Πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Δεν τους θυμάται σχεδόν κανένας, αλλά υπήρξαν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Άρη και πληρώθηκαν για να… κάθονται ή να παίζουν ελάχιστα, ανεξάρτητα από το “μέγεθος” του ονόματός τους. Με αφορμή την υπόθεση Πέσκοβιτς, που ευτυχώς για τον Άρη είχε θετική κατάληξη το PRESSARIS θυμίζει μια 11αδα ανάλογων περιπτώσεων παικτών.
Του Παναγιώτη Κυμπριχτσή
ΡΕΝΑΤΟ ΠΙΟΒΕΖΑΝ (Τερματοφύλακας)
Βρέθηκε στον Άρη από τα ερασιτεχνικά της Ιταλίας και συγκεκριμένα την Μεζοκορόνα. Αποκτήθηκε την τελευταία στιγμή πριν κλείσουν οι καλοκαιρινές μεταγραφές του 2009 ως μια λύση στα γκολπόστ πίσω από τον Σηφάκη. Έκανε το αγροτικό του και έφυγε χωρίς συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι την ίδια χρονιά. Δεν ξανά έβαλε ποδοσφαιρικά παπούτσια καθώς αποσύρθηκε το επόμενο καλοκαίρι από την ενεργό δράση, ώντας μόλις 24 ετών.
ΙΡΑΚΛΙ ΒΑΣΑΚΙΝΤΖΕ (Αμυντικός)
Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία, όταν ο Γεωργιανός φόρεσε τα κιτρινόμαυρα και αγωνίστηκε στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε 3 φορές, με την ποιότητα του να μην δικαιολογεί την παρουσία του στον σύλλογο. Βολοδέρνει έως και σήμερα στα τοπικά της πατρίδας του.
ΠΑΜΠΛΟ ΚΟΪΡΑ (Αμυντικός)
Στα νιάτα του ήταν ελπιδοφόρος, καθώς συμμετείχε σε όλες τις “μικρές” ομάδες της εθνικής του. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Ισπανό, που ήρθε στον Άρη το 2006, και έφυγε μετά από λίγους μήνες, κάνοντας 8 συμμετοχές. Κανένας δεν το θυμάται, και ας ήρθε σαν όνομα…
ΑΑΡΟΝ ΕΣΚΟΥΔΕΡΟ (Μέσος)
Την πρώτη χρονιά που οι λατίνοι, ερχόντουσαν σαν στρατιά στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη , εμφανίστηκε και ο Ααρόν Εσκουντέρο. Προήλθε από τα αζήτητα τις Ισπανίας, ενώ του καταγράφηκαν και συμμετοχές στην τρίτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όμως ο συγκεκριμένος μετά από δύο παιχνίδια που έδωσε με τα κίτρινα πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή.
ΘΕΣΑΡ ΟΡΤΙΘ (Αμυντικός)
Αποκτήθηκε δανεικός την χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2009-10. Μέχρι πρότινος φορούσε την φανέλα της Αλμπαθέτε, ενώ τα δικαιώματά του ανήκαν στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Μηδαμινή προσφορά στα δύο ματς που επέλεξε ο Κούπερ να τον χρησιμοποιήσει, επιστρέφοντας μετά το πέρας της χρονιάς στην πατρίδα του.
ΓΙΟΥΡΙΤΣΑ ΒΡΑΝΙΕΣ (Μέσος)
Ο διεθνής Κροάτης ήρθε με σπουδαίες περγαμηνές να προσφέρει στην ομάδα, αλλά ο χρόνιος τραυματισμός που είχε στο πόδι του δεν του επέτρεψε να βοηθήσει. Ενδεικτικό, το γεγονός ότι αγωνίστηκε συνολικά 66 λεπτά, έχοντας στο ενεργητικό του 6 πάσες και 4 λάθη.
ΑΛΒΑΡΟ ΠΟΡΤΙΓΙΑ (Μέσος)
Αγωνίστηκε τρεις φορές με τα κιτρινόμαυρα, το 2010, και έφυγε κακήν κακώς. Στα 120 λεπτά που του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει μέσα στο χορτάρι τον λόγο που αποκτήθηκε, δεν έδειξε σπουδαία πράγματα. Επόμενη του ομάδα η Ματζανταχόντα, κάπου στα ερασιτεχνικά των Ιβήρων. Ο έτερος Πορτίγια πάντως, ο Κριστιάν, αν και έμεινε λίγο στην ομάδα και καλά έπαιξε και με τον κόσμο δέθηκε…
ΙΑΝ ΝΤΕΪΛΙ (Μεσοεπιθετικός)
Ήρθε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιρλανδίας το καλοκαίρι του 2009. Ποτέ δεν καταλάβαμε ποια ήταν η πραγματική του θέση. Έμοιαζε περισσότερο σέντερ φορ, οι προπονητές του ωστόσο είτε τον χρησιμοποιούσαν στις πτέρυγες, είτε στο χώρο μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής. Ιδιαίτερα αργός, με λίγες αρετές στο παιχνίδι του, μέτρησε 7 συμμετοχές, στις οποίες κατάφερε να σουτάρει 4 φορές.
ΝΤΑΪΣΟΥΚΕ ΣΑΚΑΤΑ (Μεσοεπιθετικός)
Ο πρώτος Ιάπωνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε με τη φανέλα του Άρη. Αποκτήθηκε πριν τα παιχνίδια με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου και αγωνίστηκε δίχως να ξεχωρίσει. Μπορεί να είχε κάποια καλά χαρακτηριστικά, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας με τους συμπαίκτες και προπονητές του, καθώς δεν γνώριζε Αγγλικά, δεν του έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί.
ΦΑΜΠΙΑΝΟ ΛΙΜΑ (Επιθετικός)
“Έσκασε” ως μεταγραφή την τελευταία μέρα που είχαν δικαίωμα να κάνουν οι κίτρινοι. Ο κόσμος τον είδε να αγωνίζεται συνολικά 44 λεπτά. Εντύπωση έκανε ο σωματότυπος του, που θύμιζε περισσότερο πυγμάχο. Μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη επιλογή της τελευταίας στιγμής. Τελικά αν έχεις άστρο και καλό μάνατζερ έχεις προοπτική να γίνεις ποδοσφαιριστής όπως ο εν λόγω κύριος.
ΦΕΡΑΡΙ ΚΑΚΑ (Επιθετικός)
Αγωνίστηκε το 2007 για 51 λεπτά, χωρίς να ακουμπήσει τη μπάλα. Είναι να απορεί κανείς (και) για αυτήν την μεταγραφική κίνηση. Εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη μετά τον Άρη… Όχι ότι υπήρχε σε κανέναν χάρτη πριν.
* Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και δεύτερη (ίσως και τρίτη) ανάλογη 11αδα παικτών, ειδικά την “μαύρη” 10ετία (2004-2014)… Υπάρχει φυσικά ο Πέσκοβιτς, ο Χουάνμα, ο Άντερσον Κόστα και πολλοί άλλοι.