Ο φόρος 5λεπτών ανά στήλη στον ΟΠΑΠ δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το βάρος θα το σηκώσουν όλοι οι πολίτες. Συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αύξησης ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία κυβέρνησης θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.
H μη εφαρμογή του φόρου των 5 λεπτών ανά στήλη του ΟΠΑΠ, θα οδηγούσε σε επώδυνα ισοδύναμα για όλο τον ελληνικό λαό.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε διαψεύσει πολλές φορές την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ωστόσο οι πολλές διαψεύσεις οδήγησαν τελικά στο γεγονός και στην πικρή επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του NEWS 247.
Η άρνηση του ΟΠΑΠ να εφαρμόσει ένα μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης, επιβραβεύθηκε με απόσυρση του μέτρου, η οποία δημιούργησε τρύπα στα προϋπολογισμένα έσοδα. Τις συνέπειες αυτής της απόσυρσης θα τις δούμε όλοι στην τσέπη μας με την αύξηση του ΦΠΑ, απόφαση που ελήφθη για να κλείσει όπως όπως η αξιολόγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της φορολόγησης της στήλης του ΟΠΑΠ, είχε ληφθεί το Φθινόπωρο και όταν έφτασε η στιγμή να εισπραχθούν τα χρήματα μετά από τρεις μήνες, η επιχείρηση δήλωσε αδυναμία με το κράτος να χάνει 500 εκατομμύρια ευρώ.
Την ώρα πάντως που ο ΟΠΑΠ, δήλωνε αδυναμία λόγω τεχνικών ζητημάτων, η Intralot, που είναι η εταιρεία που προσφέρει την τεχνολογική υποδομή για τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, ενημέρωσε προς τα τέλη Φλεβάρη ότι είναι σε θέση τεχνικά να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των συστημάτων. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα με επιστολή που δεν στάλθηκε μόνο στην ΟΠΑΠ ΑΕ αλλά και κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη και την ΕΕΕΠ, την ανεξάρτητη αρχή εποπτείας παιγνίων.
Η αποδοτικότητα του μέτρου τίθεται υπό αμφισβήτηση από παράγοντες της αγοράς, που κάνουν λόγο για “χαριστική βολή”, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με 103 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα από όσα είχαν υπολογιστεί από τον παραπάνω φόρο.
Με την κυβερνητική αυτή επιλογή, αναμένεται να υπάρξουν απανωτές αυξήσεις σε προϊόντα που αγοράζει κάθε νοικοκυριό όπως:
Τρόφιμα
*Αλλαντικά – Κονσέρβες- Σάλτσες
*Μαργαρίνες
*Καφές – Τσάι – Κακάο
*Ηλιέλαιο – Αραβοσιτέλαιο
*Ζάχαρη – Τσίχλες – Καραμέλες- Σοκολάτες
*Αλεύρι – Φρυγανιές
*Ψωμί τοστ – Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)
*Μπισκότα – Γκοφρέτες
*Παγωτά – Αναψυκτικά – Χυμούς
*Μέλι – Μαρμελάδες – Σοκολάτες
*Τυρόπιτες – Πίτσες
*Χυμοί φρούτων
*Μπύρες- Οινοπνευματώδη.
Επίσης αναμένονται ανατιμήσεις σε:
Εισιτήρια/μετακίνηση/υπηρεσίες
*εισιτήρια μέσων μεταφοράς
*Βενζίνη
*εστίαση
*ταξί
*Επισκευή και συντήρηση κατοικιών
*Ανθη – φυτά
*Αποχέτευση
*Ζωοτροφές για κατοικίδια
Πέρα από τα κακά μαντάτα για τον ΦΠΑ, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.
Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.
Πηγή: NEWS 247