Συχνά – πυκνά ακούμε τη φράση «οι αριθμοί λένε την αλήθεια» και μπορεί να διαφωνήσουμε. Δυστυχώς, όμως για το φετινό Άρη, η φράση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην ομάδα, η οποία υποβιβάζεται ως ουραγός της Super League. Αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στη βαθμολογία για να συμφωνήσει κανείς μ΄ αυτό.
Κατ΄ αρχάς, ως ουραγός, ο Άρης διαθέτει τους λιγότερους βαθμούς, μόλις 21, σ΄ ένα πρωτάθλημα με 18 ομάδες. Τη σεζόν 1996-97, που υποβιβάστηκε για πρώτη φορά είχε συγκεντρώσει 38 και τερμάτισε 16ος σε πρωτάθλημα 18 ομάδων, ενώ την περίοδο 2004-05, που υποβιβάστηκε για δεύτερη φορά, τερμάτισε 14ος στους 16, έχοντας 25 βαθμούς.
Ο απολογισμός των 3 νικών σε 33 αγώνες είναι το πλέον αρνητικό ρεκόρ της ιστορίας του και φυσικά είναι η ομάδα με τις λιγότερες στο πρωτάθλημα, τόσο συνολικά, όσο και εντός έδρας. Εκτός, τουλάχιστον, πήρε δύο διπλά και ξεπερνάει τους Λεβαδειακό, Ξάνθη, Παναιτωλικό και Πανθρακικό.
Είναι επίσης η ομάδα με τις περισσότερες ήττες συνολικά (18), μαζί με Καλλονή, Ξάνθη και Λεβαδειακό, δεύτερη, πίσω από την Καλλονή (7), με τις περισσότερες εντός έδρας ήττες (6) και με το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα να εκκρεμεί, όπως δεύτερη, πίσω από το Λεβαδειακό (16), με τις περισσότερες ήττες εκτός (12), μαζί με Ξάνθη, Πλατανιά, Πανιώνιο και Παναιτωλικό.
Έχει επίσης τις περισσότερες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα (12), όπως και τις περισσότερες εντός έδρας (9).
Κοιτώντας δε, στη συγκομιδή τερμάτων, ο Άρης διαθέτει τη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος με 26 γκολ ενεργητικό και τη χειρότερη εντός έδρας επίθεση με 8 (σε 16 ματς). Το παράδοξο είναι πως διαθέτει την 4η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση με 18 γκολ σε 17 αγώνες, πίσω από τα 41 του Ολυμπιακού και τα 25 του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού.
Η άμυνά του όμως ήταν η «αχίλλειος πτέρνα», καθώς είναι η 3η χειρότερη του πρωταθλήματος με 53 γκολ παθητικό, πίσω από τα 59 των Λεβαδειακού και Καλλονής, η 6η χειρότερη εντός με 18, πίσω από Απόλλων, Βέροια, Καλλονή, Εργοτέλη, Πανθρακικό και η 2η χειρότερη εκτός με 35, πίσω από τα 41 του Λεβαδειακού.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μ΄ αυτά τα νούμερα ο Άρης δεν ήταν και τόσο εφικτό να παραμείνει στην κατηγορία.
Αρκεί μια σύγκριση με τις προηγούμενες δύο «μαύρες χρονιές», όπου η ομάδα υποβιβάστηκε, έχοντας πολύ καλύτερα νούμερα από τη φετινή. Τα δύο τρανταχτά συμπεράσματα είναι πως στο φετινό Άρη έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη αρνητική έκβαση της χρονιάς, η κακή αμυντική λειτουργία, αλλά και η μη εκμετάλλευση της έδρας.
Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο στοιχεία οι αιτίες του υποβιβασμού.
Ευθύνες και πολλές μάλιστα έχουν οι διοικήσεις που βρέθηκαν στο τιμόνι της ομάδας, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας όλα αυτά τα δυσβάσταχτα για το σύλλογο χρέη. Ευθύνες έχουν οι προπονητές, που κάθισαν στον πάγκο της ομάδας. Όμως ευθύνες έχουν και οι ποδοσφαιριστές, με τα νούμερα για αυτούς, να μην είναι και τόσο κολακευτικά…
Πηγή: metrosport.gr