Για το χθες και το σήμερα του Άρη μίλησε ο παλαίμαχος επιθετικός, Αντώνης Γιουκούδης. χαρακτήρισε πολύ σοβαρή τη δουλειά που γίνεται για το χτίσιμο του νέου Άρη, ενώ για τον ίδιο είπε ότι σήμερα μπορεί να πει ότι η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ ήταν λάθος.
Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:
Για τις μεταγραφές του Άρη:
Πάει να γίνει μια καλή δουλειά. Τα τελευταία χρόνια ο Άρης προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα ανταγωνιστική. Πέρασαν τα δύσκολα χρνια πιστεύω. Οι συνθήκες στο ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει λίγο και με τον κορωνοϊό τα πράγματα δυσκόλεψαν γιατί ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο. Γίνεται μεγάλη δουλειά από τη διοίκηση για να χτιστεί μια σοβαρή ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει, γιατί ο Άρης χρειάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Για την εικόνα του Άρη στην επίθεση:
Σίγουρα τα πράγματα επιθετικά είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι αμυντικά. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει εύκολο το σκοράρισμα, το ‘χει το γκολ από μέσα του. Σίγουρα όμως χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσεις εκεί. Δεν είναι μόνος του. Χρειάζεται και οι συμπαίκτες του να δημιουργούν τις καταστάσεις ώστε να έρχεται η μπάλα πολύ πιο γρήγορα στην εστία και με καλές συνθήκες ώστε να επιτευχθεί ένα γκολ. Σίγουρα τώρα δεν υπάρχουν πολύ μεγάλοι σέντερ φορ, όπως υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πιστεύω ότι ο Άρης θα βρει τον παίκτη εκεί που θα τον βοηθήσει για την πορεία του στο πρωτάθλημα.
Για το ποιος θα μπορούσε να σταθεί καλά στην κορυφή της επίθεσης:
Δεν έχω ιδιαίτερη άποψη. Από αυτούς που υπάρχουν τώρα την ομάδα μπορώ να πω ότι ο Ματίγια είναι ένας πολύ καλός παίκτης και ο Γκάμα αν μείνει στην ομάδα είναι καλός παίκτης. Αυτοί οι δύο παίκτες με έναν καλό σεντερ φορ μπορούν να κάνουν μια καλή τριπλέτα για τον Άρη στην επίθεση που θα δημιουργεί πολλές προϋποθέσεις για γκολ.
Για τον Άγγελο Χαριστέα:
Ο Άγγελος είναι ένα πολύ καλό παιδί, ένας μεγάλος παίκτης που ξέρουμε την αξία του. Αγαπάει για την ομάδα, τρέχει για την ομάδα. Πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή για τον Άρη γιατί ξέρει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχει γνωριμίες , ήταν η καλύτερη επιλογή.
Για τον Μίκαελ Ένινγκ:
Η γερμανική σχολή των προπονητών θέλει κάθε τι να το κάνεις τέλεια. Είναι ένας καλός προπονητής και φάνηκε η δουλειά που έκανε στον Άρη. Φέτος μπορεί να δείξει περισσότερα πράγματα. Πάντως οι Γερμανοί έτσι είναι. Αν δεν έχεις πειθαρχία θα σε έχουν από το πρωί ως το βράδυ εκεί, να κάνεις πάσες.
Για την προετοιμασία που δεν θα ξεχάσει ποτέ:
Την πρώτη χρονιά ήμουν με τον Γερμανό τον Πρόκοπ και τα πράγματα ήταν σχετικά μαλακά. Μετά ήρθε ο Γκμοχ και μια προετοιμασία που κάναμε στο Σέλι δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Τρεις προπονήσεις καθημερινά. Πεντέμιση η ώρα ανεβαίναμε ένα βουνό χίλια μέτρα , κατεβαίναμε, πηγαίναμε στο γυμναστήριο, στις 11 στο γήπεδο ποδόσφαιρο και έξι το απόγευμα πάλι στο βουνό τρέξιμο δέκα χιλιόμετρα διακοσάρια. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δεκαπέντε μέρες στο Σέλι , 45 προπονήσεις. Άστο. Όταν ήρθα εδώ η μάνα μου δε με γνώρισε. Είχα χάσει επτά οκτώ κιλά. Τρέλα μεγάλη. Είχαμε πάει πολύ καλά βέβαια εκείνη τη χρονιά και χωρίς προβλήματα.
Ποιο γκολ θυμάται περισσότερο:
Ένα γκολ με αντίπαλο την ΑΕΚ στο 4-1 στο Χαριλάου και ένα γκολ που έβαλα στον ΠΑΟΚ στο 1-1 στην Τούμπα.
Αν μετάνιωσε που έφυγε από τον Άρη και φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ:
Εκείνη χρονιά ο Άρης είχε πολλά προβλήματα. Την επόμενη χρονιά η ομάδα έπεσε. Ηθελα να μείνω αλλα μέσα σε αυτά τα προβλήματα δεν μπόρεσε να με κρατήσει ο Αρης. Με έκανε μια καλή πρόταση ο ΠΑΟΚ και πήγα. Φυγαμε αρκετοί παίκτες τότε από την ομάδα. Δεν μετάνιωσα αλλα τελικά σήμερα μπορώ να πω ότι ήταν λάθος. Γιατί μπορούσα να σπάσω όλα τα ρεκόρ στον Άρη. Να παίξω 15 χρόνια και να είμαι πρώτος σε συμμετοχές, πρώτος στα γκολ. Όταν άλλαξα ομάδα άλλαξα και θέση και οι ομάδες είχαν διαφορετικούς στόχους.
Που οφείλεται η ταλαιπωρία του Άρη από τότε μέχρι σήμερα:
Ευθύνες έχουν όλοι . Διοίκηση, ποδοσφαιριστές, κόσμος. Οι διοικήσεις έκαναν πολλά λάθη, δεν κατάφεραν να αποφύγουν να πέσουμε. Ο κόσμος ακολούθησε την ομάδα παντού μεν, αλλά αρχισε να είναι δύσπιστος. Ο Άρης έχει έναν λαό από πίσω που κατέβασε στην Αθήνα 30.000 κόσμο σε ένα τελικό κυπέλλου. Αυτό δεν το έχει ξανακάνει ομάδα και ούτε πρόκειται να το ξανακάνει.
Αν πολεμήθηκε από το σύστημα ο Άρης:
Πολεμήθηκε. Κατ’ αρχάς ότι καλό έβγαινε τότε από τον Άρη το έπαιρνε η Αθήνα. Αλλα πολεμήθηκε. Τότε δύσκολα έπαιρνες αποτέλεσμα από το Χαριλάου. Οποια ομάδα ερχόταν Θεσσαλονίκη και κέρδιζε τις δύο από τις τρεις ομάδες ήταν εκείνη που έπαιρνε το πρωτάθλημα. Ολοι οι υπόλοιποι έχαναν. Οπότε σαν μεγάλη ομάδα πολεμήθηκε γιατί αρνήθηκε να μπει στο σύστημα.
Για τον Θοδωρο Καρυπίδη:
Εχει τη δύναμη, το θράσος, να μπει σφήνα στους μεγάλους και να διεκδικήσει ισοτιμία και δικαιοσύνη. Εχει τον κόσμο από πίσω του. Ο Άρης ένα γήπεδο μπορεί να το γεμίσει για πλάκα σε όλα τα παιχνίδια. Και με δεδομένο ότι δεν γίνονται όλα με το σταυρό στο χέρι, ένας πρόεδρος πρέπει να έχει και θράσος. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, να μπει στο τραπέζι με τους μεγάλους για να μπορέσει να διεκδικήσει πράγματα.
Για τη φανέλα του Άρη:
Η φανέλα είναι το ίδιο βαριά και σήμερα και τότε. Ακόμα και οι ξένοι το καταλαβαίνουν μόλις μπουν στο Χαριλάου και παίξουν. Τότε καταλαβαίνεις το βάρος της φανέλας. Και είναι πολύ βαριά η φανέλα. Πάρα πολύ. Εχω δει παίκτες να μεταμορφώνονται. Να παίρνουν την ευθύνη πάνω τους και να τα δίνουν όλα , αλλά και παίκτες που δεν κατάφεραν να σηκώσουν αυτό το βάρος και αν και είχαν μεγάλες περγαμηνές δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Αυτό είναι το βάρος της φανέλας. Καθημερινά πρέπει να είσαι εκεί, να πιστεύεις στην ομάδα γιατί η ομάδα σου δίνει πολλά . Η φανέλα του Άρη έχει βγάλει μεγάλους παίκτες και θα συνεχίσει να βγάζει.
Τι ομάδα είναι ο ίδιος:
Είμαι Άρης. Νιώθω Άρη. Οπου και να έπαιξα πάντα Άρης ήμουν. Όπως κα ο Μπορμπόκης που έπαιξε στον Αρη δεν έπαψε να είναι ΠΑΟΚ. Ακόμα και όταν φορούσα τη φανέλα του ΠΑΟΚ, μέσα μου Αρης ένιωθα. Κάποιες στιγμές ζορίστηκα. Επαγγελματίας ήμουν, αλλά όταν έπαιζα απέναντι στον Άρη ζορίστηκα αρκετά.
Για την ευρωπαϊκή προοπτική του Άρη :
Δεν θα είναι εύκολη η κατάσταση γιατί έχει πολλές ομάδες. Αν σταθεί τυχερός και μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας του θα καταφέρει να περάσει στους ομίλους.