Η Εθνική μας ομάδα κληρώθηκε στον 8ο όμιλο των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018 της Ρωσίας και το Goal σας παρουσιάζει το προφίλ των τεσσάρων ομάδων που θα βρεθούν στο δρόμο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
ΒΕΛΓΙΟ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ…
Οι Εντέν Αζάρ (Τσέλσι, αρχηγός, φωτό), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Βόλφσμπουργκ), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Κριστιάν Μπεντέκε (Λίβερπουλ), Ρομέλου Λουκακού (Εβερτον), Κέβιν Μιραλάς (Εβερτον) και Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ) συνθέτουν τη μεσοεπιθετική γραμμή του Βελγίου. Ολοι είναι 28 ετών ή μικρότεροι. Τόσο ταλέντο και τέτοια ποιότητα μαζεμένη δεν βρίσκεις εύκολα σε Εθνική ομάδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, με τους Φελαϊνί, Ναϊνγκολάν, Βιτσέλ στα χαφ και τον εξαιρετικό Τιμπό Κουρτουά στα δοκάρια. Απαντες οι «ειδικοί» του ποδοσφαίρου θεωρούν πως οι «κόκκινοι διάβολοι» είναι ένα βήμα, ένα… τσακ αν θέλετε, από το απόλυτο ξέσπασμα και την κατάκτηση ενός τίτλου που μπορεί να έρθει ακόμη και στο επερχόμενο Euro 2016. Ο προπονητής Μαρκ Βίλμοτς έχει στη διάθεσή του ένα απίστευτα ταλαντούχο και ποιοτικό ρόστερ, που στα προκριματικά παίζει συνήθως τρομερή μπάλα και χαίρεσαι να το βλέπεις. Θεωρείται αυτή τη στιγμή (και είναι) από τις πιο δυνατές (βάση ρόστερ) Εθνικές στην Ευρώπη. Μοιάζει να μην έχει αδυναμία, εκτός από τον ατομισμό όλων αυτών των παικτών, που μερικές φορές τον βγάζουν στο τερέν και πληγώνει την ομάδα.
ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ, ΑΛΛΑ…
Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη απέτυχε οικτρά στο περυσινό Μουντιάλ, ξεκίνησε πολύ άσχημα και τα προκριματικά του Euro 2016 και αυτό οδήγησε τον Δεκέμβριο στην αλλαγή στον πάγκο της. Ο Σάφετ Σούσιτς αποχαιρέτησε, ο 55χρονος Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς προσελήφθη με στόχο να «ξυπνήσει» μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, που στα κρίσιμα ματς όμως συνήθως αποτυγχάνει. Με αυτόν στον πάγκο οι Βόσνιοι έκαναν δύο νίκες και παραμένουν στο παιχνίδι της πρόκρισης για το Euro σε έναν όμιλο όπου έχουν και το Βέλγιο και την Κύπρο. Ο αρχηγός, και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας, Εντίν Ντζέκο (φωτό) της Μάντσεστερ Σίτι και ο επιθετικός της Στουτγκάρδης Βένταντ Ιμπίσεβιτς είναι οι δύο «δολοφόνοι» της επίθεσης μιας ομάδας που σκοράρει πολύ. Δημιουργοί των ευκαιριών, ο εξαιρετικός μέσος της Ρόμα Μίραλεμ Πιάνιτς, ο Σέναντ Λούλιτς της Λάτσιο και ο Χάρις Μεντουνγιάνιν της Λα Κορούνια. Αν κάπου «πονάει» παραδοσιακά η Βοσνία είναι στο ανασταλτικό κομμάτι, εκεί όπου πάντως έχει ήδη αρχίσει η ανανέωση. Στα δοκάρια είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Τσέλσι, Ασμίρ Μπέγκοβιτς.
ΕΣΘΟΝΙΑ
ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ (ΠΑΛΙΑ) ΒΗΜΑΤΑ
Παιχνίδι εναντίον της μπάλας. Αυτογνωσία ως προς τις δυνατότητές της και αφοσίωση στις (όποιες) αρετές μπορούν να την οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Το θεαματικό ποδόσφαιρο δεν ενδιαφέρει την εθνική ομάδα της Εσθονίας, από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ο Μάγκνους Πέρσον. Ο Σουηδός 39χρονος προπονητής δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές με δημιουργικές ικανότητες ή κάποιον ξεχωριστό χαφ και επιθετικό που θα κάνει μόνος τη διαφορά. Βασίζει λοιπόν το παιχνίδι του στην άμυνα, εκεί όπου εντοπίζεται ο στόπερ Ράγκναρ Κλαβάν (φωτό) άλλωστε, ο πιο πεπειραμένος (παίζει στην Αουγκσμπουργκ) ποδοσφαιριστής της, στην απόπειρα διατήρησης του μηδέν στα μετόπισθεν και ενίοτε απολαμβάνει και μερικές επιτυχίες. Νίκησε τους Σλοβένους για παράδειγμα (με 1-0) τον περασμένο Σεπτέμβριο, ηττήθηκε οριακά (με 1-0) από τους Αγγλους τον προηγούμενο Οκτώβριο. Διάλεξε τον δρόμο της τακτικά, όπως τον είχαμε διαλέξει και εμείς στις αρχές της θητείας του Οτο Ρέχαγκελ, και όπου (και ότι) τη(ς) βγάλει.
ΚΥΠΡΟΣ
ΤΗ «ΧΤΙΖΕΙ» Ο ΠΑΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Στις 9 Ιανουαρίου του 2014 η κυπριακή ομοσπονδία ανακοίνωσε την πρόσληψη του Πάμπου Χριστοδούλου για τον πάγκο της εθνικής ομάδας εν όψει των προκριματικών για το Euro 2016. Ο 48χρονος τεχνικός σε όσους συλλόγους δούλεψε άφησε τη σφραγίδα του και μαζί και έναν τίτλο πρωταθλητή τη σεζόν 2011-12 στην ΑΕΛ. Με κύριο χαρακτηριστικό το να φτιάχνει ομάδες, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο στην εθνική που αποτελείται από έμπειρους και νεαρούς ποδοσφαιριστές και αν μη τι άλλο έχει αφήσει καλές εντυπώσεις ως τώρα στα προκριματικά για το Euro. Η νίκη μέσα στη Βοσνία είναι το κερασάκι στην τούρτα για μια Κύπρο που έχει ως βάση τον γκολκίπερ Γεωργαλλίδη, τους αμυντικούς Χαραλάμπους και Δημητρίου, τους μέσους Μακρίδη (αρχηγός, φωτό), Νικολάου, Εφραίμ και Αλεξάνδρου, ενώ στην επίθεση υπάρχουν ο Δημήτρης Χριστοφή και ο Νέστορας Μιτίδης. Μόλις επτά παίκτες ήταν πάνω από 30 ετών στην τελευταία 23άδα του Πάμπου Χριστοδούλου, στο ματς των προκριματικών με την Ανδόρα τον Ιούνιο.
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Ολλανδία
Γαλλία
Σουηδία
Βουλγαρία
Λευκορωσία
Λουξεμβούργο
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Πορτογαλία
Ελβετία
Ουγγαρία
Ν. Φερόε
Λετονία
Ανδόρα
3ος ΟΜΙΛΟΣ
Γερμανία
Τσεχία
Β. Ιρλανδία
Νορβηγία
Αζερμπαϊτζάν
Σαν Μαρίνο
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Ουαλία
Αυστρία
Σερβία
Ιρλανδία
Μολδαβία
Γεωργία
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Ρουμανία
Δανία
Πολωνία
Μαυροβούνιο
Αρμενία
Καζακστάν
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Αγγλία
Σλοβακία
Σκοτία
Σλοβενία
Λιθουανία
Μάλτα
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Ισπανία
Ιταλία
Αλβανία
Ισραήλ
ΠΓΔΜ
Λιχτενστάιν
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Βέλγιο
Βοσνία/Ερζεγοβίνη
Ελλάδα
Εσθονία
Κύπρος
9ος ΟΜΙΛΟΣ
Κροατία
Ισλανδία
Ουκρανία
Τουρκία
Φινλανδία
* Προκρίνεται ο πρώτος κάθε ομίλου. Οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι παίζουν μπαράζ για τέσσερα εισιτήρια.
Πηγή: sentragoal.gr