Θετική συνεχίζει να είναι η πορεία της χώρα μας σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς 14 ημέρες μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων η επιδημιολογική καμπύλη εξακολουθεί είναι σταθερή.
Όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, είναι ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία της επιδημίας, αφού όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα παρά το άνοιγμα της χώρας, συνεχίζουν να είναι χαμηλά.
Το ίδιο ισχύει και για τους βαριά πάσχοντες από covid-19 οι οποίοι μειώνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με τις αρχές με μέσα Απριλίου που τοποθετείται το υψηλότερο σημείο της επιδημίας στη χώρα μας. Εάν συνεχισθεί έτσι η πορεία είναι πιθανό- μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr – σύντομα και η Ελλάδα όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία – να μπορεί να μιλήσει για το τέλος της επιδημίας στη χώρα μας.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανισθεί πλήρως. Θα συνεχίζει να υφίσταται αλλά η μεταδοτικότητα θα είναι εξαιρετικά χαμηλή μέσα στο καλοκαίρι, και φυσικά δεν αποκλείεται ένα δεύτερο κύμα από το Φθινόπωρο, για το οποίο άλλωστε προετοιμάζονται οι περισσότερες κυβερνήσεις. Πάντως η διστακτικότητα των ειδικών εστιάζεται στο γεγονός πως αν ανακοινώσουν ότι ο κορονοϊός έχει περιορισθεί άρδην στη χώρα μας, πιθανώς οι πολίτες να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και να μην τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα προφύλαξης όπως είναι οι αποστάσεις.
Τα θετικά αποτελέσματα από την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος σημείωσε ότι δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
«Όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι -δυστυχώς- τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σήμερα, 75 ημέρες μετά, το Ρίο είναι έτοιμο να δώσει εξιτήριο στη μοναδική ασθενή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο!
Ήταν 4 Μαρτίου όταν το Νοσοκομείο Ρίου ξεκινούσε έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στον κορονοϊό καθώς ξεκίνησε η νοσηλεία του πρώτου επίσημα επιβεβαιωμένου θετικού ασθενή στον ιό, ενός 66χρονου Έλληνα που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Δυστυχώς, όμως, εκείνος ήταν και το πρώτο θύμα στη χώρα.
Το χρονικό
«Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου», ανέφερε τότε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Όπως έλεγε «Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».
Ο 66χρονος είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο και το Σινά, όπου είχε μεταβεί με οργανωμένη εκδρομή. Αρχικά η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, καθώς η Αίγυπτος δεν περιλαμβανόταν στις χώρες αναφοράς του κορονοϊού, ενώ ούτε ο ίδιος το είχε συσχετίσει με αποτέλεσμα να μην αναφέρει στο ιατρικό προσωπικό με το οποίο ήρθε σε επαφή ότι είχε επιστρέψει από ταξίδι.
Ο 66χρονος άνδρας μπήκε για νοσηλεία στο Ρίο ενώ η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους εστάλησαν δείγματα του ασθενή στο Παστέρ και τα θετικά αποτελέσματα, εξέπληξαν δυσάρεστα.
Ο 66χρονος ήταν περιφερειακός σύμβουλος που ζούσε στην Αμαλιάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3:15 τα ξημερώματα της 10η Μαρτίου, στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.
Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας: «Ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».
75 ημέρες μετά
Σήμερα, 75 ημέρες μετά, το Ρίο είναι έτοιμο να δώσει εξιτήριο στη μοναδική ασθενή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο. Πρόκειται για μία γυναίκα, η κατάσταση της οποίας έχει βελτιωθεί και άμεσα αναμένεται να πάρει εξιτήριο, τόνισε στο thebest.gr ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος. Τις τελευταίες ημέρες (περίπου μια εβδομάδα) στο νοσοκομείο του Ρίου, ως προς τον κορονοϊό, νοσηλεύεται μόνο αυτή γυναίκα ενώ διαρκώς νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά, τα οποία όλα ωστόσο τον τελευταίο μήνα, ήταν αρνητικά, προσθέτει ο κ. Γώγος.
Επιπρόσθετα, εξηγεί, πως όλα τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο με εικόνα λοίμωξης αναπνευστικού, νοσηλεύονται στους χώρους για τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των σχετικών τεστ και στη συνέχεια προωθούνται στις αντίστοιχες κλινικές.
«Τον τελευταίο μήνα όλα τα ύποπτα που νοσηλεύτηκαν ήταν αρνητικά και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Είναι καλά τα πράγματα μέχρι στιγμής. Τα παρακολουθούμε και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα δεδομένα μετά την άρση των μέτρων».
Επίσης αρνητικά είναι όπως πληροφορείται το thebest.gr τα 201 τεστ που εξέτασε το εργαστήριο αναφοράς που στεγάζεται στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. 70 δείγματα αφορούν το Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο και 57 το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο και όλα ελήφθησαν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Αρνητικά είναι και άλλα 74 δείγματα από νοσοκομεία που εξέτασε το εργαστήριο.