Μεγάλες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια έρχονται το επόμενο διάστημα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν 188.000 εργαζομένους στο Δημόσιο που εργάζονται υπό το καθεστώς αυτό.
Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» οι αλλαγές που θα γίνουν θα κινηθούν σε δυο άξονες:
- Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων στο μισό και
- Εξορθολογισμός των επιδομάτων.
Συγκεκριμένα, τα ειδικά μισθολόγια από 20 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε περίπου 8 με 9. Η μείωση δεν σημαίνει και κατάργηση αλλά συγχώνευση ειδικών μισθολογίων που έχουν παρόμοιο αντικείμενο απασχόλησης.
Οσον αφορά στα επιδόματα, οι αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο, την εξίσωση των αποδοχών όσων έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά και ενώ κάποια θα παραμείνουν (όπου οι συνθήκες εργασίας το απαιτούν), κάποια άλλα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.
Δεν θα γίνουν μειώσεις
Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα γίνουν με «οδηγό» το νέο ενιαίο μισθολόγιο που υιοθετήθηκε πέρυσι, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν υπάρχουν μειώσεις στις αποδοχές για κάποιον υπάλληλο, αυτές θα καλύπτονται από την προσωπική διαφορά, η οποία θα αντισταθμίζεται από τις μελλοντικές αυξήσεις που θα λάβουν εξαιτίας της μισθολογικής ωρίμανσης ή των προαγωγών.
Αν προκύψουν αυξήσεις θα δοθούν σε βάθος 4ετίας
Από την άλλη πλευρά, αν προκύψουν αυξήσεις, θα χορηγηθούν σε βάθος τετραετίας.
Οι αλλαγές που θα γίνουν στα ειδικά μισθολόγια θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ούτε όφελος, ούτε απώλεια για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, αν σε μια κατηγορία ειδικού μισθολογίου υπάρξει αύξηση δαπάνης μισθοδοσίας, σε κάποια άλλη θα πρέπει να υπάρξει ισόποση μείωση.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο, μέσα από τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, γιατροί και πανεπιστημιακοί να δουν κάποια, έστω και συμβολική, αύξηση των αποδοχών τους.
Πώς θα υπολογίζονται οι νέες αποδοχές
Σε κάθε ειδικό μισθολόγιο θα χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς οι αποδοχές ενός βαθμού και οι υπόλοιποι θα διαμορφώνονται ως ποσοστό επί των αποδοχών αυτού.
Για παράδειγμα στους πανεπιστημιακούς θα μπορούσε ως σημείο αναφοράς να οριστούν οι αποδοχές του καθηγητή πανεπιστημίου, ενώ οι αποδοχές των άλλων βαθμών θα διαμορφώνονται ως ποσοστό επί των αποδοχών του σημείου αναφοράς.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή «για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ετσι, για τους πανεπιστημιακούς, θα είναι ο βασικός μισθός συν το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης, καθώς και η πάγια αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια».
Εκτός από τα παραπάνω επιδόματα, προβλέπεται και η διατήρηση ενός επιδόματος που θα αφορά τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Το επίδομα αυτό, όμως, θα καταβάλλεται μετά την αξιολόγηση του υπαλλήλου και θα συνδέεται με την ενεργό άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων του.
Επιπλέον θα καταργηθεί το χρονοεπίδομα κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Ωστόσο, για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών θα υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για 1 έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε 2 χρόνια.
Ακόμη, η μισθολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των νέων και παλαιότερων υπαλλήλων θα διευρυνθεί σε δύο επίπεδα:
- Πρώτον, μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών υπαλλήλων (για παράδειγμα μεταξύ καθηγητή πανεπιστημίου και λέκτορα, μεταξύ πρέσβη και ακόλουθου πρεσβείας κ.ο.κ.).
- Δεύτερον, εντός της ίδιας κατηγορίας ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, με στόχο να αυξηθούν οι αποδοχές εκείνων που έχουν περισσότερα έτη υπηρεσίας (κυρίως άνω των 25 ετών).
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, πέραν των προαναφερθέντων αλλαγών, αν δεν προσδιορισθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα, τότε θα πρέπει να «παγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις για δύο χρόνια (2017-2018), όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, ενδεχομένως να μη χρειαστεί ούτε να «παγώσουν» οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων ούτε να προσδιοριστούν ισοδύναμα μέτρα.
Πηγές: iefimerida.gr, kathimerini.gr