Αρχίζει το Euro γυναικών στα γήπεδα της Αγγλίας

Αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών, που θα φιλοξενηθεί στην Αγγλία.

Από το ξεκίνημα κιόλας της διοργάνωσης, με την αναμέτρηση της Αγγλίας με την Αυστρία στο «Ολντ Τράφορντ» (22:00), όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο αν οι Αγγλίδες θα μπορέσουν επιτέλους να τερματίσουν την εποχή της «ξηρασίας» τους, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό τους ως ένα από τα φαβορί, με επικεφαλής τη -νικήτρια του 2017 με την Ολλανδία- προπονήτρια Σαρίνα Βίγκμαν.

Από τα πιο «ανοιχτά» τουρνουά
Το τουρνουά, το οποίο αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της Covid-19, αναμένεται να είναι ένα από τα πιο «ανοιχτά» στην ιστορία, με κορυφαίες ομάδες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, να αγωνίζονται με ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Ισπανία και η -κάτοχος του τροπαίου- Ολλανδία.

Βίγκμαν, το «μυστικό» της Αγγλίας

Η Βίγκμαν οδήγησε την Ολλανδία στον πρώτο τίτλο της πριν από πέντε χρόνια και ανέλαβε την Αγγλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσπαθώντας να πετύχει το ίδιο επίτευγμα για μια ομάδα που έχει φτάσει δύο φορές σε τελικό στο Euro (1984, 2009) αλλά δεν έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο.
Η 52χρονη έχει ήδη κάνει τα… μαγικά της σε μια ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 και δεν έχει «γευθεί» ακόμη την ήττα σε 13 αγώνες, έχοντας στον πάγκο της την Ολλανδή προπονήτρια.
Η αγγλική ομάδα είναι γεμάτη με ταλέντο, δρέποντας τους καρπούς από την κορυφαία κατηγορία Γυναικών της Αγγλίας (Women’s Super League) που έγινε πλήρως επαγγελματική το 2018.

Η αρχηγός της Σουηδίας, Μάγκντα Έρικσον, η οποία αγωνίζεται στην -πρωταθλήτρια Αγγλίας- Τσέλσι, είπε ότι οι γηπεδούχοι θα είναι ο κύριος αντίπαλος της χώρας της για να σηκώσει το τρόπαιο στο Γουέμπλεϊ.
«Αν δεν πρέπει να πω τη Σουηδία, θα έλεγα ότι η Αγγλία έχει μια πολύ καλή ομάδα, μια συναρπαστική ομάδα με πολύ ταλέντο» δήλωσε η Έρικσον στο Reuters.
Ωστόσο, η Σουηδία, δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη, διαθέτει την εμπειρία να διανύσει την απόσταση μέχρι το… τρόπαιο, έχοντας κερδίσει την εναρκτήρια διοργάνωση το 1984, πριν αυτή διοργανωθεί από την UEFA.

Η Γερμανία με το ρεκόρ-τίτλων και η ανερχόμενη Ισπανία

Ωστόσο, όταν πρόκειται για μια ομάδα-νικητήρια στα Euro, υπάρχει φυσικά η Γερμανία των οκτώ τροπαίων, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, με έξι διαδοχικούς τίτλους από το 1995 έως το 2013.
Θα είναι στον 2ο όμιλο μαζί με την Ισπανία, η οποία θα «κυνηγήσει» τη διάκριση, παρόλο που έχει περάσει μόνο μία φορά (1997) πέρα από τα προημιτελικά.
Από την προηγούμενη διοργάνωση, το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα έχει… δυναμώσει, με την ομάδα της Μπαρτσελόνα να γίνεται υπερδύναμη, κατακτώντας το Champions League το 2021.
Αρχηγός της Ισπανίας είναι η επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Αλεξία Πουτέγιας, η οποία βραβεύτηκε με τη «Χρυσή Μπάλα» πέρυσι.

Η επιστροφή της Χέγκερμπεργκ

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αυτό το βραβείο, η Άντα Χέγκερμπεργκ -από τη Νορβηγία- (το 2018), κάνει την πολυαναμενόμενη επιστροφή της στο διεθνές ποδόσφαιρο, αφού δεν εκπροσώπησε την εθνική ομάδα για πέντε χρόνια, από το 2017 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, λόγω διαφωνίας με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
Κατέχει το ρεκόρ όλων των εποχών για τα περισσότερα γκολ σε Champions League με 59. Είναι μόλις 26 ετών.

Με ελλείψεις η Γαλλία, προοδεύει η Ιταλία και η κάτοχος Ολλανδία

Η Γαλλία συμπεριλαμβάνεται συνήθως μεταξύ των φαβορί, αλλά υπήρξαν ενδείξεις ότι μπορεί να μην πάνε όλα καλά στο «στρατόπεδο» της Κορίν Ντιάκρ. Η ομάδα «υπέκυψε» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, το οποίο εκείνη διοργάνωσε, χάνοντας στα προημιτελικά από τη -μετέπειτα φιναλίστ- ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επίσης, η ομοσπονδιακή προπονήτρια επέλεξε απροσδόκητα να ταξιδέψει στην Αγγλία χωρίς σημαντικές παίκτριες.
Αυτά μπορεί να είναι καλά νέα για την Ιταλία (4ος όμιλος), που θέλει να συνεχίσει τη σταθερή πρόοδό της υπό την προπονήτρια Μιλένα Μπερτολίνι, η οποία οδήγησε τη χώρα της στην πρώτη εμφάνισή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 20 χρόνια το 2019.
Για την -κάτοχο του τροπαίου- Ολλανδία, το “repeat” δεν είναι αδύνατο, ειδικά με τη σκόρερ Βιβιάνε Μιντέμα.
Οι δευτεραθλήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 «ταπεινώθηκαν» με 5-1 από την Αγγλία σε φιλικό την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα είναι ενισχυμένες από την πλέι μέικερ Λίκε Μάρτενς που αναρρώνει από τραυματισμό.

Το Euro των ρεκόρ

Το Euro, το οποίο θα διεξαχθεί σε οκτώ πόλεις της Αγγλίας, αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ. Ένα από αυτά είναι και το ρεκόρ προσέλευσης, αφού αναμένεται να συγκεντρώσει αριθμό-ρεκόρ θεατών στην Αγγλία αυτό το καλοκαίρι, με 500.000 εισιτήρια να έχουν ήδη πουληθεί. Το τουρνουά αναμένεται να προσελκύσει κοινό από τουλάχιστον 99 χώρες, με το 20% των αγορών των εισιτηρίων να προέρχονται από χώρες εκτός Αγγλίας.

Οι όμιλοι

1ος όμιλος (6-15 Ιουλίου)
Αγγλία («οικοδέσποινα»)
Νορβηγία
Αυστρία
Βόρεια Ιρλανδία

2ος όμιλος (8-16 Ιουλίου)
Γερμανία
Ισπανία
Δανία
Φινλανδία

3ος όμιλος (9-17 Ιουλίου)
Ολλανδία
Σουηδία
Ελβετία
Πορτογαλία

4ος όμιλος (10-18 Ιουλίου)
Γαλλία
Ιταλία
Βέλγιο
Ισλανδία

Φάσεις νοκ άουτ:
Προημιτελικά:
1. Νικητής 1ου ομίλου – Δεύτερος 2ου ομίλου, 20 Ιουλίου/ Μπράιτον
2. Νικητής 2ου ομίλου – Δεύτερος 1ου ομίλου, 21 Ιουλίου/ Μπρέντφορντ
3. Νικητής 3ου ομίλου – Δεύτερος 4ου ομίλου, Γουίγκαν
4. Νικητής 4ου ομίλου – Δεύτερος 3ου ομίλου, 23 Ιουλίου/ Ρόδεραμ

Ημιτελικά:
Νικητής προημιτελικού 1 – Νικητής προημιτελικού 3, 26 Ιουλίου/Σέφιλντ
Νικητής προημιτελικού 2 – Νικητής προημιτελικού 4, 27 Ιουλίου/ Μίλτον Κέινς

Τελικός:
Νικητής Ημιτελικού 1 – Νικητής Ημιτελικού 2, 31 Ιουλίου, Στάδιο Γουέμπλεϊ (Λονδίνο)

Η διαδρομή της διοργάνωσης
Η πρώτη διοργάνωση της UEFA για εθνικές γυναικείες ομάδες διεξήχθη από το 1982 έως το 1984 και το τρόπαιο κατέκτησε η Σουηδία. Μετά από αυτήν θεσπίστηκε ένα τελικό τουρνουά τεσσάρων ομάδων και η άνοδος του τουρνουά «γέννησε» το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών της UEFA το 1991.
Για το 1997, οι τελικοί έφτασαν σε οκτώ ομάδες με φάση ομίλων και κάθε τέσσερα χρόνια, για να αποφευχθούν συγκρούσεις με το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA. Το τελικό τουρνουά επεκτάθηκε σε 12 ομάδες το 2009 και 16 το 2017.

Οι τίτλοι
1984: Σουηδία
1987: Νορβηγία
1989: Δ. Γερμανία
1991: Γερμανία
1993: Νορβηγία
1995: Γερμανία
1997: Γερμανία
2001: Γερμανία
2005: Γερμανία
2009: Γερμανία
2013: Γερμανία
2017: Ολλανδία

To Top