Κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι τα επόμενα 24ωρα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καθώς, εκτός από τις τελικές συζητήσεις με τους δανειστές, το Μαξίμου θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με το εσωτερικό μέτωπο, όπου ήδη οι αντιδράσεις στελεχών είναι αρκετές και οργισμένες.
Ενα στοιχείο που αναδείκνυαν αναλυτές και ρεπόρτερ ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης όλους αυτούς τους μήνες ήταν το πώς θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να περάσει μια συμφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και τους ΑΝΕΛ) και φαίνεται πως η κομβική αυτή στιγμή έφτασε.
Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου, του Νίκου Βούτση, αλλά και του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μαντά.
Βασικό σημείο συζήτησης είναι το πώς θα διαχειριστεί το Μαξίμου τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.
«Κανονιές» από νωρίς
Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας βουλευτές απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ, άλλοι προειδοποιούσαν πως η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή.
Στον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκαν και σήμερα οι κανονιοβολισμοί με δηλώσεις βουλευτών του κόμματος που βάζουν πολύ δύσκολα στον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του.
Χαρακτηριστικά μερικές δηλώσεις των τελευταίων ωρών
Μιχελογιαννάκης: Η συμφωνία είναι μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα, δεν ψηφίζω
Μητρόπουλος: Ακραία και αντικοινωνική αυτή η συμφωνία, δεν μπορεί να έλθει στη Βουλή
Διαμαντόπουλος: Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς…
Λαπαβίτσας: Πώς θα το εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους; Μπορεί να υπάρξει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Λεουτσάκος: Δεν ξέρω αν περνάνε από τη Βουλή
Ζερδέλης: Δεν ψηφίζω συμφωνία που πλήττει τους νησιώτες
Στρατούλης: Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημονιακές πολιτικές στη Βουλή
«Επανάσταση» από τις συνιστώσες
Πολύ πιο σκληρές ήταν οι τοποθετήσεις συνιστωσών και οργανώσεων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εκείνων που προέρχονται από τις πιο αριστερές πλευρές του κόμματος.
Με ανακοινώσεις τους εγκαλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το «νέο Μνημόνιο», ενώ, ορισμένοι ζητούν ρήξη, ακόμη και συνέδριο του κόμματος.
Χαρακτηριστικά:
Κομμουνιστική Τάση: Ενα ακόμη Μνημόνιο άγριας λιτότητας. Μην ψηφίσετε, πάμε σε συνέδριο του κόμματος
Νταβανέλος (Κόκκινο Δίκτυο): Η κυβέρνηση σύρεται σε Μνημόνιο – Να αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος
Ξεκίνημα: Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε. Ηττα ιστορικών διαστάσεων η πρόταση Τσίπρα
Το μπρα ντε φερ με Λαφαζάνη και το «χτύπημα» από την Αριστερή Πλατφόρμα
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που περίμεναν ποια θα είναι η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ασκεί μεγάλη επιρροή εντός ΣΥΡΙΖΑ και Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θεωρείται ως ένας «εναλλακτικός πόλος» απέναντι στους προεδρικούς.
Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός τηρεί σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής, ωστόσο, στην ιστοσελίδα iskra, η οποία απειχεί της απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, δημοσιεύθηκε σήμερα ένα σκληρό κείμενο που κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» στη διαπραγμάτευση και καλεί τη χώρα και το λαό να πουν «όχι» στη νεομνημονιακή συμφωνία.
Οι ΑΝΕΛ και ο… παράγοντας Ζωή
Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το κόμμα του, αλλά και τους ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση και την… Πρόεδρο της Βουλής.
Ο Πάνος Καμμένος, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του, χρησιμοποίησε πιο ήπιο λεξιλόγιο, σε σχέση με το «δεν ψηφίζω αλλαγές στα νησιά ακόμη κι αν πέσει η κυβέρνηση».
Τόνισε, μάλιστα, πως οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν εφόσον η συμφωνία περιλαμβάνει κάτι για τη ρύθμιση του χρέους.
Πάντως, οι ενστάσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ παραμένουν, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα και επιβαρύνσεις για το λαό.
Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός έχει και ένα ακόμη μέτωπο που δεν είναι άλλο από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής διαγράφει εδώ και καιρό τη… δική της πορεία. Επεμβαίνει συνεχώς σε γεγονότα και καταστάσεις που δεν άπτονται στον θεσμικό της ρόλο, ενώ έφτιαξε και δική της επιτροπή για να κηρύξει το χρέος «παράνομο και επονείδιστο».
Ηδη η κα Κωνσταντοπούλου έδειξε τις προθέσεις της δηλώνοντας σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου «Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».
Ψηφίζετε ή πάμε σε εκλογές η «γραμμή» του Μαξίμου
Σε όλες αυτές τις δηλώσεις και κινήσεις, κι ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και «μασάζ» σε στελέχη, υπουργούς και βουλευτές, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι από νωρίς το πρωί πως εάν δεν έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει (σσ η συμφωνία). Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».
Αντίστοιχα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας επισήμανε ότι «Αν δεν υπάρξει ομοψυχία στη ΚΟ τότε θα υπάρξει εμπλοκή και η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».
Και ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την αισιοδοξία πως η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος».
«Καυτές» οι επόμενες ημέρες
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πολυτέλεια χρόνου να… καθησυχάσει τα στελέχη του, καθώς, θα πρέπει αύριο το βράδυ κιόλας η συμφωνία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup, ώστε να επικυρωθεί πολιτικά την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ίσως φέρει τη συμφωνία στη Βουλή ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.
Πηγή: eifimerida.gr