Superleague 1: Οι δύο τάσεις για την επανέναρξη

Θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα; Θα διεξαχθούν τα Playoffs; Τι λένε οι ομάδες; Τι περιμένουν; Προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα και γιατί; Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις; 

Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη FIFA και την UEFA, αλλά και την κάθε Λίγκα, καθώς είναι λογικό η επόμενη μέρα στα γήπεδα να καθοριστεί κυρίως από τα ιατρικά δεδομένα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που περιόρισαν το κακό σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της ταχύτητας των αποφάσεων και το γρήγορο lockdown, ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν.

Η σχετική ανάλυση από το sport24.gr:

ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΕ

Να κυλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι ώστε να διεξαχθούν και τα παιχνίδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τις αρχές Μάρτη ή όχι; Συμφέρει τις ομάδες να ξαναμπούν στο γήπεδο ή η χασούρα θα είναι μεγαλύτερη από τα πιθανά οφέλη; Αν ξαναγίνουν παιχνίδια πως και με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Sport24.gr αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των ιδιοκτητών των συλλόγων δύο τάσεις. Η πρώτη είναι αυτή που εκφράστηκε από τον Γιάννη Αλαφούζο στην τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από μερικές ημέρες και εκφράζει μια συγκεκριμένη λογική, την οποία ασπάζονται κι άλλες ομάδες και θα αναλύσουμε στις γραμμές που ακολουθούν.

Τα Playoffs αποφασίστηκαν όχι τόσο για να κριθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία ο πρωταθλητής και οι θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, όσο το να αυξηθούν τα έσοδα των ομάδων μέσα από κάποια ματς με αυξημένο ενδιαφέρον. Εύκολα μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι ένα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ή ένα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ – ΠΑΟΚ θα γέμιζε γήπεδα ή έστω θα προσέλκυε πολύ κόσμο, άρα και επιπλέον έσοδα για τους συλλόγους μέσα από τα εισιτήρια.

Πλέον κάτι τέτοιο δεν υφίσταται από τη στιγμή που και να ξεκινήσουν πάλι τα ματς με ορίζοντα τα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο, οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Άρα τα έσοδα θα είναι στο μηδέν από πλευράς προσέλευσης κοινού.

ΝΑ ΜΗ… ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ Η NOVA

Εδώ, ωστόσο, πρέπει να μπει στην κουβέντα και η NOVA που πληρώνει τα τηλεοπτικά των περισσότερων ομάδων. Πέρα από το συμβόλαιο που πρέπει να τηρηθεί όποτε κι αν γίνουν τα εναπομείναντα ματς, γεγονός που θα ανακουφίσει κάπως και τα ταμεία των ομάδων, η συνδρομητική πλατφόρμα δεν θα αντέξει το βάρος του να μην έχει ποδοσφαιρικό ή μπασκετικό προϊόν από τον Μάρτη μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη που -αν όλα πάνε καλά- θα μπούμε στην επόμενη σεζόν. Και να αντέξει φέτος η NOVA, με τις σχετικές μειώσεις λόγω του περιορισμού των αγώνων που θα μεταδώσει, τα χρήματα που θα προσφέρει για του χρόνου θα απέχουν παρασάγγας από τα φετινά…

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ιδιοκτήτες που πιστεύουν ότι αφού το πράγμα λίγο – πολύ έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητή και τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, μπορεί η ιστορία να τελειώσει εδώ, να επικυρωθεί ως έχει η βαθμολογία και να γίνει προσπάθεια να ψαλιδιστούν συμβόλαια, αφού οι ποδοσφαιριστές ουσιαστικά είναι ανενεργοί εδώ και ενάμιση μήνα έως ότου ξαναπαίξουν…

Θα μπορέσει δηλαδή μια ΠΑΕ να πει στους παίκτες της “από τη στιγμή που παίξαμε μέχρι Μάρτη, θα πληρωθείτε μέχρι τότε…” ή έστω να κυνηγήσει τέτοιου είδους συμφωνίες. To αν οι ποδοσφαιριστές ή οι προπονητές θα δεχθούν πιθανό ψαλίδι, εξαρτάται ασφαλώς και από το Δίκαιο σύμφωνα με το οποίο έχουν υπογράψει τα συμβόλαιά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις το τι θα πληρωθεί από τα συμφωνηθέντα, ορίζεται από τις προθέσεις των εμπλεκομένων, καθώς τα συμβόλαια και οι όροι τους δύσκολα σπάνε. Άρα είναι στη διακριτική ευχέρεια αθλητών, προπονητών και ατζέντηδων κατά πόσο θα συναινέσουν…

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ… ΧΑΣΟΥΡΑ

Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη η Λίγκα -ετοιμάζεται και η ΕΠΟ- έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία από το εξωτερικό να υπολογίσει τη χασούρα. Στην Ιταλία για παράδειγμα που έχει γίνει ανάλογη έρευνα, η χασούρα υπολογίζεται στο 31%, αν διακοπεί το πρωτάθλημα και στο 16%, αν ξαναρχίσει κάποια στιγμή, ακόμη και το καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, τι θα στοιχίσει λιγότερο στις ομάδες; Να συνεχίσουν “κεκλεισμένων” ή όχι.

Η τάση, ωστόσο, που φαίνεται να επικρατεί αυτή τη στιγμή και βρίσκει σύμφωνες τις πιο πολλές ΠΑΕ, είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και με ειδικές δικλίδες. Δηλαδή τα Playoffs να διεξαχθούν σε συγκεκριμένο μέρος, οι αποστολές να καταλύσουν ή μαζί ή σε διπλανά ξενοδοχεία, ώστε να αποφευχθούν μετακινήσεις, επιπλέον έξοδα και να περιοριστεί ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό.

Το αναπάντητο ερωτηματικό εδώ είναι τι θα συμβεί αν έστω κι ένας άνθρωπος οποιασδήποτε ομάδας προσβληθεί από τον ιό. Θα τεθεί μόνος του σε καραντίνα ή όλη η ομάδα θα πρέπει να… αποκλειστεί για μίνιμουμ δύο εβδομάδες; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα μπορεί να πάρει μέρος ούτε στα Playoffs ούτε στα Playouts.

Αν, ωστόσο, επικρατήσει το σενάριο της επιστροφής στο γήπεδο, έστω και με το ρίσκο που δεδομένα θα υπάρξει και το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα παραμείνει σε ισχύ και κάποια έσοδα θα μπουν στο ταμείο των συλλόγων έστω κι αν δεν προέρχονται από εισιτήρια, αλλά και οι ομάδες θα επανέλθουν σε ένα επίπεδο ετοιμότητας, πολύ ανώτερο, από το να έμεναν χωρίς δράση από το Μάρτη μέχρι τον Σεπτέμβρη… Επίσης, αν υπάρξει ξανά δράση, μπορεί να προσελκύσει και πιθανές εμπορικές συμφωνίες, χορηγίες, διαφημίσεις.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπάρχει σκέψη για προκριματικά τον Σεπτέμβρη, ώστε οι όμιλοι, να αρχίσουν κατά τις 20 Οκτώβρη. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σύμφωνος και ο Ολυμπιακός, παρότι ουσιαστικά έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα έχοντας εξασφαλίσει διαφορά 14άρων βαθμών από τον ΠΑΟΚ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι άνθρωποί του, όχι μόνο για να κλείσει η σεζόν μέσα στο γήπεδο, χωρίς κανένα ερωτηματικό, αλλά και για να “κουνηθεί” η ομάδα αγωνιστικά πριν από τη ρεβάνς με τη Γούλβς, όταν αυτή διεξαχθεί στην Αγγλία ή σε κάποια ουδέτερη έδρα που θα αποφασίσει η UEFA.

Εντός της επόμενης εβδομάδας, έχουν προγραμματιστεί δύο τηλεδιασκέψεις στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, οι οποίες και θα χαράξουν ουσιαστικά την επόμενη μέρα. Το ότι η μπάλα δεν θα τσουλήσει σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα, δεν τίθεται καν ως ερώτημα. Σε όσες χώρες οι αρμόδιοι φορείς ανάψουν πράσινο φως και η ζωή μπει σε μια κανονικότητα, θα ξεκινήσουν και οι αγώνες. Χώρες με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, θα καθυστερήσουν περισσότερα, όπως είναι λογικό κι επόμενο. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, ωστόσο, είναι “όπου μπορούμε κι όποτε μπορούμε να παίξουμε, θα παίξουμε…” Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Για την Ελλάδα αναλύσαμε τα δύο σενάρια. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της συνέχισης των αγώνων κι όχι υπέρ της διακοπής για τους λόγους που αναλύσαμε προηγουμένως. Νεότερα θα υπάρξουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα δοθούν κατευθύνσεις από FIFA, UEFA, αλλά και από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς. Εν ολίγοις, ωστόσο, πάμε ξανά για δράση είτε μέσα στο Μάη, είτε το αργότερο τον Ιούνη. Ως τότε υπομονή και… Μένουμε Σπίτι.

To Top