Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Σαμαράς και συνεργάτες”, Δημήτρης Σαμαράς μίλησε για τις διαδικασίες που γίνονται έτσι ώστε να υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση του “Κλεάνθης Βικελίδης”.
Αναλυτικά όσα είπε στον “Αρένα”
Για την πρόοδο των διαδικασιών: “Μετά τις συναντήσεις που είχαν γίνει ήδη εμείς προχωράμε αρχικά με της εκπόνηση μιας προμελέτης αλλά και στην συνέχεια με την δημιουργία ενός “business plan” σε ότι έχει σχέση με τον “Κλεάνθης Βικελίδης” με την έννοια ότι από τεχνικής πλευράς βλέπουμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από τον νόμο “Καλαφάτη” που δίνει την ικανότητα να αξιοποιηθούν εμπορικά όλα τα γήπεδα όχι μόνο του Άρη. Με αυτή την έννοια προχωράμε στην προμελέτη, βλέπουμε τα υπόλοιπα από πλευράς νομιμότητας, το κόστος αυτού, ένα “business plan”από πλευράς απόδοσης, ήδη έχουμε μιλήσει της διοίκηση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία ώστε να έχουμε τα πρώτα δείγματα από αυτές τις μελέτες και με βάση αυτά να συνταχθεί ο τελικός φάκελος στην αναζήτηση των επενδυτών. Εμείς είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους ώστε να διερευνήσουμε κατά πόσο μπορεί εμπορικά αυτό το γήπεδο και μακάρι να είναι όλα καλά έτσι ώστε οι ομάδες να μπορούν να αποκτήσουν με υγιή τρόπο έσοδα που να βοηθάνε τα οικονομικά τους γενικότερα”.
Για το ζήτημα της ειδικής εκκαθάρισης: “Θέλω να διευκρινίσω πως η δική μας η εταιρεία έχοντας εμπειρία στον σχεδιασμό και ανάπτυξη εμπορικών κέντρων ασχολούμαστε με το business του γηπέδου. Δεν έχουμε σχέση με τα υπόλοιπα αθλητικά του Άρη. Ασχολούμαστε μονό με το κομμάτι ανάπτυξης του ακινήτου του γηπέδου. Θέλουμε να διαχωρίσουμε πλήρως το business αυτό από τον οποιοδήποτε θέλει να ασχοληθεί μετά με την ομάδα. Δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο αλλά κατά την άποψη μας είναι καλύτερο να είναι ανεξάρτητη επένδυση από τα αθλητικά δρώμενα της ομάδα. Θα είναι πιο υγιής η όλη διαδικασία. Άρα ότι έχει σχέση με την ΠΑΕ Άρης και έχει σχέση με το άρθρο 99 είτε με κάποια άλλη διαδικασία αυτό θέλουμε να το αποδεσμεύσουμε πλήρως από την επένδυση στο γήπεδο. Έτσι ο επενδυτής να ασχοληθεί μονάχα με αυτό το θέμα. Α βέβαια κάποιον τον ενδιαφέρουν και τα αθλητικά και θέλει να ασχοληθεί με την ομάδα εκείνο πρέπει να είναι ανεξάρτητο γιατί δεν θέλουμε η αθλητική πορεία της ομάδας να ασχολείται με την επένδυση γιατί δεν είναι καλό. Θέλουμε να προχωράει η επένδυση και να παίρνει σταθερά έσοδα ανεξάρτητα από το ποιος την διοικεί και την πορεία της ομάδας. Εμείς εφόσον εκπονηθεί θέλουμε να το διευκρινίσουμε γιατί αυτό είναι το σωστό και έτσι πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες”.
Για το αν υπάρχουν χώροι που μπορούν να γίνουν εμπορικοί στο “Κλεάνθης Βικελίδης”: ”Τώρα μετράμε αλλά και σε επίπεδο με βάση το οικόπεδο αυτό βλέπουμε ποια είναι τα υπόλοιπα συντελεστών δόμησης που μας δίνει η νομοθεσία και θέλουμε να δούμε πως μπορεί να αλλοιωθεί ο αθλητικός χώρος στο υπόλοιπο υφιστάμενο δομικό καθεστώς που υπάρχει. Θέλουμε να δούμε τι χρήσεις θα βάλουμε για να βγούνε έσοδα. Αυτό θα βγάλει πόσοι είναι αυτοί οι χώροι, πόσο είναι το κόστος υλοποίησης, τι σημαίνει από πλευράς απόδοσης, πόσα θα είναι τα χρόνια που θα δεσμευτεί ο επενδυτής και από εκεί θα βγει ο χρόνος εκμετάλλευσης. Το καλό είναι ότι προχωράει και επειδή το ακίνητο έχει αυτή την θέση και αυτό το ενδιαφέρον θα δούμε πως θα προχωρήσει”.
Για το αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί επενδυτής που να μπορεί να πάρει το Χαριλάου και να χτίσει γήπεδο αλλού: “Αυτό ήταν μια σκέψη που είχαμε όλο αυτό το γήπεδο να αξιοποιηθεί για εμπορικές χρήσεις κρατώντας βέβαια τα τμήματα που έχουμε εκεί και εξυπηρετούν την γειτονιά. Αυτά δεν μπορούμε να τα πάρουμε γιατί εξυπηρετούν και μια κοινωνική πλευρά. Υπήρχε μια σκέψη το γήπεδο να γινόταν εκτός Θεσσαλονίκης και αυτό να αξιοποιόταν εμπορικά. Αυτό το αφήσαμε γιατί ήταν κάτι πιο μεγάλο. Θα δούμε τα δεδομένα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γιατί μπορεί αυτό που θα μπορούμε να μην βγάζει βιωσιμότητα. Πρέπει να γίνει πρώτα η έρευνα”.
Για τα “business plan” που θα γίνουν: ”Τα “business plan” που θα γίνουν είναι δύο. Ένα για την αξιοποίηση του γηπέδου και το άλλο για την ομάδα. Δυστυχώς οι Ελληνικές ομάδες δεν εκπονούν ένα πλάνο όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη που έχουν διαφορετική προσέγγιση. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το συζητάμε με κάποιους υπευθύνους των αθλητικών. Άλλο το ένα πλάνο και άλλο το άλλο. Βέβαια τα δύο “business plan” θα συνδέονται”.
Για το αν άργησε ο Άρης: ”Δεν άργησε ο Άρης απλά δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο. Οι άνθρωποι του Άρη μας πλησίασαν πριν από ενάμιση χρόνο αλλά δεν μπορούσε να γίνει όχι μόνο στον Άρη αλλά και στον ΠΑΟΚ. Ευτυχώς έγινε από τον κ. Καλαφάτη για όλη την Ελλάδα και εννοείται πως ισχύει για όλη την Ελληνική επικράτεια. Δεν άργησε ο Άρης απλά δεν μπορούσε να γίνει. Ο ΠΑΟΚ να ήθελε να αξιοποιήσει την Τούμπα δεν μπορούσε γιατί δεν το επέτρεπε η νομοθεσία. Αφού έγινε αυτό υπήρξε συνάντηση 15 μέρες μετά με τους ανθρώπους του Άρη και προχωράει. Οι ομάδες στην Ελληνική επικράτεια θέλουν έσοδα από υγιείς δραστηριότητες και πρέπει να παραδειγματιστούν”.