Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για την προσπάθεια της Ελλάδας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 μαζί με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.
Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη
“Ο μεγαλύτερος τρόπος για να κάνεις διπλωματία είναι και ο αθλητισμός. Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε ανοίξει με τις βαλκανικές χώρες, ο πρωθυπουργός περίπου την άνοιξη μου έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσω μια συζήτηση με τον Βούλγαρο ομόλογό μου για να κάνουμε μια μεγάλη διοργάνωση στα Βαλκάνια, με την οποία να δείξουμε ότι στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα βαλκάνια, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και να συνυπάρξουμε.
Όλα αυτά σε ένα άλλο μοντέλο, χωρίς φανφάρες, χωρίς εγκαταστάσεις που δεν χρειάζεσαι, ώστε αυτή η πλευρά της Ευρώπης να μας απασχολεί για καλούς λόγους. Με τον ομόλογό μου, κύριο Κράλεφ, ξεκινήσαμε ήδη μια άτυπη κουβέντα από το Παρίσι τον Μάιο, η οποία επικοινωνήθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό στην τετραμερή σύνοδο ώστε να γίνει πραγματικότητα. Είναι σημαντική για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους. Είναι και ένα στοίχημα για μας, ότι η Ελλάδα ποντάρει στον τόπο της, έχει μάθει από τα λάθη της και μπορεί να κάνει πράγματα και να παράγει υπεραξία”.
Για το αν έχει δρομολογηθεί η κατάσταση και αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία:
“Πάμε να καταθέσουμε πρόταση και τη δουλειά την κάνουν οι ομοσπονδίες, όχι οι κυβερνήσεις. Εντός της ημέρας ή την Δευτέρα, φεύγει η επιστολή μου προς τους ομολόγους μου, των τριών χωρών, για να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών και των ομοσπονδιών στην Αθήνα. Για να πάμε στα τυπικά της διεκδίκησης. Θα πάμε σε μια διοργάνωση, χωρίς να επιβαρύνουμε τους προϋπολογισμούς.
Χρειάζονται τέσσερις με πέντε αθλητικές εγκαταστάσεις. Η Ελλάδα θα τις έχει αυτές τις εγκαταστάσεις. Υπάρχει το Καραϊσκάκη, υπάρχει το Ολυμπιακό Στάδιο, θα είναι έτοιμο το γήπεδο Τούμπας, θα έχει η ΑΕΚ την Αγιά Σοφιά, άρα χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, να κάνουμε κάτι που να έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Το 2030 θα υπάρχει η σύνδεση των χωρών μέσα από τα λιμάνια μας, τους νέους δρόμους, να δείξουμε ότι τα βαλκάνια μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της νέας εποχής”.
Για το γεγονός ότι δεν θα γίνουν νέα γήπεδα:
“Αν αυτή η χώρα μετά από αυτά που έχει περάσει, κάνει πάλι τα ίδια λάθη και ειδικά η δική μου παράταξη. Μπορούμε να λειτουργήσουμε με διαφορετικές πρακτικές. Κάναμε το 2004 και δεν κάναμε την Αθήνα τουριστικό προορισμό. Η Αθήνα τουριστικός προορισμός έγινε τώρα. Δεν έγινε τότε”.
Για το αν τα υπάρχοντα γήπεδα μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες:
“Δεν θα έχουμε πρόβλημα. Όλα αυτά θα εξεταστούν όταν βάλουμε τα πράγματα κάτω. Όλα τα γήπεδα θα μπουν σε διαδικασία ανακαίνισης. Ήδη το στέγαστρο Καλατράβα έχει μπει σε διαδικασία συντήρησης. Όταν μπεις σε αυτή τη διαδικασία, τότε τα έξοδα εκμηδενίζονται και μπορεί να κάνεις όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται. Εάν πάρουμε το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, δεν θα πέσουν τα χρήματα για να γίνει μια ανακαίνιση; Να κάνουμε σωστή διαχείριση και όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν. Και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αυτό”.
Για το αν είναι ικανοποιημένος αγωνιστικά και στα θέματα της βίας, τα τηλεοπτικά και τα υπόλοιπα θεσμικά θέματα:
“Η αποδοχή του κόσμου δείχνει από τα ποσοστά τελεθέασης ότι είχαμε δίκιο. Επίσης, έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εισιτηρίων. Έχουμε το θέμα της διαιτησίας, όπως θυμάστε είχα ζητήσει ξένους διαιτητές. Έχουμε το θέμα του VAR που προχωράει. Υπολογίζουμε ότι τον Γενάρη θα μπορεί να εγκατασταθεί στις μεγάλες εγκαταστάσεις. Αν υπάρχει το σύστημα, γιατί να μην έρχονται διαιτητές από τις χώρες που έχουν VAR, να το χρησιμοποιούν; Δεν είναι στα πόδια μας η μπάλα, όμως, είναι θέματα της FIFA”.
Για το αν θα έχουμε φέτος VAR:
“Από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ η έγκριση του VAR πέρασε στις 29 Μαρτίου και η τυπική της FIFA ήρθε τον Απρίλιο. Το σημαντικό είναι να γίνει. Αυτή τη στιγμή είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος”.
Για το αν θα υπάρχει VAR στον τελικό του κυπέλλου:
“Αυτός είναι ο στόχος. Υπάρχει τρόπος, ακόμη κι αν οι Έλληνες διαιτητές δεν είναι έτοιμοι. Είναι θέμα της FIFA, δεν θέλω να μπλεχτώ στα πόδια τους. Η τεχνολογία αφορά το ποδόσφαιρο με τις δομές του. Στο πρωτάθλημα το πρόσημο είναι θετικό. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι θετικό. Προβλήματα υπάρχουν στη διαιτησία και στα πηγαδάκια λέγονται διάφορα και περιμένουμε τη βοήθεια του κυρίου Περέιρα σε θέματα δομής και εκπαίδευσης των διαιτητών”.
Για τα θέματα της βίας και της εφαρμογής ή μη των κανονισμών:
“Δεν θέλω να σχολιάζω τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστηρίων. Αποτελούνται από τακτικούς δικαστές και έχουν και το βάρος που τους αναλογεί. Έχουν ένα θεσμικό πλαίσιο, με λάθη ακόμη και τώρα. Έχει πολύ δουλειά ακόμη στο κανονιστικό πλαίσιο. Μας τρώνε και γραφειοκρατίες της UEFA. Είναι και το θέμα της βίας και της αποχώρησης της αστυνομίας από τα γήπεδα το οποίο είναι κομβικό. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία με εμπειρογνώμονες της UEFA και δεν θα είναι εύκολο γιατί είμαστε θερμόοαιμοι.
Έχουν γίνει πολλά σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια. Χωρίς να είμαι ικανοποιημένος απόλυτα. Και η παρουσία της ΕΡΤ, με τη μείωση των ομάδων, με την οικονομική ανεξαρτησία των ομάδων που είναι στην ΕΡΤ, μας πάνε σε νέα μέρα. Κάθε ποσό που δαπανά η ΕΡΤ πέφτει στον ελληνικό αθλητισμό. Και με το που γίνεται η εκταμίευση, πέφτει στο κράτος. Εδωσε λιγότερα η ΕΡΤ από τη Nova. Εδώ προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καινούριο προϊόν. Όλα τα αθλήματα, όλα τα πρωταθλήματα προσβάσιμα στους πολίτες μας”.
Για τις βελτιώσεις στο ΟΑΚΑ λόγω του Φάιναλ Φορ του μπάσκετ του 2020:
“Αν η Ελλάδα διεκδικούσε στο ΟΑΚΑ Φάιναλ Φορ, θα έλεγα ότι θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.”