Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πως η ΠΓΔΜ θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία», διαμήνυσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εννέα ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
«Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό κομμάτι της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η δική μας Μακεδονία και δεν θα υπάρχει άλλη στην κόσμο», είπε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο MIA, λίγη ώρα μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον.
Τόνισε πως με την κύρωση της συμφωνίας ο «μακεδονικός λαός» θα διαθέτει μια διεθνώς αναγνωρισμένη πατρίδα με «επιβεβαιωμένη και αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα». «Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί την μακεδονική μας ταυτότητα πλέον».
Ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι η προσθήκη του προσδιορισμού «Βόρεια» στο όνομα της χώρας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή, ειδικά στην διασπορά της ΠΓΔΜ στη Βόρεια Αμερική, όμως επισημαίνει πως τα οφέλη της συμφωνίας είναι περισσότερα.
H δήλωσή Ζάεφ φαίνεται να παραπέμπει στην Συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1913, με την οποία η Μακεδονία διαιρέθηκε γεωγραφικά σε εδάφη που σήμερα ανήκουν στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία και την Αλβανία.
Εν τω μεταξύ, σε προσεκτική τροποποίηση της στάσης της έχει προχωρήσει η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο επικεφαλής της παράταξης Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως δεν καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν εναντίον, αλλά κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Το «κλειδί» πάντως ενδέχεται να είναι η συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να ανέλθει σε 50% ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.
Πηγή: Skai.gr