Ο Άρης σπατάλησε χρόνο και πολύτιμη ενέργεια το προηγούμενο 48ωρο, μπαίνοντας για μια ακόμη φορά σε μια δίνη εσωστρέφειας, ακροβατώντας στην κόψη του ξυραφιού.
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, αυτή η «ομάδα εκτάκτου ανάγκης» έχει μπροστά της οκτώ αγώνες για να σώσει ό,τι σώζεται αγωνιστικά, με αποτέλεσμα να μην έχει την… πολυτέλεια μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια να κάνει άλλα βήματα πίσω.
Είναι –έστω και τώρα- η στιγμή που πρέπει όλοι να βρουν τι τους ενώνει και τους συσπειρώνει, να βάλουν τις δυνάμεις σε «μια», ομάδα, διοίκηση και κόσμος για να αποφύγει το καράβι τα αγωνιστικά βράχια, το μοιραίο…
Μπορεί να υπάρχουν αρκετά σημεία που δημιουργούν διαφορές, αλλά το μεγαλύτερο όλων που τους ενώνει είναι η σωτηρία, η επιβίωση του Άρη, αυτές τις δύσκολες ώρες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νούνο Κοέλιο λέγοντας πολλά και διάφορα (σε συνέντευξη που δημοσιεύουμε σε άλλο άρθρο), υπογράμμισε με έμφαση πέντε αλήθειες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν έναν «οδηγό επιβίωσης» για την τελική ευθεία. Καλό είναι να… αναλυθούν.
Ποιες είναι αυτές;
1. Ενότητα, συσπείρωση, ένωση δυνάμεων. Όπως είπε: «οι διαχωρισμοί δεν κάνουν καλό στην ομάδα. Για παράδειγμα δεν είναι σωστό να λέμε οι πέντε παλιοί, οι τρεις ξένοι και οι καινούριοι. Είμαστε όλοι μια ομάδα και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αυτό δεν το λέω για να παραμερίσω τις ευθύνες που έχουμε. Είμαστε μια οικογένεια και πρέπει ο ένας να συμπαρασύρει τον άλλο για το κοινό καλό».
2. Συγκεκριμένο σχέδιο, όχι αλλαγή για την αλλαγή. «Οι πολλές αλλαγές προπονητών είναι αλήθεια ότι δεν μας ευνόησαν». Ο Άρης από το ξεκίνημα του καλοκαιριού πέρασε από χίλια κύματα. Από τη διοικούσα επιτροπή στην Κοινωνία Μελών και έπειτα στη διοίκηση Πρωτοδικείου, με έντονη συμμετοχή της ΚΜΑ, τέσσερις αλλαγές προπονητών, πολλές και διαφορετικές απόψεις. Ο Άρης, έστω και τώρα καλείται να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο σωτηρίας.
3. Οι νίκες που «υπογράφουν» την σωτηρία. Ο Πορτογάλος επισήμανε από την πλευρά του αυτό που καταγράφουν οι αριθμοί και η φετινή εικόνα. Δηλαδή ο Άρης έχει μαζέψει 10 βαθμούς με τους λεγόμενους «μεγάλους», ενώ μόλις 12 με τους «μικρομεσαίους». Οι νίκες, όμως, απέναντι στους τελευταίους «υπογράφουν» τη σωτηρία. Με νίκη στη Βέροια, αλλά και επιτυχίες στα υπόλοιπα παιχνίδια ομάδες δεύτερης ταχύτητας, οι κίτρινοι θα έχουν πετύχει τον στόχο τους.
4. Η άμυνα δίνει βαθμούς και σιγουριά. Με τον Παναθηναϊκό ο Άρης ξαναθυμήθηκε πως είναι να μην δέχεται γκολ. «Σε σχέση με άλλα παιχνίδια λειτουργήσαμε πολύ καλά στην άμυνα και όχι μόνο. Οι γραμμές ήταν κοντά, μπαίναμε καλά στις μονομαχίες και είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε και κρατήσαμε το μηδέν. Δυστυχώς φέτος έχουμε δεχτεί πολλά γκολ και χάσαμε βαθμούς. Θεωρώ ότι για να κερδίσεις ένα παιχνίδι είναι σημαντικό να κρατάς το μηδέν». Η άμυνα δίνει βαθμούς και σιγουριά… Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άρης έχει τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος με 32 γκολ.
5. Ψυχολογική αποφόρτιση. «Μετά τον πανηγυρισμό όμως είδα συμπαίκτες μου να δακρύζουν, όπως επίσης δάκρυσα κι εγώ. Ξεσπάσαμε και αυτό είχε να κάνει με τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, με τη σημαντικότητα του αγώνα και το κρίσιμο σημείο στο οποίο πετύχαμε το γκολ». Ο Κοέλιο κατέγραψε το θέμα της ψυχολογικής αποφόρτισης που έδωσε η νίκη επί του Παναθηναϊκού. Οι παίκτες του Άρη χρειάζονταν πάση θυσία μια τέτοια νίκη, όντας στα όρια της ψυχολογικής «κατάρρευσης». Η νίκη ήρθε, η ψυχολογική ανάταση επιβάλλεται μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Για να σωθεί η παρτίδα.