Δύο εικοσιτετράωρα κράτησε το θρίλερ με το δημοψήφισμα, που απειλούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αφού οι σκέψεις αυτές τελείωσαν οριστικά για τον Γιώργο Παπανδρέου μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να… τελειώσει και η ίδια η κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού ο πρόεδρός της έκανε καταρχήν δεκτό το αίτημα του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης.
Η νέα αυτή κυβέρνηση, εφόσον σχηματιστεί, θα έχει μικρή διάρκεια ζωής και ποκλειστικό σκοπό να επικυρώσει νομοθετικά τη δανειακή σύμβαση – «κούρεμα» της 26ης Οκτωβρίου, ενώ κατόπιν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Πρωθυπουργός σ’ αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση δεν θα είναι, βάσει αιτήματος Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχθεί να παραιτηθεί από τη θέση του και χαιρέτισε τη δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της δανειακής σύμβασης.
Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις. Συνέπεια ήταν να υπαναχωρήσει στην αρχική ιδέα του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη δικαιολογία ότι η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε να προσυπογράψει το «κούρεμα».
Τις εξελίξεις και τη διαφαινόμενη συναίνεση επικρότησαν με δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι εταίροι και ειδικότερα Γερμανία και Γαλλία, που μίλησαν με τρόπο ο οποίος δεν θύμιζε καθόλου τους ωμούς χθεσινοβραδινούς εκβιασμούς των Καννών…