Zητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη FIFA για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Το Ισραήλ πρέπει να αποκλειστεί από οποιεσδήποτε δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο για παραβίαση του καταστατικού της FIFA εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με νομική ανάλυση δικηγόρων που ειδικεύονται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης (PFA) είχε υποβάλει πρόταση για την αναστολή του Ισραήλ τον Μάιο, με τη FIFA να διατάσσει μια επείγουσα νομική αξιολόγηση  με την υπόσχεση να το αντιμετωπίσει σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της τον Ιούλιο.

Η ασιατική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε επίσης κάνει γνωστή την υποστήριξή της για δράση κατά του Ισραήλ και ο πρόεδρος της PFA Τζιμπρίλ Αλ-Ρατζούμπ είπε ότι η FIFA δεν έχει την πολυτέλεια να μένει αδιάφορη στις «παραβιάσεις ή στη συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη».

Ο δικηγόρος Μαξ ντου Πλεσίς, ο οποίος ήταν μέρος της υπόθεσης που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, συνέγραψε την ανάλυση μαζί με τη Σάρα Πουντιφίν-Τζόουνς αφού τους προσέγγισε η Eko, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ στην Παλαιστίνη έχει υπονομεύσει, και συνεχίζει να υπονομεύει, τους στόχους της FIFA», αναφέρεται στην έκθεση και σηειώνεται:
«Το Ισραήλ παραβίασε τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, σε αντίθεση με το άρθρο 3. Έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων λόγω φυλής, εθνικής καταγωγής και γέννησης κατά ευθεία παράβαση του άρθρου 4 παράγραφος 1.
Η συμπεριφορά του υπονομεύει τους ανθρωπιστικούς στόχους που περιγράφονται στο άρθρο 5.1(β). Η συμπεριφορά του Ισραήλ απαιτεί μομφή, σύμφωνα με τη θέση που υιοθέτησε η FIFA σε σχέση με παρόμοιες κατάφωρες παραβιάσεις των στόχων της και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Η παλαιστινιακή πρόταση κατηγορεί την ισραηλινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (IFA) για συνενοχή σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την ισραηλινή κυβέρνηση και για διακρίσεις κατά των Αράβων παικτών.

Η Eko ανέφερε ότι η έκκλησή τους που καλούσε τη FIFA, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν το Ισραήλ από τον διεθνή αθλητισμό είχε λάβει περισσότερες από 380.000 υπογραφές.

Τα τελευταία χρόνια, όταν η PFA υπέβαλε προτάσεις για την αναστολή του Ισραήλ, η FIFA δεν επέβαλε κυρώσεις, δηλώνοντας το 2017 ότι το θέμα έκλεισε και δεν υπόκειται σε περαιτέρω συζήτηση μέχρι να αλλάξει το νομικό ή de facto πλαίσιο.
Η έκθεση υποστήριξε ότι οι εξελίξεις από τον Οκτώβριο έχουν οδηγήσει σε «ένα νέο νομικό πλαίσιο που απαιτεί την παρέμβαση της FIFA».

Να σημειωθεί ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νότιας Αφρικής ανεστάλη το 1961 λόγω της πολιτικής του απαρτχάιντ της χώρας, ενώ η Γιουγκοσλαβία αποκλείστηκε  το 1992 μετά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Πιο πρόσφατα, το 2022, τόσο η FIFA όσο και η ευρωπαϊκή ομόλογή της UEFA ενήργησαν γρήγορα για να αναστείλουν τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις τους μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

To Top