Τεταμένο είναι το κλίμα στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ειδομένη. Μετά από τόσες ημέρες παραμονής σε άθλιες συνθήκες, οι περίπου 12.000 εγκλωβισμένοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιδρούν, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ πλέον τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους ανθρώπους των ΜΚΟ, αλλά και των ΜΜΕ που βρίσκονται στην περιοχή.
Η κυβέρνηση μπορεί να υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα πως δεν θα πραγματοποιηθεί αστυνομική επιχείρηση στο σημείο για να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει.
Εξάλλου, αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αγριεύει η κατάσταση στην Ειδομένη
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ειδομένη μυρίζει μπαρούτι. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από εκεί παρά μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα.
Ωστόσο, η εξαθλίωση τούς έχει οδηγήσει σε κινήσεις απόγνωσης. Χθες το απόγευμα δύο άνθρωποι προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν. Το βράδυ επικράτησε ένταση με ομάδα εξαγριωμένων μεταναστών να επιτίθεται κατά δημοσιογράφων και να κινείται απειλητικά κατά μελών ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εθελοντές από το camp. Μάλιστα, δεν πραγματοποιήθηκε το συσσίτιο. Μόνο στα παιδιά δόθηκε γάλα.
Κρυφτό υπουργών για το αν θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός
Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης παίζουν κρυφτό με τα γεγονότα στην Ειδομένη. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε πως μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ τη σίτιση των προσφύγων θα αναλάβει ο στρατός. Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος όσο και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ τον διέψευσαν.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον καταυλισμό της Ειδομένης, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί ο στρατός. Για το θέμα της τροφοδοσίας που έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις Τόσκα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας.
Όπως είπε, ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει τη λειτουργία τους. Ο στρατός, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και υπογράμμισε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο και ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουίκ, που βρέθηκε στην Ειδομένη, είπε πως «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».
Οι πρόσφυγες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς
Μια ομάδα προσφύγων, από αυτούς που λίγο νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της αερογέφυρας Πολυκάστρου Κιλκίς, έκλεισε επίσης και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Επέστρεψαν τελικά στον καταυλισμό οι ΜΚΟ
Επέστρεψαν κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ειδομένη και η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.
Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Praksis. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωί. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.
Ξανθός: Ο καταυλισμός να φθίνει, μέχρι να διαλυθεί
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε την ανάγκη ο καταυλισμός να φθίνει μέχρι να διαλυθεί, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ο κ. Ξανθός περιέγραψε τον καταυλισμό ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», χαρακτηρίζοντας «πολύ προβληματικές τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής».
Παραδέχθηκε, δε, ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».
Πηγή: iefimerida.gr