Απόλυτη δικαίωση για την χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004 στα 400 μέτρα εμπόδια, Φανή Χαλκιά, όπως αποκαλύπτει το contra.gr.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, στην υπόθεση ντόπινγκ που εκδικάζεται τους τελευταίους μήνες και στην οποία κατηγορούνται δεκάδες αθλητές, προπονητές και παράγοντες.
Το Εφετείο απήλλαξε ομοφώνως τόσο τη -σήμερα- 37χρονη πρωταθλήτρια, όσο και τον προπονητή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο (κατηγορείτο για προμήθεια παράνομων ουσιών), αναγνωρίζοντας ότι αμφότεροι έπεσαν θύματα του κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων.
Η εκδίκαση αφορά τα αποτελέσματα των αιφνιδιαστικών ελέγχων του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (WADA) το 2008. Στις έρευνες βρέθηκαν θετικά δείγματα αρκετών Ελλήνων αθλητών, με συνέπεια, πέραν των αθλητικών πειθαρχικών εξελίξεων, να υπάρξουν και ποινικές διώξεις για χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης, τη χρησιμοποίηση από κοινού απαγορευμένης χημικής ουσίας από αθλητή και ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη, την κατασκευή, πώληση, προμήθεια και κατοχή ουσιών.
Τα δείγματα της Φανής Χαλκιάς ήταν θετικά στην ουσία M3 (μεθυλτριενολόνη), ωστόσο τόσο η ίδια, όσο και ο δικηγόρος της, Γιάννης Μαρακάκης, έδωσαν αγώνα δρόμου για πέντε χρόνια, ώστε να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ενοχή.
“Απαράδεκτη η στάση του ελληνικού Δημοσίου”
“Για πρώτη φορά το ΕΣΚΑ, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο Υγείας προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη νόθευση σκευασμάτων σκευασμάτων διατροφής στην Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε θετικά δείγματα σε ελέγχους ντόπινγκ”, εξήγησε στο Contra.gr ο Γιάννης Μαρακάκης.
“Η ελληνική δικαιοσύνη αποδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο κρούσμα ήταν κι αυτό αποτέλεσμα χρήσης νοθευμένου σκευάσματος, το οποίο είχε διοχετευθεί στην ελληνική αγορά και διατίθετο μέσω φαρμακείων”.
Δεκάδες αθλητές τόσο από τον χώρο του στίβου, όσο και από άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, έχουν πέσει θύμα αυτής της εξέλιξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές στίβου σε Τζαμάικα και ΗΠΑ καταφέρονται νομικά εναντίον εισαγωγέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρεώνοντας εκεί ορισμένα κρούσματα ντόπινγκ.
Στην Ελλάδα, ο έμπειρος νομικός είχε δικαιωθεί και στην υπόθεση του ποδοσφαιριστή της Ξάνθης, Χρήστου Λισγάρα, ο οποίος επίσης είχε πέσει θύμα νοθευμένου σκευάσματος (οξιλοφρίνη), το οποίο πωλείται νομιμότατα σε καταστήματα με σχετικά προϊόντα.
“Δεν μπορεί να συνδεθεί το ζήτημα με αθλητές σε επίπεδο εγκληματικής δίωξης. Η σημερινή μετάφραση των δεδομένων σε απαλλαγή της Φανής Χαλκιά αποτελεί μία δικαίωση των αγώνων που είχε αρχίσει εναντίον των νοθευμένων σκευασμάτων της ελληνικής αγοράς”.
Ο αγώνας κατά των νοθευμένων σκευασμάτων δεν είναι εύκολος, αφού μέχρι τώρα γινόταν αθρόα εισαγωγή προϊόντων, χωρίς ελέγχους από το ελληνικό κράτος.
“Μετά από προσωπικές καταγγελίες, φιλτράρονται και ελέγχονται πολλές παρτίδες που γνωρίζαμε ότι ήταν προβληματικές. Πλέον, οι εισαγγελείς πρέπει να ασκούν ποινικές διώξεις κατά φυσικών προσώπων και εταιριών που εισάγουν αυτές τις παρτίδες σκευασμάτων, οφείλουν να ειδοποιούν τις αρχές και να ενημερώνουν τους αθλητές να καταγγέλουν τέτοια περιστατικά και να τα αποφεύγουν”.
Ακόμα και μετά από χρόνια σπίλωσης του ονόματος και μιας ανεπανάληπτης επιτυχίας όπως το χρυσό του 2004, η δικαίωση ήρθε για τη Φανή Χαλκιά: “Η ανίχνευση της ουσίας στον οργανισμό της κ. Χαλκιά προέκυψε από προϊόν που υποτίθεται θα βελτίωνε την απόδοσή της, αλλά μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει. Επιδοθήκαμε σε έναν αγών δρόμου για να δούμε που κρυβόταν η αλήθεια, πού κυκλοφόρησε η ουσία, και να έχουμε καλύτερη εικόνα και να είμαστε εξοπλισμένοι σε άριστο βαθμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε το σύστημα”.
“Επιτέλους, για έναν άνθρωπο που έχει διωχθεί πειθαρχικά, είναι απαράδεκτο η ελληνική δικαιοσύνη να ζητάει ποινές, όταν η ίδιες οι αρχές δεν έχουν κάνει παρά λίγα πράγματα για να αποκρούσουν το φαινόμενο των νοθευμένων σκευασμάτων”.