωμος, με μακρυά χέρια και αντανακλαστικά γκολκήπερ πρώτης τάξης, έκανε τη διαφορά στον χώρο της άμυνας. Η ηλικία του (31) έδειχνε πως θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον 3-4 ακόμη χρόνια υψηλής απόδοσης, καθώς ήταν άριστος επαγγελματίας.
Στην απογευματινή προπόνηση της ημέρας, και συγκεκριμένα στο οικογενειακό διπλό, ο Σάντορ βρέθηκε αντιμέτωπος σε τετ α τετ με τον Μπάμπη Δουλγεράκη. Ο Δουλγεράκης προσπάθησε να αποφύγει τον γκολκήπερ που έπεσε στα πόδια του, αλλά τον χτύπησε κατά λάθος στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Ο Ούγγρος έπεσε αιμόφυρτος και προς στιγμήν οι άνθρωποι του Άρη φοβήθηκαν για τα χειρότερα γιατί το τραύμα ήταν μεγάλο και ο παίκτης αναίσθητος. Από το νοσοκομείο της Φλώρινας αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο. Τελικά μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική της Αγίας Σοφίας όπου η αξονική έδειξε πως δεν είχε βλάβη στον εγκέφαλο, αλλά ένα πολύ σοβαρό κάταγμα στο οστό στο μέτωπο.
Μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ όπου την επόμενη μέρα του έγινε εγχείρηση από ομάδα νευροχειρουργών. Τελικά όλα τελείωσαν καλά για την υγεία του παίκτη, αλλά αναγκάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι τα τέλη του μήνα. Δυστυχώς η σοβαρότητα του τραύματος δεν θα επέτρεπε στον παίκτη να συνεχίσει την σπουδαία του καριέρα, καθώς υπήρχε ο φόβος για την ίδια του τη ζωή αν κάτι παρόμοιο του συνέβαινε ή χτυπούσε στο ίδιο σημείο. Έτσι ο παίκτης στα τέλη του φθινοπώρου έλαβε από την ομάδα την άδεια να επιστρέψει στη χώρα του, λύνοντας το συμβόλαιο του. Λίγο αργότερα ο Σάντορ έπαιξε για μια σεζόν σε μια ερασιτεχνική ομάδα της Αυστρίας και σύντομα κρέμασε τα γάντια του.
Ο άτυχος τερματοφύλακας, εκτός κινδύνου πλέον, αναρρώνει.
Δυστυχώς ο Άρης έχασε λόγω του ατυχήματος αυτού μια αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν, έναν τερματοφύλακα που θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά αν παρέμενε μερικά χρόνια ακόμη.
Μια σημαντική μαρτυρία για το περιστατικό είναι αυτή του Δημήτρη Μπιμπισίδη, παλιού προπονητή των ακαδημιών του Άρη. Ο Μπιμπισίδης είχε φιλικές σχέσεις με τον Σάντορ και μόλις έμαθε για το συμβάν έσπευσε, όπως και πολλοί ακόμη επώνυμοι και μη αρειανοί, στο νοσοκομείο.
“Ο Γκουιντάρ πλήρωσε τον μεγάλο επαγγελματισμό και το σπουδαίο ταλέντο του. Σε μία φάση προπονήσεως που οι περισσότεροι θα την αφήναν να περάσει, αυτός έδωσε το 100% των δυνατοτήτων του και έπεσε με αυτοθυσία στα πόδια του αντίπαλου για να αποσοβήσει τον κίνδυνο. Όταν τον είδα η κατάσταση του έμοιαζε απελπιστική, καθώς έτυχε να δω το τραύμα του από κοντά. Δυστυχώς η γυναίκα και η κόρη του δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα και έτσι ο άμοιρος δεν είχε κάποιον να του παρασταθεί. Η γυναίκα μου πήγε στο νοσοκομείο και κάθισε στο πλάι του, ενώ εγώ ξεκίνησα αναζήτηση για τις πολλές φιάλες αίμα που χρειάζονταν για την επέμβαση που θα έκανε. Τελικά τις μάζεψα και όλα πήγαν καλά, δόξα τω θεώ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και το θυμάμαι ακόμη, μετά από τόσα χρόνια, είναι πως όταν όλα τελείωσαν και ο Σάντορ βγήκε από το νοσοκομείο, αφού ήρθε από το σπίτι μου και μας ευχαρίστησε, μου είπε πως τώρα είναι μισός Ούγγρος – μισός Έλληνας, αφού το αίμα που χρειάστηκε να του μεταγγιστεί ήταν αρκετό!”
Ο Γκουιντάρ επέστρεψε στη χώρα του αλλά δεν ξέχασε ποτέ τους μήνες που πέρασε στην πόλη μας. Κατά τη δεκαετία του ’80 ο Άρης έκανε αρκετές φορές προετοιμασία στην Ουγγαρία. Πάντα ο Σάντορ βρίσκονταν εκεί να καλωσορίζει τις αποστολές και να βλέπει παλιούς φίλους. Και ο κόσμος του Άρη όμως δεν τον ξεχνάει παρά τα πολλά χρόνια που έχουν περάσει. Ο Σάντορ Γκουιντάρ είναι ριζωμένος στην αντίληψη των παλιότερων φίλων του Άρη ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από την ομάδα μας”.
Πηγή: aris.re