“Για να μην παρεξηγιόμαστε από την αρχή: Το μπάσκετ στην Ελλάδα έκανε μόδα και κυρίαρχο σπορ ο Άρης. Όλα τα άλλα ακολούθησαν. Σε κείνον χρωστά το άθλημα και η πόλη τις μέρες δόξας. Αφού αποδεχόμαστε όλοι αυτό το θέσφατο πάμε παρακάτω”.
Με αυτήν την εισαγωγή που τα λέει όλα και φιλοξενείται σε ένα σάιτ που δεν έχει να κάνει με τον αθλητισμό ή τον Άρη, αλλά με κυρίως με τη ζωή της Θεσσαλονίκης και τις τέχνες… Πρόκειται για το σάιτ parallaxi που έχει ένα ωραίο αφιέρωμα για το Μουσείο του Άρη.
Διαβάστε εδώ:
O Πέτρος Ράσογλου μου μιλούσε για αυτό μήνες. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του ολοκαίνουριου μουσείου μπάσκετ του Άρη, πάνω από το καφέ του Παλέ ντε Σπορ, το κιτρινόμαυρο αεράκι που σε χτυπά στο πρόσωπο σε προϊδεάζει για ότι θα ακολουθήσει. Στην κορυφή της σκάλας γράφει ‘’Η αίθουσα του Θρόνου’’. Όχι άδικα. Μόνο σε ένα παλάτι υπάρχουν τόσα τρόπαια μαζεμένα. Στη δεξιά πλευρά της αίθουσας 21 συνολικά κύπελλα, από το 1930 μέχρι σήμερα φυλαγμένα πολύτιμα μέσα σε ειδικές προθήκες και ακριβώς από πάνω τους οθόνες τηλεόρασης που παίζουν τους αντίστοιχους αγώνες με τις μεγάλες νίκες της ομάδας. Που του χάρισε και τα δύο αστέρια γιατί οι ομάδες που συμπληρώνουν πάνω από 10 κύπελλα κερδίζουν το δεύτερο τους αστέρι!
Παρακολουθώντας τα βίντεο των αγώνων έρχεσαι αντιμέτωπος με το πέρασμα των εποχών. Ένα πραγματικό ντοκουμέντο από κάθε άποψη, ακόμα και για έναν μη γνώστη των αθλητικών. Θα μπορούσε να γράψει κάποιος ένα δοκίμιο ολόκληρο για την εξέλιξη των πρακτικών στο μπάσκετ, του life style του αθλητισμού, ακόμα και των στολών των αθλητών και των αντιδράσεων του κόσμου ανά εποχές.
Αποκορύφωμα βέβαια είναι το ιστορικό βίντεο με την πορεία της ομάδας που παίζεται ακριβώς απέναντι με ταυτόχρονη αναφορά στην πορεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και των θεσμών της. Πραγματικό διαμάντι!
Οι 96 μπάλες με τις υπόγραφες των παικτών που έγραψαν Ιστορία στην ομάδα είναι όπως φαντάζεστε η αγαπημένη ατραξιόν των μικρότερων επισκεπτών που λατρεύουν και την ιδέα του γηπέδου. Γιατί ένα γήπεδο σε σμίκρυνση είναι όλο το μουσείο, αφού το παρκέ του είναι μια μικρογραφία του παρκέ του Παλέ ντε Σπορ το οποίο υποδέχεται στο τέλος της ξενάγησης τους μικρούς επισκέπτες δίνοντας τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια βολή στις θρυλικές του μπασκέτες! Γιατί το μουσείο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που γνωρίζουν όχι μόνο την ιστορία της ομάδας και του μπάσκετ αλλά και της πόλης έτσι με έναν διαδραστικό και ιδιαίτερο τρόπο.
Στο βάθος της αίθουσας η τεκμηρίωση προσφέρει πραγματική συγκίνηση. Σε ειδικές προθήκες φανέλες, παπούτσια, αντικείμενα, μέχρι και το περίφημο σακάκι-γούρι που ο Γιάννης Ιωαννίδης φορούσε στους αγώνες πάντα. Όλα εκεί μπροστά σου ζωντανά. Περιττό να πω πως στη βιτρίνα του Γκάλη κάθισα περισσότερο.
Στο τέλος οι φωτογραφίες. Ιστορικοί παράγοντες, μεγάλες στιγμές, παλιές δόξες, αποδυτήρια, θρυλικές νύχτες στο Ακρόαμα με τη Βουγιουκλάκη και τη Μαρινέλα επί σκηνής μετά από θριάμβους. Μια ολόκληρη εποχή. Μια εποχή ανέμελη, πιο αθώα και πάντως εξαιρετικά γοητευτική.
Το μουσείο του Άρη είναι μια εμπειρία. Είναι ένα ταξίδι στον αγώνα, στις χαρές και τις λύπες, τον ενθουσιασμό και την απογοήτευση, τη Θεσσαλονίκη που τολμούσε και τα κατάφερνε.
Να το επισκεφτείτε. Βοηθά στην ανάταση.
Λειτουργεί καθημερινά για το κοινό 10.00-13.00 και 17.00-20.00 τα απογεύματα της Τετάρτης και της Παρασκευής, καθώς και δύο ώρες πριν από την έναρξη των εντός έδρας αγώνων του Άρη στο «Nick Galis Hall».
– 2 ευρώ ανά άτομο για μεμονωμένη επίσκεψη.– 1 ευρώ ανά άτομο για ομαδικές επισκέψεις και επισκέψεις σχολείων.
ΔΩΡΕΑΝ είσοδος ισχύει:
– για τους αθλητές όλων των τμημάτων του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης.
– για οργανωμένες επισκέψεις αθλητών άλλων ομάδων.
– για τους παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης.
– για παιδιά μέχρι 12 ετών, καθώς και για ευπαθείς ομάδες (παιδικά χωριά, ιδρύματα κ.τ.λ.).