Ο τρόμος της βίας των Ταλιμπάν πλανάται και πάλι πάνω από το Αφγανιστάν.
Αν και η Καμπούλ δεν απειλείται ακόμη άμεσα, οι Ταλιμπάν πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Λογκάρ, περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να δεχθεί πίεση από τους εξτρεμιστές αντάρτες εντός 30 ημερών.
Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ διέταξε την Παρασκευή το προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας από τους Ταλιμπάν, την ώρα που οι ισλαμιστές αντάρτες πλησιάζουν την αφγανική πρωτεύουσα.
Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ στα ανατολικά είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να σταλούν 3.000 αμερικανοί στρατιωτικοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες ώστε η πρεσβεία να μετεγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.
«Η Καμπούλ δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιβάλλον απειλής. Αλλά σαφώς αν κοιτάξεις τι έκαναν οι Ταλιμπάν, θα δεις ότι προσπαθούν να απομονώσουν την Καμπούλ», δηλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Παρασκευή δείχνει τους Ταλιμπάν δίπλα σε ελικόπτερα τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι του αφγανικού στρατού στην αεροπορική βάση Shindand στη Χεράτ.
«Είμαστε πάντα ανήσυχοι για τον αμερικανικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ενός αντιπάλου και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν χάνουμε ποτέ την προσοχή μας», τόνισε ο Κίρμπι.
Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
«Η κατάληψη της εξουσίας μέσω στρατιωτικής δύναμης είναι μια χαμένη πρόταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο ή σε πλήρη απομόνωση του Αφγανιστάν. Μόνο μια πολιτική διευθέτηση με διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του Αφγανιστάν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα «βαθύτατα ταραγμένος» μετά τις πληροφορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών από τους Ταλιμπάν.
“Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται».
Ο Γκουτέρες κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως την επίθεσή τους στη χώρα και προειδοποίησε ότι το «Αφγανιστάν βγαίνει εκτός ελέγχου».
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση αυτή, παρά την ταχύτητα με την οποία ο αφγανικός στρατός αποσυντίθεται, κάτι που έχει απογοητεύσει πολύ την Ουάσινγκτον, που δαπάνησε κάπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να τον εκπαιδεύσει και να τον εξοπλίσει.