Πολλή κουβέντα άνοιξε, τελευταία, μετά τον τραυματισμό του Μπράμπετς, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του νεαρού στόπερ, του Αηδόνη, απ’ την ευρωπαϊκή λίστα, σε σχέση με το ποιος θα έπαιζε στην θέση αυτή στο εκτός έδρας παιχνίδι, στην Αρμενία. Αυτό σε πρώτο χρόνο, καθώς το “ύπουλο” του χτυπήματος αναγκάζει τον Άρη να κινηθεί για απόκτηση 2 παιχτών για το κέντρο της άμυνας, όπως εγώ πιστεύω και καταθέτω εδώ, στο PRESSARIS.
Τα όσα έγιναν ή όχι στο 1-1 του μακρινού Γερεβάν πιστοποιούν του λόγου το αληθές καθώς, πέρα απ’ την απουσία δεύτερου κεντρικού αμυντικού και απενεργοποίησης επί της ουσίας του νεαρού Αηδόνη, η μετατόπιση Οντουμπάγιο στο κέντρο της άμυνας επέφερε σωρεία κυμάτων, στο όριο της τρικυμίας, που φάνηκαν στην τεράστια, τριπλή ευκαιρία των γηπεδούχων στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Το πραγματικό ποδόσφαιρο δεν είναι Play Station…
Ο αλχημιστής
Τον αλχημιστή μου τον έκανε δώρο η Χριστιάνα, Ελληνοαυστριακή, εποχιακή ,καψούρα, στα γενέθλιά μου το καλοκαίρι του 2004. Στο πολυσυζητημένο βιβλίο του Κοέλο, υπήρχε η, κλασική πλέον, έκφραση πως: “Όταν επιθυμείς κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις”! Βέβαια, εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο, οργάνωση, δομή, στόχευση, σχέδιο, δηλαδή. Με αλχημείες δεν μπορείς να νοείσαι σοβαρός σε επίπεδο ανταγωνισμού. Το περσινό παράδειγμα, με τις ευλογίες πολλών, είναι χαρακτηριστικό. “Μπορεί να αγωνιστεί ο Πίρσμαν στην θέση”, έλεγαν πολλοί. Εκτέθηκε ο Πίρσμαν, εκτέθηκε ο Άρης.
Είναι ακατανόητο, στο μυαλό μου, να συμβαίνουν λάθη σε τέτοιο επίπεδο. Λάθη επί της ουσίας, αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Καταρχάς, κατορθώνεις να επικοινωνείς πως δεν εμπιστεύεσαι την μία εκ των φετινών μεταγραφών σου, τον σέντερ μπακ, δημιουργώντας πρόβλημα στο σύνολο αλλά και στην ψυχολογία του παίχτη. Ακατανόητο! Από εκεί και πέρα, ρισκάρεις, καθώς είναι απαραίτητο να προκριθείς στην επόμενη φάση. Αν μιλάμε για Άρη που εξελίσσεται, αυτός ο ευρωπαϊκός σταθμός είναι σκαλοπάτι που οφείλεις να προσπερνάς. Ρισκάρεις, γιατί το πραγματικό ποδόσφαιρο δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη και αλλαγές σε ηλεκτρονικό παιχνίδι που καλύπτουν το κενό, να βάζεις έναν παίχτη εκεί, οπουδήποτε, να πατάς κουμπιά και αυτός να ανταποκρίνεται.
Η φιλοσοφική λίθος
Οι αλχημιστές, μάγοι και αποκρυφιστές του Μεσαίωνα, αλλά και άλλης εποχής, έψαχναν την φιλοσοφική λίθο και από εκεί θα οδηγούνταν στο ελιξίριο της ζωής! Φαντάζομαι εργαστήρια, με μπουκαλάκια ανακατεμένα, ουσίες διαφόρων χρωμάτων, μυρωδιές, χημείες, εκρήξεις. Περιττό να αναφερθεί πως διάφοροι “μάγοι” και πειραματιστές έχουν ασχοληθεί με την ομάδα μας, τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα. Μάγοι που, “οι βοηθοί” τους, στην προσπάθεια να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, δικαιολογούσαν όταν πχ έπαιζε το εξτρέμ σέντερ φορ, το πλάγιο μπακ στόπερ και το σέντερ μπακ στα δεξιά!
Φιλόσοφοι γίναμε με την χρόνια ενασχόλησή μας με τα του Άρη, με τόσους πειραματισμούς, διαφόρων! Κάτι κατόρθωσαν, εν τέλει! Δεν πήγε χαμένος ο κόπος. Έψαχνες το τελικό αποτέλεσμα του πειράματος και μετά έστηνες κουβέντα γύρω από αυτό. Κερδίσαμε; Περάσαμε; “Όλα καλά, το αποτέλεσμα έχει σημασία. Μην την ψάχνεις. Θα καλυφθούν τα κενά”. Χάσαμε; Φέραμε ισοπαλία; Αποκλειστήκαμε (φτου φτου); Λαϊκά δικαστήρια, κρεμάλες, πετροβόλημα. Απαίτηση για “κρέμασμα” των μάγων!
Αντί επιλόγου
Συμβαίνει να κάνει μεγάλο παιχνίδι το 4ρι ή και το 3άρι, σε χαμηλό σχήμα πχ, ως σέντερ. Να πάρεις μία ανέλπιστη νίκη, πρόκριση, να κερδίσεις και τίτλο ακόμα. Το αντίστοιχο και στο ποδόσφαιρο. Θυμάμαι, στην Τούμπα, θα ήταν 1999, όταν κατεβήκαμε εξ ανάγκης με Χαριστέα, Μπατίστα σέντερ μπακ. Λαχτάρισαν οι άλλοι, η ήττα με 3-2 ήρθε στις λεπτομέρειες.
Δεν μπορεί η εξαίρεση να γίνεται κανόνας. Δεν μπορεί να πορεύεσαι με τα πειράματα των αλχημιστών του Κοέλο, ενδιάμεσα από αγώνες που διακυβεύονται ευρωπαϊκές (αλλά και γενικότερα) προκρίσεις και στόχοι. Την Πέμπτη που μας πέρασε έπαιξαν οι: Εμπακατά, Φαμπιάνο, Οντουμπάγιο, Ματαρίτα στην άμυνα. Στα χαρτιά, 8/11 ίδιοι με πέρυσι. Στην πράξη, μία αναγκαστική αλλαγή ανατάραξε την ισορροπία. Αυτή είναι το ζητούμενο, στην παρούσα στιγμή, μαζί με την πρόκριση. Η ετοιμότητα για αυτό το ζευγάρι αγώνων. Όχι η ετοιμότητα του συνόλου, που έρχεται μετά από δουλειά και πορεία παιχνιδιών.
Το αποτέλεσμα 1-1 μας κολακεύει , δυστυχώς αλλά και ευτυχώς.Την Πέμπτη που έρχεται, ραντεβού στο γήπεδο. Έχουμε καιρό για το επόμενο. Μόνο αυτό το βήμα. Η νίκη, η πρόκριση.
Μόνο Άρης, όλο Άρης. Μια ζωή!
Τα παραπάνω, με ήχους… παράνοιας:
Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023
“ο Χιούι”