Αυγενάκης κατά ΕΠΟ και ΕΟΚ: «Ποιοι έχουν την ευθύνη για το μπάχαλο στα ερασιτεχνικά;»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε -έκτακτη- διαδικτυακή  συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα έβαλε με την κατάσταση που επικρατεί με την έως τώρα εφαρμογή του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε βάρος των ομοσπονδιών για την στάση τους.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε αριθμούς αναφορικά με τις αιτήσεις και την κατάσταση των σωματείων αλλά και πώς κινήθηκαν οι ομοσπονδίες.

Επίσης, έδωσε προθεσμία ως τις 30 Νοεμβρίου ώστε τα σωματεία να διορθώσουν ή να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 12 εκατ. ευρώ και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους για να μετάσχουν στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών.

Αναλυτικά όσα είπε: 

«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των νομίμως λειτουργούντων ερασιτεχνικών σωματείων στη χώρα μας, βάζει –επιτέλους- με διαφανή τρόπο, τάξη και νοικοκυροσύνη στο απολύτως άναρχο αθλητικό τοπίο.

Η ανάγκη στήριξης των σωματείων από τις επιπτώσεις του κορονοϊού έδωσε και την αφορμή για την εσπευσμένη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, που παράλληλα, θα αποτελεί από εδώ και πέρα τον πιστοποιημένο εκλογικό κατάλογο των αθλητικών φορέων (Ενώσεις και Ομοσπονδίες).

Έπρεπε να γνωρίζουμε, με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια, την τάξη μεγέθους. Πόσα είναι στο σύνολο τα νόμιμα ενεργά αθλητικά σωματεία σ’ όλη την Ελλάδα; Για να καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης του καθενός βάσει ορισμένων βασικών κριτηρίων όπως: πόσα αθλήματα καλλιεργούν, πόσους αθλητές έχουν και πόσους προπονητές νομίμως απασχολούν.

Παρά την επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ, στις 13 Απριλίου, προς όλες τις Ομοσπονδίες, Ολυμπιακές και μη, για αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων των σωματείων μελών τους, υπήρχαν αρκετές Ομοσπονδίες που για εβδομάδες δεν ανταποκρίθηκαν. Κώφευαν ή χρησιμοποιούσαν αστείες δικαιολογίες, για να μην αποστείλουν στοιχεία, να μην γνωστοποιήσουν την κατάσταση.

Και, κυρίως, αρνούνταν οι περισσότερες από τις «μεγάλες», όπως η ΕΠΟ (ποδόσφαιρο), η ΕΟΚ (μπάσκετ), ο ΣΕΓΑΣ (στίβος), η ΚΟΕ (υγρά αθλήματα), η ΕΙΟ (ιστιοπλοΐα).

Για τον ΣΕΓΑΣ:

Έγγραφο Παναγόπουλου – Σεβαστή στις 15/04/2020, με το οποίο αρνούνται να στείλουν στοιχεία.

  • Στις 4 Ιουνίου ανακοίνωση ΔΣ ΣΕΓΑΣ
  • Στις 14 Ιουνίου ο Σεβαστής «υβρίζει» σε επιστολή του προς σωματεία
  • Στις 29 Ιουνίου το ίδιο στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ
  • Ωστόσο, αίφνης έκαναν στροφή 180 μοιρών, είδαν «το φως το αληθινό» και στις 8 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν «Διαδικτυακό Σεμινάριο για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο», τάχα μου για να βοηθήσουν πλέον τα σωματεία τους, τα οποία τους έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη!
  • Βλέπετε, διαπίστωσαν από τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις του Μητρώου ότι μόνο 166 σωματεία έχουν ολοκληρώσει την προεγγραφή τους:

Και πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση! Και, σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίσαμε, ΜΟΝΟ τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση τόσο των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ όσο και των δημοτικών εγκαταστάσεων, σε 6 μήνες.

Και, φυσικά, ΜΟΝΟ τα εγγεγραμμένα ελεγμένα και νόμιμα σωματεία στο Μητρώο θα πάρουν μέρος στις εκλογές!

  • Εκείνοι, σύμφωνα με τη λίστα των ενεργών σωματείων που απέστειλαν σχετικά στη ΓΓΑ, δηλώνουν 368 εκλέκτορες! Δηλαδή, κατ’ αυτούς, είναι 368 τα ενεργά και νόμιμα Σωματεία.
  • Να το πω όσο πιο απλά γίνεται. Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα συνεχιζόταν η τακτική με τους «κατά δήλωση» κάθε Ομοσπονδίας εκλογικούς καταλόγους. Χωρίς διασταύρωση, χωρίς έλεγχο! Για τον ΣΕΓΑΣ π.χ. θα είχαν δικαίωμα ψήφου 368 σωματεία. Ή θα μοιράζονταν τα χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση, μετά από 12 χρόνια 368 Σωματεία, ασχέτως αν είναι ενεργά και νόμιμα! Έναντι άλλων, πολύ λιγότερων, που λειτουργούν νόμιμα και πραγματικά τα δικαιούνται.

Έως και σήμερα, έχουν προεγγραφεί 166 εξ αυτών, τα οποία και ελέγχουμε. Και όπως θα σας εξηγήσω σε λίγο, τον πήχη των μίνιμουμ κριτηρίων νομιμότητας, που θέτουν οι αθλητικοί νόμοι, τον περνάνε ελάχιστα σωματεία.

Κι εδώ μου γεννάται το πρώτο ερώτημα και το μοιράζομαι μαζί σας: Αυτές οι σχεδόν ισόβιες διοικητικές διάνοιες, ήξεραν την πραγματικότητα και την απέκρυπταν ή την αγνοούσαν; Πάντως, ότι κι αν ισχύει από τα δύο, τους καθιστά υπεύθυνους για το χάος, την αταξία και την έλλειψη νομιμότητας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φέρουν ακέραια την ευθύνη!

Για την ΕΠΟ:

  • Σε ερωτήσεις μου, την περίοδο της καραντίνας, σε επαναλαμβανόμενες τηλεδιασκέψεις για τη διαχείριση της πανδημίας, άκουγα ότι συνολικά υπάρχουν 10-11 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία στη χώρα μας! Εκ των οποίων, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχε από 4,5- 5,5 χιλιάδες ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία! Και αυτό ακούγονταν από τα στόματα υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών της ΕΠΟ!
  • Ωστόσο, την ίδια ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», στις 19 Μαΐου, η ΕΠΟ που έως τότε δεν ανταποκρινόταν, μας απέστειλε εσπευσμένα επιστολή με την οποία μας πληροφορούσε ότι τα ενεργά σωματεία της δύναμής της (ανά ΕΠΣ) είναι συνολικά 2.599!
  • Αργότερα, όμως, στις 10 Σεπτεμβρίου, με άλλο επίσημο έγγραφο της ΕΠΟ προς το Υφυπουργείο, προς τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού, έστειλαν τη δύναμη των ΕΠΣ προκειμένου να προχωρήσει η διασταύρωση των σωματείων που είχαν προεγγραφεί στο «Μητρώο» με εκείνα που κάθε Ομοσπονδία αναγνωρίζει ως ενεργά.
  • Και τι αναφέρει, λοιπόν, η ΕΠΟ με διαφορά μόλις 4 μηνών; Ότι το σύνολο των σωματείων της είναι 3.892! Εξ αυτών είναι ενεργά 2.882! Κι απ’ αυτά έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση τα 2.295! Και από αυτά, ξέρετε πόσα έχουν ολοκληρώσει σήμερα την αίτηση προεγγραφής στο Μητρώο; Μόλις 724 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία!
  • Τα υπόλοιπα, τι έγιναν; Τι ισχύει τελικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό το μπάχαλο; Μήπως κάποιοι από αυτούς που έβγαζαν πύρινες ανακοινώσεις εναντίον της Κυβέρνησης, διεκδικώντας λίγα λεπτά δημοσιότητας; Ή κάποιοι κοντυλοφόροι που με περισσή ευκολία «πυροβολούσαν» τον Υφυπουργό Αθλητισμού και την Κυβέρνηση;

Άραγε, οι υπόλοιπες χιλιάδες ερασιτεχνικών σωματείων που δήλωναν, δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη; Μήπως, τα στηρίζουν οικονομικά οι κατά τόπους ΕΠΣ; Δεν νομίζω! Ή γνωρίζουν ότι λειτουργούν εντελώς έξω από τις προϋποθέσεις των αθλητικών νόμων και δεν προεγγράφονται; Μήπως, η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά που δήλωναν δεν υπάρχουν καν; Είναι, δηλαδή, σωματεία σφραγίδες!

Για την ΕΟΚ: 

  • Να φέρω ακόμα ένα παράδειγμα: Η Ομοσπονδία μπάσκετ στις 4 Ιουνίου με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 1.200 και πλέον σωματεία της!
  • Ωστόσο, στη λίστα που απέστειλε στη ΓΓΑ για τη διασταύρωση των ενεργών με το Μητρώο, δήλωσε 1.019!
  • Και προεγγραφή έχουν ολοκληρώσει μόλις 265!
  • Η διαφορά είναι χαώδης! Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα είχαμε 1.019 (μπορεί και περισσότερους, ποιος ξέρει;), έναντι των 265 (δυνητικά) ψήφων.
  • Και θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι ήταν απαίτηση όλων των Ομοσπονδιαρχών, η Κυβέρνηση να τους δώσει τα χρήματα που είχαμε εξασφαλίσει για τα ερασιτεχνικά σωματεία, μετά από 12 χρόνια, για να τα μοιράσουν εκείνοι! Που ξέρουν, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά! Έλεγαν ότι ξέρουν καλά το ερασιτεχνικό τοπίο της Ομοσπονδίας τους. Τι ήξεραν αλήθεια; Κι αν ήξεραν την αλήθεια, γιατί την έκρυβαν τόσα χρόνια; Μήπως την καλλιεργούσαν οι ίδιοι;

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ (Στοιχεία ως Κυριακή 25 Οκτωβρίου):

5.344 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στο Μητρώο
4.918 σωματεία προχώρησαν στην αίτηση
3.167 σωματεία ολοκλήρωσαν την αίτηση (64,4%)
1.751 σωματεία δεν ολοκλήρωσαν ακόμα (35,6%). Συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία.

  • Από τα 3.167 σωματεία, που ολοκλήρωσαν, έχουν ήδη ελεγχθεί τα 2.930. Ο έλεγχος διακρίνεται στο αν πληρούν τα αγωνιστικά και τα οικονομικά κριτήρια, βάσει των αθλητικών νόμων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για την απόκτηση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.

2.678 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για τα αγωνιστικά κριτήρια, εκ των οποίων:
-696 τα πληρούν (25,99%)
-1.862 ΔΕΝ τα πληρούν (69,53%)
-120 τα πληρούν σε ορισμένα από τα αθλήματα που καλλιεργούν (4,48%)

2.394 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για τα οικονομικά κριτήρια, εκ των οποίων:
-291 τα πληρούν (12,16%)
-2.103 ΔΕΝ τα πληρούν (87,84%)

Σε 2.161 σωματεία έχει ολοκληρωθεί ο κοινός έλεγχος των δύο πεδίων (αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των τον οποίων ΜΟΝΟ 117 πληρούν και τα δύο κριτήρια (5,41%)!

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Α. Στο πεδίο των αγωνιστικών κριτηρίων, το 40% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου στο ζήτημα του ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ! Και το70-80% δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά! Γίνεται; Το πάρτι της «μαύρης εργασίας»! Πάρτι παρανομίας!

Β. Στο πεδίο των οικονομικών κριτηρίων, το 89% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου: Απολογισμός 2019 και Προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια. Πρακτικό ΔΣ ή ΓΣ, δηλαδή που θα πιστοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά τους! 1.953 Σωματεία δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και μόλις 244 πράττουν το προφανές στα 2.197 που έχουν ελεγχθεί σ’ αυτό το πεδίο!

Θυμίζω, πολλές Ομοσπονδίες αρνούνταν επί μακρόν (και μέχρι πρόσφατα) να υπακούσουν στους νόμους του κράτους και να υπαχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τις ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωσή τους και φυσικά την μη επιτρεπτή καταβολή της τακτικής επιχορήγησης.

Η ανοργανωσιά, η αδιαφάνεια, η προχειρότητα και η λογική μόνο των απαιτήσεων και ποτέ των υποχρεώσεων, καταδεικνύεται και από ακόμα ένα στοιχείο: Οι οφειλές Ομοσπονδιών και Σωματείων στα Εθνικά μας Αθλητικά Κέντρα ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια! Στο ΟΑΚΑ ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ., εκ των οποίων: 1 εκατ. η Ποδηλασία, 1 εκατ. το Μπάσκετ, 500.000 το Βόλεϊ, 250.000 ο ΣΕΓΑΣ, άλλα τόσα το Μπάντμιντον, 50.000 η Γυμναστική κ.ο.κ.

Ο ΣΕΓΑΣ, η Γυμναστική και η Ποδηλασία χρωστάνε σεβαστά ποσά και στον Άγιο Κοσμά, ο ΣΕΓΑΣ χρωστάει και στο Καυτανζόγλειο, όπου χρησιμοποιεί δωρεάν και γραφεία του Σταδίου, η ΕΟΚ χρωστάει στο Αλεξάνδρειο και πάει λέγοντας.

Δυστυχώς, οι ευθύνες και η διοικητική ανεπάρκεια των διοικήσεων επέτρεψε να αναπτυχθεί αυτή η ζοφερή εικόνα, που βλέπουμε σήμερα!

Η απάντησή μας: Λυπόμαστε που απορρυθμίσαμε την «τελειότητά» σας, αλλά δεν αξίζει αυτή η εικόνα στον ελληνικό αθλητισμό! Αυτή η ανοργανωσιά, η απειθαρχία, η αταξία στο αθλητικό οικοδόμημα ήρθε η ώρα να τελειώσει! Δεν μπορούν να μας κουνάνε και το δάχτυλο! Είτε συνένοχοι, είτε βολεμένοι, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτοι!

Και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μαζί με τα υπόλοιπα Μητρώα των Φορέων που ακολουθούν θα βάλουν τάξη σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση»!

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις προθεσμίες και στο πώς πρέπει να κινηθούν από εδώ και στο εξής τα σωματεία για να εγγραφούν στο Μητρώο

«30/10/2020 ολοκληρώνεται από τις Υπηρεσίες η α’ φάση ελέγχου των ολοκληρωμένων αιτήσεων. Για τις εν λόγω αιτήσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος, η ΓΓΑ στις 2/11/2020 θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα προκειμένου τα σωματεία να εισέλθουν ξανά στην αίτηση τους και να διορθώσουν τα λάθη τους.

Ως χρονικό διάστημα που μπορούν να θεραπεύσουν την αίτηση τους ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2020! Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Τα σωματεία που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την αίτησή τους θα πρέπει να το κάνουν μέχρι στις 30/11/2020, εάν φυσικά επιθυμούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ομοσπονδιών τους.

Σε αυτή την φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α., καθώς θα ολοκληρώνουν τον έλεγχο κάθε αίτησης, θα αποστέλλουν ταυτόχρονα ηλεκτρονικό μήνυμα στο εκάστοτε σωματείο προκειμένου αυτό να μπαίνει απευθείας στην αίτηση του και να διορθώνει τα όποια λάθη του.

Ως διάστημα θεραπείας των προαναφερόμενων αιτήσεων ορίζεται η 11η Δεκεμβρίου 2020.

Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι το μητρώο αθλητικών σωματείων παραμένει ΑΝΟΙΧΤΟ!

Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα ορίζονται μόνο για τα σωματεία που επιθυμούν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυσης λόγω Covid-19 και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Κάνουμε σαφές ότι:

Όσα σωματεία, ωστόσο, εγγραφούν ή/και ολοκληρώσουν την αίτηση τους στο μητρώο πέραν της παραπάνω ημερομηνίας, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ούτε στους εκλογικούς καταλόγους».

To Top