To φάντασμα και το θαύμα…

 Η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ και το PRESSARIS σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα από την πρώτη «σπίθα» που άναψε την «φλόγα» μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ

 Την ώρα που όλος ο πλανήτης μάζευε τα κομμάτια του από τον καταστροφικό Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η αλώβητη, λόγω Ελβετίας, ΦΙΦΑ, ανέθεσε την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950 στη Βραζιλία.

Η χώρα του καφέ ήταν σε καλή κατάσταση, λόγω της μη ανάμειξής της στον πόλεμο. Το πρώτο ευτράπελο συνέβη όταν η Ινδία που είχε προκριθεί, ακύρωσε τη συμμετοχή της, αφού η Ομοσπονδία δεν επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές της να αγωνιστούν… ξυπόλυτοι!!!

Η Ουρουγουάη πέτυχε τη νίκη του τουρνουά με 8-0 επί της Βολιβίας στη φάση των ομίλων ενώ η μεγαλύτερη έκπληξη έλαβε χώρα στο Μπέλο Οριζόντε, όπου οι ΗΠΑ νίκησαν την Αγγλία με 1-0.

Στον τελικό θα βλέπαμε λατινοαμερικάνικη μονομαχία ανάμεσα στη διοργανώτρια Βραζιλία και την Ουρουγουάη του μεγάλου Χόρχε Σκιαφίνο. Ολόκληρη η χώρα της Σάμπα, είχε αναγάγει τον τελικό σε εθνική υπόθεση από τις εφημερίδες και τα καφενεία, έως τον ίδιο τον Βραζιλιάνο πρόεδρο. Τελικά όλα ανατράπηκαν στον αγωνιστικό χώρο.

Η Ουρουγουάη νίκησε 2-1 και μετά το σφύριγμα της λήξης, οι ποδοσφαιριστές της έτρεξαν στα αποδυτήρια του Μαρακανά για να πανηγυρίσουν με ασφάλεια καθώς το οργισμένο πλήθος της Σελεσάο έβραζε.

Το χειρότερο είναι ότι εκείνη τη μέρα στη Βραζιλία σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι από εμφράγματα μέσα στο γήπεδο και άλλες τόσες αυτοκτονίες έξω από αυτό.

   ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ

Μετά το ομολογουμένως επεισοδιακό Μουντιάλ της Βραζιλίας, οι διοργανωτές αποφασίζουν αυτό να επιστρέψει στην Ευρώπη. Το 1954 η ΦΙΦΑ γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Επομένως ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελβετία, την έδρα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, να διοργανώσει το τουρνουά.

Παρά τη μικρή χωρητικότητα των γηπέδων, υπήρξαν ομάδες ικανές να γεμίσουν από μόνες τους στάδια. Η Ουγγαρία ας πούμε, του καλπάζοντα συνταγματάρχη Φέρεντς Πούσκας ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και έδειξε από την αρχή τα διεπιστευτήριά της, όταν διέλυσε τους Γερμανούς με 8-3. Όμως τα Πάντσερ έκαναν εντυπωσιακό come back, ισοπέδωσαν με 6-1 την Αυστρία και έφτασαν ως τον μεγάλο τελικό της Βέρνης με αντίπαλο και πάλι τους εντυπωσιακούς Μαγυάρους. Και ενώ η παρέα του Πούσκας επικρατούσε άνετα με 2-0, οι ακούραστοι Γερμανοί έκαναν την μεγάλη ανατροπή για να νικήσουν τελικά με 3-2.

Ακούστηκαν διάφορα μετά το παιχνίδι ως προς τις… αξιοπρόσεκτες επιδόσεις των Γερμανών. Πάντως οι εν λόγω φήμες περί ντοπαρίσματος δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ… ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο παραμένει στην Ευρώπη και μετακομίζει… βόρεια. Η ΦΙΦΑ αναθέτει στους πάντα προσεκτικούς στους υπολογισμούς τους Σουηδούς την ανάθεση του Μουντιάλ το 1958. Οι εκπλήξεις αρχίζουν από… νωρίς αφού τα μεγαθήρια Ιταλία και Ισπανία αποτυγχάνουν να προκριθούν στα τελικά της διοργάνωσης. Μεγάλα φαβορί είναι η Βραζιλία του Γκαρίντσα, του Βαβά αλλά και του νεαρού Πελέ, όπως και η ασταμάτητη Γαλλία του Φοντέν και του Κοπά.

Η μοίρα έφερε τις δύο αυτές ομαδάρες αντιμέτωπες στον ημιτελικό και όχι στον τελικό όπως πολλοί ονειρεύτηκαν. Σε ένα σπουδαίο παιχνίδι, αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου, η Βραζιλία επικράτησε με 5-2 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Στοκχόλμης. Αντίπαλος της Σελεσάο ήταν η διοργανώτρια Σουηδία που με τον αέρα της οικοδέσποινας, έφτανε στο απώγειο της δόξας της. Παρά τον ενθουσιασμό τους οι Σκανδιναυοί δεν κατάφεραν να περιορίσουν την παρέα του Πελέ. Η τελευταία επικράτησε μάλλον εύκολα με 5-2. Η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μόλις είχε αρχίσει να δημιουργεί τη δική της αυτοκρατορία.

Επιμέλεια: Σταύρος Καραβάρης

To Top