ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

«Γκάλης, ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ που έβαλε “50” στον Τζόρνταν!» (video)

Με αφορμή την είσοδο του Νίκου Γκάλη στο Hall Of Fame, ο Σεθ Ρόσενταλ του SB Νation ετοίμασε ένα φανταστικό κείμενο για τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, θυμίζοντας μεταξύ άλλων την αναμέτρηση όπου σκόραρε 50 πόντους απέναντι στον Μάικλ Τζόρνταν!

Διαβάστε εδώ το κείμενο:

«Σας συνιστώ να διαβάσετε την ιστορία του Γκάλη, που είναι γεμάτη δόξα και είναι συνυφασμένη με έναν μύθο. Η δική του είναι μία κλασική ιστορία ενός ξένου μπασκετικού μύθου: γεννημένος στο Νιου Τζέρσει από Έλληνες ομογενείς, ξεκίνησε στο Seton Hall στα τέλη του ’70, έγινε draft από τους Σέλτικς χωρίς να φτάσει ποτέ στην ομάδα, μετά μετακόμιση στη χώρα καταγωγής των γονέων του για να κυριαρχήσει για πάνω από μία δεκαετία και να δημιουργήσει μία… μπασκετική έκρηξη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Γκάλης είναι η πατρική φιγούρα του μοντέρνου ελληνικού μπάσκετ. Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας ως ένας διεθνής μπασκετικός γίγαντας μπορεί να γυρίσει πίσω στον χρόνο, στην εμφάνιση του Γκάλη στο Eurobasket του 1987.

Η Ελλάδα διοργάνωσε εκείνο το τουρνουά και το νίκησε με θαύμα, νικώντας την Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς στον ημιτελικό και αποκαθιστώντας την Σοβιετική Ένωση στη παράταση. Αυτή ήταν μία ομάδα που δεν είχε φτάσει ούτε ελάχιστα κοντά στο να νικήσει το τουρνουά στα επόμενα 40 χρόνια.

Ο Γκάλης ήταν ο MVP, μετρώντας 37 πόντους ανά παιχνίδι παρά το γεγονός πως επιχειρούσε σπάνια τρίποντα. Όπως μπορείτε να δείτε, ο τύπος σκόραρε περισσότερο με φλότερ και ποστ-απς. Ακόμα καλύτερα και σύμφωνα με κάποια στατιστικά του Γιαρόν Άρμπελ, ο Γκάλης είχε περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε μέσο όρο από αυτά που υπάρχουν σε ένα παιχνίδια! Τα παιχνίδια της FIBA έχουν διάρκεια 40 λεπτών και ο Γκάλης μέτρησε 40:10″ μέσο όρο στο Eurobasket του 1987. Πως; Λοιπόν, ξεκουράστηκε για τέσσερα λεπτά στο παιχνίδι με την Ρουμανία και μετά, στα υπόλοιπα εφτά παιχνίδια -τέσσερα για το γκρουπ, τρία νοκ-άουτ- ο Γκάλης δεν ξεκουράστηκε. Έπαιξε κάθε δευτερόλεπτο σε εφτά συνεχόμενα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης στον τελικό.

Αυτό είναι τρομερό! Τώρα, αν μου πείτε πως “ΟΚ, αλλά ο Λεμπρόν είχε περισσότερα από 40 λεπτά μέσό όρο στα πλέι-οφ του 2017” ή “ΟΚ, αλλά ο Ουίλτ Τσαμπερλέιν έπαιξε σχεδόν κάθε λεπτό σε κάθε παιχνίδι για μία σεζόν” θα πω:

1-Ναι, οι παίκτες κάποιες φορές φτάνουν τα 40 λεπτά στα πλέι-οφ του ΝΒΑ αλλά αυτό σημαίνει πως ακόμα ξεκουράζονται αρκετά σε παιχνίδια 48 λεπτών και

2- ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΙΛΤ ΤΣΑΜΠΕΡΛΕΙΝ. ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ.

Τέλος πάντων, αυτός είναι ο λόγος που ο Γκάλης πήρε το προσωνύμιο «Ironman». Συγχαρητήρια στον Νίκο Γκάλη για την είσοδό του στο Hall Of Fame.

Αν και εσύ, όπως εγώ, δεν έχεις ακούσει ποτέ γι’αυτόν τον παίκτη, ελπίζω αυτό το κείμενο να σε βοήθησε και να θελήσεις να μάθεις περισσότερα γι’αυτόν. Σαν μπόνους, εδώ είναι ένα βίντεο της ομάδας του Γκάλη να αντιμετωπίσει τον Μαίκλ Τζόρνταν και το UNC το 1983. Ο μύθος λέει πως ο Γκάλης έβαλε πενήντα πόντους σε αυτό το παιχνίδι, αλλά είναι δύσκολο να το πούμε αυτό».

To Top