Η ελληνική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ αριθμεί πάνω από 200 άτομα, αλλά η ελληνική παρουσία είναι σημαντική και σε άλλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ.
Ο φόβος έχει κυριαρχήσει και η ανησυχία για την ελληνική κοινότητα στο Ισραήλ μεγαλώνει μετά την ένταση που έχει κλιμακωθεί στη Μέση Ανατολή.
Στις 7 το πρωί, όταν ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση των μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινά χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί Έλληνες ήταν στους δρόμους. Οι σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα και τα νέα για ανθρώπινα θύματα διαδόθηκαν γρήγορα.
«Στον δρόμο ακούσαμε κάτι σειρήνες. Ακούσαμε στο ράδιο ότι αντάρτες από τη Γάζα μπήκαν μέσα στα χωριά που είναι κοντά στα σύνορα», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ιεροσολύμων.
Η ελληνική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ αριθμεί πάνω από 200 άτομα, αλλά η ελληνική παρουσία είναι σημαντική και σε άλλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ, όπου διαμένει ο Δημήτρης Μαυρωτάς, ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών του Ισραήλ.
«Η μόνη οδηγία που έχουμε είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όντως είναι πολύ ήσυχα εδώ πέρα δεν κυκλοφορεί άνθρωπος, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, είμαστε στο σπίτι έχουμε οδηγία να είμαστε σε επιφυλακή άμα χτυπήσουν οι σειρήνες να πάμε στα καταφύγια», ανέφερε ο Δημήτρης Μαυρωτάς.
Οι δρόμοι στο Τελ Αβίβ έχουν αδειάσει, καθώς οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν σε επιφυλακή για πιθανές νέες επιθέσεις της Χαμάς. Στα περισσότερα από τα δέκα και πλέον χωριά στα οποία εισέβαλαν το πρωί μέλη της Χαμάς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα και να ληφθούν όμηροι, δεν υπάρχουν Έλληνες.
Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.
Πολλοί φοβούνται ότι η σημερινή επίθεση της Χαμάς ήταν μόνο το πρώτο στάδιο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που έχει αναζωπυρώσει την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι ελπίδες για ταχεία επίλυση και επιστροφή στην ειρήνη λιγοστεύουν.