Με 930 σελίδες το Συμβούλιο Εφετών υπό την πρόεδρο Εφετών κυρία Σοφία Ντάντου επιχειρεί να κάνει την ανατομία ενός εγκλήματος που περιέχει, σύμφωνα με το βούλευμα, μίζες από εξοπλιστικά, παράνομο πλουτισμό και επενδύσεις σε ακίνητα, χρηματοδότηση προεκλογικών συγκεντρώσεων, και πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση των 19 κατηγορουμένων στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου αναλύεται για κάθε κατηγορούμενο χωριστά αποδίδοντας με αποχρώσεις στον καθένα ευθύνες.
Για όλους τους κατηγορούμενους οι εφέτες είναι σκληροί στις διαπιστώσεις τους, ιδιαίτερα όμως για τον πρώην υπουργό εκτιμούν:
«Τις ανωτέρω πράξεις διέπραξε ενεργώντας κατ’ επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου αλλά και συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβησαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων…».
Όλοι οι κατηγορούμενοι κατά το βούλευμα τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, δραστηριότητα η οποία είχε σχέση με την παθητική δωροδοκία του πρώην υπουργού.
Συμμετείχαν όλοι, σύμφωνα με τους εφέτες, «στην ιδρυθείσα από τις αρχές του 1998 οργάνωση που είχαν συστήσει πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, χωρίς να σταματήσουν την έλευση του παράνομου αποτελέσματος».
Για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αναφέρουν ότι από τις 24.1.2007 ως το 2010 ενεργώντας ο πρώην υπουργός από κοινού με τους Ν. Ζήγρα, αλλά και τον Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια για την προέλευσή της.
Συγκεκριμένα μεταβίβασε αντί 6 εκατ. ευρώ από την Torcaso τριών ακινήτων στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Ενώ φαινόταν ως δικαιούχος ο Ν. Ζήγρας αληθινός δικαιούχος ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος και από τα χρήματα αυτά το 1,4 εκατ. ευρώ προερχόταν από παθητική δωροδοκία. Επίσης μέσω Torcaso μεταβιβάστηκε στη Μονή Βατοπαιδίου αντί 3,7 εκατ. ευρώ το ακίνητο επί των οδών Κομνά Τράκκα και Κεφαλληνίας το χρονικό διάστημα 2007-2010.
Κατά την περίοδο 2002-2009, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, ενεργώντας από κοινού με Α. Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική Σταμάτη μετέτρεψε ο πρώην υπουργός περιουσία ύψους 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενη από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη εμφανιζόταν ως ο ιδιοκτήτης της υπεράκτιας Nobilis και έκανε διαπραγματεύσεις με ψευδώνυμο για τις εργασίες στην οικία της Αρεοπαγίτου.
Και για την Αρετή Τσοχατζοπούλου αναφέρουν ότι το 2004-2006, ενώ γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων, μετέτρεψε περιουσία με σκοπό την συγκάλυψη των προϊόντων παθητικής δωροδοκίας.
Ακόμα και για τις προεκλογικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού αναφέρονται χρήματα που δίνονταν σε ενδιάμεσα πρόσωπα, αλλά και σε Ρωσοπόντιους από την Κύπρο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον Γ. Σμπώκο και στον ρόλο του στη διακίνηση μαύρου χρήματος αλλά και στον I. Μπέλτσιο και στις περίφημες συναντήσεις του με Γερμανούς, όπου μέσω εταιρειών συμβούλων προωθούνταν οι μίζες για τα γερμανικά υποβρύχια.
Πηγή: tovima.gr